Så här ordnar du en klassisk fiskdam på barnkalaset.

 

När det kommer till lekar för barnkalas så finns det ett väldigt spännande utbud av temafester och specialaktiviteter som fyller kalaset med kul och skoj. Det är dock ingen slump att det finns vissa klassiska lekar som överlevt genom åren och blivit till självklara inslag på roliga barnkalas, här hittar du en lista på flera klassiska lekar för barnkalas.

 

En av dessa lekar är den alltid lika populära fiskdammen - en riktig klassiker som aldrig upphör att förtjusa både små och stora fiskare på barnkalas! Fiskdammen är lätt och snabb att både förbereda och utföra, och lika populär bland barn som föräldrar. Det bästa med fiskdammen är att det är en aktivitet som passar de flesta åldrar, och den kan även anpassas till eventuella festteman som finns på kalaset.Bra tips inför barnkalas hittar du här.

 

En stor del av tjusningen hos denna lek ligger i att det finns något spännande att fiska upp, ofta godis, från fiskdammen för den som är modig nog att sänka ner sitt fiskespö i den. Det betyder ju att besökarna på kalaset får ta med sig något hem när de går, vilket alltid är uppskattat bland barnen.

 

Så hur gör man då för att förbereda en fiskdamm för barnkalaset? Det första att göra är att bestämma vad som ska fungera som ”napp” – ett populärt alternativ är godispåsar till barnen, fyllda med lagom mycket godis. Man kan även välja små presenter eller souvenirer som kan blandas i en liten påse som sedan fiskas upp: Klistermärken, studsbollar, små anteckningsböcker – listan är lång på små uppskattade föremål som kan tänkas ingå i en fiskdammspåse.Allt om barnkalas hittar du hos http://www.firafest.se/barnkalas/

 

För att enkelt sätta upp en fiskdamm, ta då ett gammalt skynke eller lakan och dekorera efter egen smak enligt ett fisk- eller havstema (eller det tema du har valt för kalaset). Alternativt så kan du köpa ett färdigdekorerat fiskdammsskynke, eller välja att köra på odekorerat skynke. Sätt upp skynket i en dörröppning i lagom höjd för att de små fiskarna ska kunna nå ner med ett spö (anpassa skynkets höjd efter ålder och längd). Om fiskandet ska ta plats i trädgården så kan du ta antingen ta hjälp av en vikvägg eller liknande för att få fiskdammen att vara stadig, eller så kan du hänga skynket mellan två träd om de finns tillgängliga på lagom avstånd. Det viktigaste är att skynket sitter relativt stadigt så att det inte ramlar ner och avslöjar hemligheten bakom!

 

Till fiskespö kan allt möjligt användas: Ett riktigt fiskespö är inte att rekommendera då det är för vasst för små händer. För att vara på den säkra sidan är det bäst att göra ett eget fiskespö som passar bra till fiskdammen. Bra material att använda är t.ex. en ovass gren som utrustats med snöre som fungerar som fiskelina, och en klädnypa i änden av snöret som fungerar som fiskekrok. Om du har tid och lust så brukar det gå hem att dekorera även fiskespöt med lite glitter eller annan utsmyckning!

 

Bakom skynket står en eller två vuxna och ser till att de som fiskar får napp. Barnen ställer sig i kö och turas om att fiska upp något från dammen. Vare sig man har valt godispåsar, små presenter eller andra roliga saker till napp, så blir fiskdammen en extra rolig upplevelse genom att blanda de riktiga nappen med mindre lyckade napp. På det viset blir det extra spännande att fiska - kommer man att få ett bra eller ett dåligt napp? Släng in några oväntade objekt som kan tänkas finnas på havets botten och låt barnen fiska upp dem istället med jämna mellanrum: En hatt, en gammal sko, en tidning eller något annat tokigt som med största sannolikhet kommer att få både den som fiskar och de som köar att skratta. De som fått ett olyckat napp får försöka igen och se om de har bättre tur andra omgången!

 

När alla barnen på kalaset har fiskat och fått något fint, så är fiskdammen avklarad. Nu är det bara att montera ner skynket och packa undan för nästa fest!