Lakrits!

Lakritsfakta
- Lakrits är en halvt förvedad (något träig) asiatisk ärtväxt som blir ca 1 m hög. Det är roten man använder vid framställningen av lakrits och den kan bli så lång som 8 meter
- Man framställer lakrits genom att mala och koka rötterna. Allt eftersom väskan avdunstas bildas ett lakritsextrakt som sedan kan blandas med socker, mjöl, stärkelse och gummi arabicum för att bli konfekt
- Lakritsextraktet kan även torkas för att sedan malas och säljas som smaksättare
- 300 år f.kr upptäckte greken Theofrastos att man kunde släcka törsten genom att tugga på en lakritsrot
Visste du att
- I Sverige äter vi ungefär 1 kg lakrits per person och år
- Även anis, fänkål, stjärnanis, söt thaibasilika och dragon smakar ungefär som lakrits.
- Lakritsen är egentligen rödbrun till färgen, men blir svart då lakritsmassan kommer i kontakt med syre under framställningen.
LAKRITSTRYFFEL
500 g mörk choklad, kakaohalt 66%
350 g grädde
2 msk lakritspulver
pernod
strösocker att rulla tryfflarna i
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden med lakritspulvret och häll sedan det över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Smaka av med pernod. Ställ i kylen och låt stelna, ca 3 timmar. Forma sedan tryffelsmeten till små kulor och rulla dem i lakritspulver blandat med socker.
Hälsoeffekter
Lakritsroten har använts som läkeväxt i över 4000 år, bl.a mot hosta och magproblem. Lakrits har antiinflammatoriska samt slemlösande egenskaper och används numera ofta i hostmedicin Dock kan för hög konsumtion (mer än 50 g/dag) av lakrits ge upphov till skadliga effekter, t.ex. förhöjt blodtryck, trötthet, huvudvärk, viktökning, ödem, utebliven menstruation och minskat testosteron. Dessutom har lakrits laxerande effekt. Ät alltså lakrits med måtta!

Lakritspulver
Lakritspulver är mald lakritsrot och finns t.ex. på Apoteket, i hälso-, krydd- och delikatessbutiker.
Lakritsgranulat är koncentrerat extrakt från lakritsroten och har stark lakritssmak.
Lakritspulver och lakritsarom kan beställas på t.ex. Borgeby Kryddgård och Panduro Hobby.

Förföriskt
En amerikansk doftstudie utförd på män kom fram till att en tredjedel gick igång på lakritsdoft! På förstaplats kom en kombination av lavendel, kanel, muskot och ingefära...

300 g kallt smör
2 dl florsocker
3½ dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
Lakritskolafyllning:
225 g smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk lakritsgranulat eller 3 msk lakritspulver

Skär smöret i tärningar och lägg i en rymlig bunke. Blanda ihop med övriga pajdegsingredienser utom ägget. Rör ner ägget. Arbeta samman till en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl en timme.

Kavla ut degen och klä en springform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt i frysen, ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200°C. Fodra pajformen med aluminiumfolie och fyll med torkade gula ärtor eller liknande. Detta gör att pajskalet håller formen fint. Grädda i ca 15 minuter tills skalet har fått fin färg. Ta bort ärtor och folie.

Laga kolasmeten medan pajskalet gräddas. Skär smöret i stora bitar och smält i en kastrull, tillsätt alla övriga ingredienser utom vaniljsocker och lakrits (smakerna försämras av den höga temperaturen). Koka försiktigt tills temperaturen är 120°C, eller massan blir mjuk men stelnar när den droppas i kallt vatten. Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna och kyl.
Receptet är från boken Lakrits, mint & choklad av Elisabeth Johansson


2 dl socker
2 dl vatten
2 msk glykos eller honung
1½ msk lakritsgranulat eller 3 msk krossad Turkisk Peppargodis

Koka alla ingredienser i ungefär 5 minuter och låt såsen svalna.


I Indien kokar man te på lakritsrot tillsammans med ingefära, honung och mjölk. Teet sägs lugna magar och själen.