Sherlock Holmes
Världens förmodligen mest berömde privatdetektiv alla kategorier är Sherlock Holmes. Denne litteräre gestalt, skapad av Sir Arthur Conan Doyle, har antagit en sådan mytisk gestaltning att många är övertygade om att han funnits i verkligheten. I fyra romaner och femtiosex noveller berättar Sir Arthur Conan Doyle om den skarpsinnige detektiven och dennes trogne bundsförvant Dr Watson.
Dr Watson är i böckerna om Sherlock Holmes berättaren, den person som lär oss känna Sherlock Holmes. När det var dags att börja filma var hans karaktär plötsligt överflödig, det som han berättat och beskrivit över en halv boksida, visades nu med en svepande kamerarörelse. Resultatet blev att Dr Watsons karaktär gjordes om på filmduken. Istället för att vara ett skarpsynt bollplank till Sherlock Holmes, blev han en korkad och klumpig medhjälpare som genom sin uppenbarelse fick Sherlock att verka ännu smartare.
Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) "dödade" Sherlock Holmes redan 1893 (även om han skulle återuppstå igen ett par år senare, bland annat i "Baskervilles hund" från 1902). Anledningen var att Sir Arthur hellre ville ägna sig åt "seriöst" författarskap. Strax före sin död berättade han att han var fruktansvärt trött på att hela tiden bli påmind om sin berömda skapelse. Han ville hellre bli ihågkommen för sina historiska noveller och sitt arbete med spiritism.
Visste du att...
Sherlock Holmes största fiende och nemesis är professor Moriarty, "the Napoleon of Crime", en man som skulle visa sig vara dödligt farlig för den gode Holmes. Andra skurkar som dyker upp i persongalleriet är Colonel Moran, känd som "the second most dangerous man in London", och Charles Milverton, "the worst man in London".
Visste du att...
Några av de detaljer Sherlock Holmes granskar för att göra vad vi idag skulle kalla en personlighetsprofil är följande: naglar, skjortkragar, byxor och kjolar, gångsätt, cigarettaska, samt personkemi och utstrålning.
Dr Watson har gjort en lista över de kunskaper och begränsningar som Sherlock Holmes besitter:
Kunskap om litteratur - noll
Kunskap om filosofi - noll
Kunskap om astronomi - noll
Kunskap om politik - begränsad
Kunskap om botanik - varierad, kan mycket om gift och opium men kan ingenting om praktiskt trädgårdsarbete.
Kunskap om geologi - praktisk men begränsad. Kan med en blick skilja en jordart från en annan.
Kunskap om kemi - fullständig.
Kunskap om anatomi - korrekt, men osystematisk.
Kunskap om kriminologi - djup. Verkar kunna varje detalj i varje hemskhet som inträffat det senaste århundradet.
Är väldigt duktig på att spela violin.
Är expert på boxning och fäktning.
Har god kännedom om brittisk lag.
Uttryck fällda av Sherlock Holmes:
"Mitt namn är Sherlock Holmes. Det är mitt arbete att veta vad andra människor inte vet".
"Jag har blivit slagen fyra gånger - tre gånger av en man och en gång av en kvinna"
"Mitt sinne revolterar mot stagnation. Ge mig problem, ge mig arbete, ge mig det mest invecklade kryptogram eller låt mig göra den mest intrikata analysen och jag är i mitt rätta element. Då klarar jag mig utan konstgjorda stimulerande medel. Men jag avskyr den blotta existensens tråkighet. Jag kräver mentala utmaningar."
"Nej, nej, jag gissar aldrig. Det är en chockerande ovana, destruktiv för den logiska förmågan."

Visste du att...
Sherlock Holmes var långt före sin tid. För att lösa brott tog han bland annat hjälp av fingeravtryck och avgjutningar av fot- och bildäcksavtryck, detta långt före polisen började använda sig av dessa metoder.
Sherlock Holmes hus byggdes 1815 och har K-märkts av den brittiska regeringen.
Sherlock Holmes museum på 221b Baker Street i London slog upp sina portar för allmänheten den 27 mars 1990.
   
Mordmysterium: Mordet på Pensionat Geisthof
Välkommen till det avlägsna pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett fruktansvärt mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga mordgåtan med hjälp av iakttagelseförmåga, fantasi och logik. Allt du behöver finns i produkten - Inga andra förberedelser behövs!
Läs mer och beställ mordmysteriet>>
Mordmysterium: Mordet på Mystery Manor
Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller skådespelarinsatser av gästerna utan är ett klurigt mordmysterium som alla, oavsett antal gäster, kan vara med och lösa.
Beställ mordmysteriet, Mordet på Mystery Manor här>>
Mordmysterium: Teodor Toloffs Testamente
Teodor Toloffs testamente är ett spännande mordmysterium där alla deltagare spelar avgörande roller - men det är enkelt att förbereda och genomföra! Allt du behöver - värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita finns i produkten. Bjud in vännerna och låt spelet börja!
Läs mer och beställ mordmysteriet>>