MIDSOMMARTÅRTA
Tårta med söt mandelbotten, frisk citronkräm och fruktiga jordgubbar.
12-16 bitar

Ingredienser:
1 liter jordgubbar
300 g mandelmassa
1 ½ dl lemon curd (köpt eller hemlagad)
2 äggvitor
1 ägg

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Rör ner ägg och äggvitor. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna. Lägg bottnen på ett tårtfat. Bre på lemon curd. Halvera jordgubbarna och fördela dem över tårtan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

JORDGUBBSFLAN MED LIMESÖTAD PHILLYCRÉME
Fräsch limekräm på frasig smördegsbotten med söta jordgubbar.
8-10 bitar

Ingredienser:

1 paket kyld smördeg på rulle (250 g)
200 g färskost av philadelphiatyp
finrivet skal och färskpressad juice av 1 lime
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 liter jordgubbar
citronmeliss till garnering

Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen på en ugnsplåt, behåll papperet under. Sticka smördegen med en gaffel. Grädda på näst nedersta falsen i 12-15 minuter. Efter halva tiden, dra ut plåten och sticka degen ett par gånger så att den sjunker. Ta ut och låt svalna på ett galler. Vispa samman grädde, färskost, florsocker, limeskal och limejuice. Vispa till en tjock, fluffig konsistens. Fördela krämen jämnt över smördegen. Skär jordgubbarna i bitar. Garnera med dem och eventuellt citronmeliss.

LÄCKRASTE JORDGUBBSTÅRTAN
Denna vackra tårta har en spännande smak av apelsin, röd vinbärsgelé och vit choklad.
8-10 bitar

Ingredienser:
1 färdig tårtbotten (3-delad, 340 g)
1 liter jordgubbar
½ dl röd vinbärsgelé
1 apelsin
apelsinstrimlor till garnering
Mousse:
100 g vit blockchoklad
1 msk florsocker
3 dl vipsgrädde
3 äggulor

Tillagning:
Pressa juicen ur apelsinen och häll den över bottnarna med sked. Låt stå och dra medan resten görs. Mousse: Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite men inte stelna. Vispa grädden. Vispa gulor och florsocker i en annan skål och vänd ner grädden. Rör ner den smälta chokladen i grädden. Lägg ihop tårtan med chokladmousse mellan bottnarna och runt om. Lägg jordgubbar över hela tårtan. Smält gelén på svag värme och vispa den slät. Lägg i skalstrimlorna och ge dem ett hastigt uppkok. Lyft upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Glasera jordgubbarna med lite gelé och garnera med apelsinstrimlorna.