romdrinkar

Mojito
Den idag välkända Mojiton föddes på Kuba i början på 1900-talet, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i Havanna. Här var författaren Ernest Hemingway stamkund och lär ha avnjutit stora mängder Mojitos.
4 - 6 cl Ljus rom
2 cl pressad lime
2 tsk strösocker
Ett par kvistar färsk mynta
Sodavatten
Häll limejuice i ett högt glas, tillsätt socker och rör om tills det löser sig. Lägg därefter i den färska myntan, och krossa alltsammans med en muddler. Häll på romen, tillsätt iskuber och fyll upp med sodavaten - rör slutligen om och garnera med någon myntakvist.

Frozen Daiquiri
Frozen Daiquiri är en variant av den vanliga Daiquirin. Passar utmärkt som svalkande sommardrink! Ursprungligen var Daiquiri en longdrink, som blandades av den amerikanske gruvingenjören Jennings Cox i orten Daiquiri på Kuba. Ingredienserna bestod då av kokande vatten, rom och limejuice. Drinken importerades till USA och the Army and Navy Club i Washington, av amiralen Lucius Johnson.
5 cl Ljus rom
2 cl Limejuice
1 tsk Florsocker
Häll alla ingredienser samt ca 1,5 dl krossad is i en blender. Mixa i cirka 20 sekunder, tills allt blivit tjockflytande. Häll i ett kylt cocktailglas.
Tips! Kan också göras med frukt, tex addera 1 dl frysta jordgubbar till en Frozen Strawberry Daiquiri.

Piña Colada
Piña Colada är en riktigt exotisk klassiker!
4 cl Ljus rom
2 cl Malibu
4 cl Mjölk
Ananasjuice
Skaka den ljusa romen med Malibu och mjölk i en shaker. Fyll på med ananasjuice och servera i ett highballglas.

Cuba Libre
Cuba Libre har kallats "Världens mest populära drink". Historien bakom den enkla drinken kommer också den från Kuba. En grupp permitterade soldater tillhörande de amerikanska signaltrupperna har samlats vid en bar i gamla Havanna under Spansk-Amerikanska kriget vid förra sekelskiftet. En kapten beställer en drink bestående av rom och cola med is och en limeklyfta. Då kaptenen nöjt inmundigar sin nykomponerade drink blir de övriga soldaterna nyfikna och de beställer alla ett smakprov.  Då drinkarna anländer föreslår en av soldaterna att man ska skåla "Por Cuba Libre" - för att fira det nyligen befriade Kuba. Kaptenen nappar på förslaget och ropar ut "Cuba Libre" varpå alla svarar "Cuba Libre" och glasen höjs. Drinken Cuba Libre är född! Hit till Sverige kom Cuba Libre som en av de första kolsyrade drinkarna på 50-talet, strax efter andra världskriget.
6 cl Ljus rom
15 cl Coca cola
2 st Lime- eller citronklyftor
Fyll ett highballglas med iskuber, bygg vidare med romen och fyll upp med colan. Pressa den ena limeklyftan över, den andra klyftan adderar du som garnityr på kanten. Avsluta med att röra om i glaset med en drinkpinne.

Caipirinha
Caipirinha är något av Brasiliens nationaldrink och baseras på den inhemska spritsorten Cachaça. Drinkreceptet var länge okänt utanför landets gränser men i samband med att cachaçan gjorde entré på den internationella marknaden så har Caipirinha gjort detsamma, med stor framgång.

I Brasilien så serveras Caipirinha i så gott som varje bar. I originalreceptet är det limefrukten som är smaksättare. I Brasilien blandas det dock varianter av Caipirinhas, under benämningen Caipifruta, med alla möjliga frukter såsom mango, kiwi, ananas och passionsfrukt. I vissa fall tillsätts även kondenserad mjölk.
Cachaça är, precis som rom, gjord på sockerrör. Skillnaden är den att rom vanligtvis framställs av melass medan cachaça är ett destillat av sockerrörssaft. Denna metod anses göra att sockersmaken bibehålls på ett bättre sätt. I Brasilien så finns det flera tusen olika sorters cachaça. På baren Academia da Cachaca i Rio de Janeiro serveras inte mindre än 3500 olika sorter!

Här i Sverige är utbudet dock betydligt mer begränsat (fem sorter återfinns hos Systembolaget), vilket har resulterat i att cachaçan ofta ersätts av ljus rom – då har drinken ett eget namn och kallas  Caipirissima. Om cachaçan istället ersätts av mörk rom så erhålles en Monte Cristo.

4 - 6 cl Cachaça
En halv Lime i klyftor
1 msk Rörsocker eller råsocker
Muddla limeklyftorna och sockret i botten av ett tumblerglas (pressa saften ur klyftorna tillsammans med sockret direkt i glaset). Häll därefter på spriten och rör om. Fyll nu upp glaset med krossad is och tillsätt en drinkpinne och ett sugrör.

Webbutik - Lägg till webbutik


Mai Tai
Mai Tai är en drink som ursprungligen skapades av bartendern Victor Bergeron, även känd som Trader Vic. Skapelsen såg sitt ljus på Victors restaurang i Oakland år 1944. Victor serverade den då till sina vänner Carrie och Ham Guild som var på besök från Tahiti. När Carrie smakade på sin drink sägs det att hon utropade "Mai tai roe ae". Lite fritt översatt lär det betyda något i stil med "Inte av denna värld!".Ursprungligen ingick följande ingredienser i drinkreceptet: J. Wray & Nephew (mörk rom), Martinique rum (ljus rom), DeKuyper Orange Curacao, Trader Vic's Rock Candy Syrup, French Garier Orgeat, färsk limejuice och krossad is. Sedan dess har dock drinkens innehåll förändrats och det finns olika varianter. Mai Tai blev populär på Victors barer i Seattle och Kalifornien. Knappt tio år senare spreds den till Hawaii och sedan därifrån över världen. Under 50- och 60-talet serverade så gott som alla amerikanska restauranger Mai Tai.
2 cl Mörk rom
2 cl Ljus rom
2 cl Cointreau
1 cl Amaretto
1 cl Grenadin

2 cl Limejuice
Sockerlag
Maraschinokörsbär
Ananasskiva
Myntakvist

Skaka samtliga ingredienser i en shaker med krossad is. Sila över ett valfritt glas. Garnera med en ananasskiva på kanten, myntakvist och ett maraschinokörsbär på pinne.