påskbuffé Påskens mat påminner ju till stor del om julens med t.ex. rökt, gravad och inkokt lax, sill & potatis, prinskorv, köttbullar mm. Det mest typiska för påskmaten är att man äter extra mycket ägg, en del äter lamm och så dricker man påskmust istället för julmust! Dessutom stoppar vi i oss mängder av påskgodis, gärna av marsipan eller choklad. Grapevine tipsar och ger dig recept till en enkel, men inte desto mindre god, påskbuffé. Samla ihop familj eller vänner och stöka tillsammans i köket! Njut av ledigheten tillsammans och spendera så lite tid som möjligt framför spisen. Recept på lammrostbiff, lax på saltbädd och påsktårta hittar du här>>
Tipspromenad frågor med Påsktema 
Att vi äter så mycket ägg till påsk beror på att ägget symboliserar återfödelse och fruktbarhet. Som sådan symbol har ägget använts i mer än 3000 år i Persien. I det traditionellt kristna Europa, finns också en annan förklaring till äggätandet vid påsk. Eftersom påsken markerar slutet på fastan och lanthöns börjar värpa vid denna tid och fortsätter värpa även när människor fastar, så finns det ovanligt mycket ägg över vid denna högtid. PÅSKBUFFÈ
SMÅPLOCK och TILLBEHÖR
3 sorters sill med créme fraîche, hackad gräslök och kokt potatis
Klassiska ägghalvor. Förslag på fyllningar: skagenröra, gräddfil + stenbitsrom, majonnäs + räka, aioli + rökt makrill, gräddfil + sill, romröra

Rökt laxrulle med pepparrotsost 15-20 bitar
200 g rökt lax
100 g naturell färskost med pepparrotssmak
salt och peppar
1 avocado
juice från 1/4 citron
Lägg 200 g rökt lax i tunna skivor omlott på plastfolie och bre på 100 g naturell färskost med pepparrotssmak. Salta och peppra. Fördela tunt skivad avocado över, pressa över juice från 1/4 citron och rulla ihop laxen till en fast rulle. Ställ rullen i kylen och skär sedan i 1–2 cm breda skivor då den stelnat.

påskbuffé
påskbuffé
Grillad färsk sparris med parmesan
& citron
Grilla sparrisen i grillpanna, strö över riven parmesanost och pressa över citron precis innan servering
Honungsrostade rotfrukter
På en smord ugnsplåt lägger du bitar av t.ex. palsternacka, potatis (gärna med skalet kvar, tvätta då potatisen noga), morötter, kålrot, ett par vitlöksklyftor, färsk timjan. Ringla över honung samt olivolja och ställ in i ugnen på ca 225 grader i 35-40 minuter. Salta och peppra innan servering.
Klassisk Hasselbackspotatis 2 port
4-6 jämnstora fasta potatisar
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 msk riven ost

Skala potatisen. Skåra potatisen i tunna skivor, men gå inte helt igenom.
Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag. Lägg potatisarna med den skårade sidan upp i en smord, ugnssäker form. Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut dem och pensla en gång till med matfett. Strö över lite salt och den rivna osten. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

påskbuffé Saltbakad lax 4 portioner
Den saftigaste laxen får man genom att ugnsbaka den på saltbädd. Dessutom är de superenkelt!

800 gr laxfilé
2 –3 dl grovt salt

Lägg saltet i botten på en ugnsplåt. Lägg på laxen med köttsidan neråt, stek i 225 grader varm ugn i ca 15-20 minuter. När laxen är klar låter du den vila fem minuter, lägg upp på serveringsfat med köttsidan uppåt. Skrapa bort eventuellt salt som sitter kvar. Servera gärna med en kall sås till.

Lammrostbiff med vitlökssmör 4 portioner
800 g lammrostbiff
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
200 g mjukt smör
Salt och vitpeppar
800 g potatis, skalad, skivad
50 g smör
påskbuffé
Börja med vitlökssmöret: blanda smör, vitlök och persilja med lite salt och peppar i en mixer eller rör kraftigt.

Sätt ugnen på 175 grader. Råstek potatisen i smör i en stor panna tills den är mjuk ca 10 minuter, salta och peppra, lägg över i en långpanna. Salta och peppra rostbiffen och bryn den i smör runt om. Lyft över den på potatisen. Stek färdigt i ugnen i 20 minuter tillsammans med potatisen. Ta ut och skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och klicka vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret nästan smält. Servera gärna med haricots vertes.

Påsktårta med choklad och maräng
50 gram choklad
3 msk mjölk 3%
50 gram mjukt smör
50 gram socker
2 st äggulor
50 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
påskbuffé
Maräng
2 st äggvitor
100 gram socker
50 gram mandelspån
Till servering
1.5 dl grädde
50 gram hackad choklad
rostad hackad mandel

1. Klä en springform, 20-22 cm, med bakpapper genom att klämma fast pappret i kanten. Pensla med smör.
2. Smält chokladen i mjölken och låt svalna till rumstemperatur. Vispa samman smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och bred ut smeten i formen.
3. Vispa äggvitorna nästan styva. Tillsätt 20 g socker och fortsätt vispa till äggvitorna är helt styva. Vänd ner resten av sockret och bred blandningen över chokladkakan. Strö över mandelflarn.
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 180 grader i ca 30 minuter. Ställ sedan ugnsluckan på glänt och grädda ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna och ta bort bakpappret.
5. Vispa grädden och blanda i choklad och mandel. Servera grädden till kakan och garnera tårtan med marsipankycklingar!