Att göra dagligen:
- vädra
- bädda sängen
- diska
- ställa saker på plats
- torka av synlig smuts
- ta ut soporna
Att göra varje vecka:
- dammsuga
- dammtorka
- byta handdukar i badrum och kök
- putsa speglar och ev. glasbord
- rengöra toaletten
- tömma sopsorteringshinkar
- plocka bort döda blad från rumsväxter
- rengöra spis och micro
Att göra mer sällan:
- tvätta golv varannan vecka
- byta lakan varannan vecka
- vädra sängkläder varje månad
- vädra mattor varje månad
- rengöra ugnen varje kvartal
- tvätta fönster varje halvår
- dammsuga i bokhyllorna varje halvår
- frosta av frysen minst en gång om året
Detta behöver du...
Ett välfyllt städskåp gör jobbet lättare och resultatet bättre. Ett städskåp bör innehålla åtminstone följande:
- En effektiv dammsugare
- En bra moppset med spann
- Allduk som inte luddar
- Svinto eller annan hård svamp
- Fönsterraka
- Golvduk
- Allrengöringsmedel
- Vim el. annat skurmedel
- Fönsterputs eller diskmedel
Tips: Snabbstädning
Gästerna står vid dörren och kaos råder i hemmet? Misströsta inte - med en snabb ?fuskstädning? går det undan! Börja med att plocka undan all tvätt och lösa prylar. Göm klädhögen bakom sovrumsdörren om du inte hinner vika in tvätten. Diska och torka
disken och ställ i skåpet. Skura rent vasken och spisen. Torka av ytorna i köket. Torka av speglarna och eventuella glasbord. Plocka bort de största dammråttorna om du inte får tid över för en snabb dammsugning. Vädra snabbt och tänd ett doftljus. Färdigt!
Storstädning rum för rum

Hallen
Börja med att dammsuga hela hallen. Det är extra viktigt att dammsuga hallen ofta, då det är härifrån smutsen sprider sig till andra delar av hemmet. Fuska inte genom att inte dammsuga under t.ex. skorna- skaffa en skohylla eller -skåp så gör du det lättare för dig. Glöm inte att titta till hallampan lite då och då och putsa den vid behov. Gå igenom korgar eller lådor med vantar och mössor: rensa, tvätta och torka av. Ta ut dörrmattan och skaka av ordentligt. Våttorka golvet och putsa eventuell hallspegel.

Vardagsrummet
Börja städningen uppifrån och ned- annars kommer dammen från bokhyllorna att landa på det nystädade golvet! Börja med att torka av TV, stereo och annan hemelektronik och fortsätt sedan till andra ytor och föremål- glöm inte fönsterbrädor. Diska prydnadsföremål och ljusstakar av glas. Tvätta gardinerna i samband med fönstertvätt. Dammsug böckerna och bokhyllorna med mattmunstycket. Glöm inte att dammtorka gardinstångarna. Torka av eventuella vitrinskåp och tvätta glasrutorna med fönsterputs. Glöm inte att damma eventuella konstverk på väggen och torka av lampor. Dammsug möbler, vädra soffkuddar, tvätta kuddfodral och pläd. Hand-eller kemtvätta mattan vid behov. Om du inte tvättar mattan, bör den åtminstone piskas ordentligt. Tvätta fönstren. Dammsug och tvätta golvet.

Köket
Börja med att torka av ovandelen på köksskåpen. Fortsätt med att torka av arbetsytorna samt skåp och lådor både in- och utvändigt. Töm bestickslådan och rengör även den. Gå samtidigt igenom skåpinnehållet och släng gamla varor. Var extra noggrann med skåpet under vasken då sopor sprider bakterier. Fortsätt med fläktkåpan, kolla även filtret. Torka av kryddhyllan och gå samtidigt igenom kryddorna: släng gammalt och gör en lista över det som saknas. Torka av kakel och gå igenom skarvarna med en tandborste vid behov. Tvätta fönstren. Rengör sedan spisen och micron och torka av vitvarorna, även från insidan. Töm samtidigt kylen och frysen av all gammal mat och frosta av vid behov. Tvätta kökets mattor, gardiner och handdukar ofta. Byt ut disktrasa varje vecka och diskborste vid behov. Avsluta med dammsugning och golvtvätt.

Sovrummet
Börja sovrumsstädningen med att plocka undan tvätt och gå igenom garderoben. Plocka bort kläder inte använts på et tag eller som inte passar till säsongen- med mer plats är det lättare att hålla ordning i garderoben. Töm tvättkorgen, tvätta innehållet och rengör korgen. Tvätta täcken och kuddarna i 60 grader för att reducera antalet kvalster, som trivs i varma och fuktiga miljöer. Byt lakan så ofta du orkar. Även barnens mjukisdjur bör tvättas med jämna mellanrum. Tvätta även överkast och eventuella prydnadskuddar samt gardiner. Tvätta fönster. Damma av alla ytor och eventuell bokhylla. Dammsug och tvätta golvet.

Badrum och bastu
Badrum, som kök, måste städas ofta. Vid storstädning ska det utöver ytlig tvätt och avtorkning skuras badkar och kakel (skarvarna och trånga ställen med tandborste). Börja med att rensa i skåpen och eventuell tvättkorg och torka av. Skura rent i badkar och vask samt desinfiera eventuell bubbelbadkar. Rengör spegeln och hyllor. Rensa avloppen. Diska tvålkoppen och tandborstmuggarna. Skruva loss fasta badrumslampor och rengör dom. Rengör och eventuellt desinfiera toastolen, fyll på med toalettfräschör och byt toaborste vid behov. Byt ut handdukar och tvätta duschdraperiet. Tvätta badrumsgolvet varje vecka. Bastun bör få torka ordentligt mellan bastubad för att undvika bakterietillväxt. Annars räcker det med en skurning av bänkarna med såpa ett par gånger om året.