göra bilen fin

UTVÄNDIGT
- Tvätta bilen, gärna hos etablerade tvättinrättningar, då de kan hantera avrinningsvattnet på ett miljövänligt vis. Tvättar du bilen hemma eller på gatan så är det riktigt dåligt för miljön då oljerester och andra gifter går antigen rakt ner i marken eller ut i kommunens dagvatten.
- Se över bilen och hitta rostfläckar och lackskador. Du kan lämna in bilen for lacklagning och lackkonservering, eller fixa själv efter bästa förmåga beroende på din budget för lagningen. Väljer du att fixa själv, läs på ordentligt innan du sätter igång. Fråga någon kunnig eller sök i gör-det-självforumen du hittar på nätet innan du sätter igång.
- Rostskyddsbehandling i förebyggande och motverkande syfte. Har du en lite äldre bil kanske du inte vill lägga 6000 kr på en professionell rostskyddsbehandling. Då går det utmärkt att rostskyddsbehandla bilens underrede själv för under 500 kr. Hissa upp bilen på en gör-det-självanläggning så att du kan jobba under den i en bekväm arbetsställning. Ta en blomspruta och spruta diesel på alla områden som ser angripna ut under bilen. Dieseln fungerar som en "primer" och tränger in i de porer som finns på området. Fortsätt sedan med rostskyddsmedel som du inhandlar i fackhandeln.
- Vaxa bilen minst en gång per år för att ha ett bra skydd mot sol, regn och lackskador. Det går bra att vaxa bilen själv men läs på ordentligt före så att du får rätt på alla detaljer som gäller din bils lack.
- Se över bilens alla lampor så att de funkar som de ska och fyll på spolarvätska och olja om det behövs.
- Kontrollera dina vindrutetorkare så att de inte har blivit för gamla.

göra bilen fin

INVÄNDIGT
Under vintern har man kanske släpat in både det ena och andra under skorna.

- Ta ut bilens mattor och rengör dem med vatten och diskmedel.
- Säten och övriga textiler kan man med fördel rengöra med textiltvätt som löser upp och tar bort fläckar samt ger interiören en fräsch doft.
- Röj ut allt ur bilen och våttorka av alla hårda ytor.
- Önskar du extra glans på de hårda plastytorna kan du använda en vinylsvamp så blir ytorna blanka och hala. Tänk på att aldrig använda en vinylsvamp på ratten dock, då blir den för hal.
- Putsa alla rutor invändigt. Töm och tvätta ur alla förvaringsfack.
- När allt är tvättat och torkat invändigt i bilen är det dags att dammsuga hela bilen.

BRA ATT ALLTID HA MED
SIG I BILEN
:
1. Första hjälpen-väska.
2. Vattenflaska om spolarvätskan tar slut eller om kylaren behöver fyllas på.
3. Motorolja om du får en oväntad oljeläcka.
4. Reflexväst för att synas om du måste fixa med bilen vid vägkanten.