ÄGG
Sällan äter vi väl så mycket ägg som till påsk! Ägg är inte bara otroligt gott utan även ett fantastiskt livsmedel. Tänk bara på hur smart förpackat det är - i sitt eget skal, och hur användbart det är, t.ex. som bindemedel i bakverk eller som förtjockningsmedel i majonnäs och andra såser. Dessutom innehåller ägg en mängd nyttiga ämnen och smakar alldeles förträffligt! Grapevine berättar mer om detta ovala lilla underverk och ger dig receptet till en klassisk Fransk omelette och en smarrig äggbrunchrätt, Eggs Benedicte!
ägg

Äggfakta:
- Äggskal består huvudsakligen av kalk. Det är lika mycket kalk i små ägg som stora, varför de större har skörare skal.
- Äggvitan innehåller 10% ren protein och 90% vatten.
- Ju äldre hönan är, desto större blir äggen.
- Äggets färg beror på vilken hönsras det kommer ifrån. Innehållet är dock alltid detsamma.
- I Sverige äter vi ca 200 ägg per person och år, och ungefär hälften av dessa ingår i olika slags produkter som bakverk, dressingar och majonnäs.
-  Ägg är känsliga och ska förvaras i kylskåp. Då skalet är poröst kan ägget suga åt sig smak, lukt och även bakterier från andra livsmedel.

KOKTIDER
Om äggen läggs ner i kallt vatten:
Löskokt 1-2 minuter
Medium 4-5 minuter
Hårdkokta 6-8 minuter
Om äggen läggs ner i kokande vatten:
Löskokta 3-5 minuter
Medium 6-7 minuter
Hårdkokta 9-10 minuter

Färskhetstest
Är du inte helt säker på om äggen är färska kan du hälla upp ett glas vatten och lägga i ägget. Om ägget är färskt lägger det sig på botten, är det äldre än tre veckor ställer det sig helt upp i vattnet med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp helt till ytan är ägget riktigt gammalt och bör inte ätas.

Eggs Benedict
Eggs Benedicte sägs vara uppfunnen av en mr Benedicte som efter en blöt kväll ville ha något till frukost som kunde lindra hans baksmälla. Han bad kocken på hotellet där han residerade om ett rostat bröd toppat med stekt bacon, hollandaisesås och ett pocherat ägg. Kocken blev förtjust i rätten och Eggs Benedicte, dock något modifierad, fick bli en del av menyn.
För 2 portioner
English muffins - (se recept), eller
4 rundskurna skivor bröd
4 skivor bacon eller rökt skinka
Hollandaisesås
Pocherade ägg

eggs benedict
English muffin:
3 msk mjukt smör
1 l vetemjöl, 600 g
1 tsk salt
2 tsk socker
50 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 1/4 dl mjölk
Steg 1: Koka upp mjölken, ta från plattan och häll i en bunke, tillsätt vattnet. Låt svalna till 37°C. Lös upp jästen i lite av degvätskan och häll i bunken. Tillsätt socker, salt och vetemjöl, arbeta sist i smöret. Jäs degen övertäckt ca 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 225°C. Dela degen i 40 bitar och rulla dem till bollar. Lägg på bakpappersklädd plåt och platta till bollarna. Grädda genast 7-10 min tills muffinsen är ljusbruna. Dela med gaffel när de svalnat.
Hollandaisesås:
3 äggulor
1 msk vatten
1 msk pressad citronsaft
salt, peppar
150 g smör
Steg 2: Hollandaisesås. Smält smöret. Vispa samman äggulor och vatten i en separat kastrull, liten nog att rymmas i en större. Sätt kastrullen i ett hett vattenbad och vispa till en pösig kräm som följer med från botten. Vispa sedan ner smöret, lite i taget så att det blandar sig med äggsmeten, använd elvisp.
Tips: Tillsätt 1 msk vispad grädde om såsen görs i förväg, så stelnar den inte.
Pocherade ägg:
4 ägg
½ tsk vitvinsvinäger
salt
vatten
Steg 3: Pocherade ägg. Koka upp vatten, salt och vinäger i en panna eller i en låg kastrull. Sänk värmen så att vattnet sjuder sakta. Knäck ett ägg åt gången i en kopp och låt dem försiktigt glida ner längs med kanten av kastrullen. Vik in vitan om den rinner ut alltför mycket. Pochera i 2 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev och låt rinna av.

Slutligen: Rosta bröden, bräck skinkan/bacon kort. Lägg skinkan/bacon på bröden, därefter äggen och toppa med en klick hollandaisesås.


FRANSK OMELETT
Den nästan enklaste, men inte desto mindre goda, maträtt du kan göra med ägg är fransk omelett. Servera omeletten som den är eller fyll med stuvade eller stekta tillbehör.

Grundrecept:
4 ägg
4 msk vatten
1/2 tsk salt
1 msk smör
Knäck äggen i en skål, häll i vattnet och vispa samman allt med en gaffel. Salta och peppra. Bryn smöret i en stekpanna på medelvärme. Häll ned äggsmeten mitt i stekpannan och dra med en gaffel längs omelettens ytterkanter så att det lösa hela tiden kan rinna ner och stelna. När omeletten har stelnat och fått en fin gyllene färg på undersidan flippar man ena halvan över den andra och lägger upp på tallriken. Servera med t.ex räkstuvning, fräst svamp, skinkstuvning eller tomatsallad. fransk omelett