Vid första tanken på Mellanöstern tänker många på krig och konflikter men bortsett från oroligheterna kan man upptäcka mängder av värdefulla sevärdheter. Länderna där är praktiskt taget packade med historia och kultur men också modernitet i hög klass! Vi tänkte det var dags att kasta ljus över några av Mellanösterns fantastiska pärlor. Grapevine presenterar därför fem av dem.
Syrien – Umayyadmoskén är en av världens största och äldsta moskéer i världen och ett av världens viktigaste arkitektoniska monument. Den ligger i Syriens huvudstad, Damaskus. Moskén spelar en viktig roll i islamisk tradition och för Damaskus sedan den byggdes i början av 700-talet. Umayyadmoskén var tidigare en kyrka från romartiden men byggdes senare om till moské. Konstnärligt sett är moskén något att förundras över. De vackert bevarade mosaikerna är underbara, särskilt i solljus, och man kan se dem runt omkring på gården. Det är en moské som tillåter turister att gå in i hela området, till och med i bönerummet där folk verkligen ber.
Jordanien – Petra är idag en arkeologisk plats i Jordanien men under antiken var Petra en rik handelsstad, strategiskt belägen vid karavanvägen mellan Arabien och Medelhavskusten. Petra ligger omkring 100 km norr om Aqaba intill orten Wadi Musa i provinsen Ma´an. Dess viktigaste byggnader och monument är uthuggna direkt ur klipporna. Idag finns det cirka 800 olika bevarade byggnader och monument, såsom tempel, kolonner, kungagravar, bad, vattenkanaler, stenlagda gator, offerplatser, monumentala trappor, offerplatser och till och med en amfiteater. Skattkammaren, Khazne al-Firaun, är med ganska hög sannolikhet den mest kända byggnaden i Petra som är 40 meter hög och uthuggen i flera våningar. Petra blev utsedd till ett av världens sju nya underverk år 2007.
Bahrain – Lost Paradise of Dilmun Water Park sägs vara den största vattenparken i hela Mellanöstern. Här kan du upptäcka en oas av roliga åkattraktioner, hisnande rutschkanor, shopping och mycket mer. Den ligger i närheten av Banyan Tree Desert Spa & Resort. Parken är den första vattenparken med tema i Mellanöstern som firar Bahrains kulturhistoria från en tid av 4000 år sedan, när Bahrain var mitt i Dilmuns civilisation. Några åkattraktioner är Falcons' Dive, the Giant Superbowl, Boomerango och Family Raft Ride, som är parkens högsta vattenrutschbana och har sittplatser för fyra personer. Parken har även den största vågbassängen i Mellanöstern och är den enda med en sandstrand.
Egypten – Alexandria är en stad med många romerska och grekiska ruiner. Men behärskar du dykning ska du absolut inte missa att dyka i vattnet utanför Pharos, det gamla fyrtornet som en gång var ett av världens sju underverk. Där kan man nämligen dyka 6-8 meter ner och simma bland kolossala statyer av gamla egyptier och sfinxer. Här har man också planer att bygga en arkeologisk undervattenspark så att människor som inte dyker också kan få se på härligheterna.
Libanon – Jupitertemplet ligger i den antika staden Baalbek i östra Libanon cirka öster om Beirut. Under romarriket var denna stad den viktigaste i den arabiska provinsen och var ett centrum för solkulten under sin tid som romersk koloni. Jupitertemplet var enormt. Dess pelare är 22 meter höga. Hela staden Baalbek är känd för sina enorma romerska tempelruiner där ställets minsta byggnad är större än hela Akropolis i Aten. Under antiken kallades staden för Heliopolis (grekiska för solstaden). Förutom Petra i Jordanien och Palmyra i Syrien tycks templet i Baalbek vara den viktigaste och mest imponerande sevärdhet i Mellanöstern.