Måla om hemma guide

Måla om hemma guide!

Val av färg
Det som kanske tar längst tid är att hitta och komma överens om vilken färgnyans man ska måla med. Var är syftet med att måla om? Vill man bara fräscha till rummet eller vill man göra hallen ljusare? När man har två eller tre bra färgalternativ ordnar man färgprover från någon butik för att måla på en större yta, tex en wellpappkartong. Håll sedan upp de olika kartongerna mot väggen och jämför för att komma fram till det optimala valet. Tänk också på att samma färg har väldigt olika utseende beroende på ljus, t ex dagsljus och lampsken. Ibland är det rent av svårt att känna igen den färg man har valt i butikens lysrörsljus och den man har målat på väggen. En del färger, t ex orange, "växer" och blir väldigt starka när de målas över en större yta.

Val av färgtyp
Hur ser underlaget ut? Om väggen / taket redan är målat bör du ta reda på vad det är för typ av färg. Ta en blöt handduk och fukta en bit av väggen. Löser färgen upp sig är det antagligen limfärg. Händer det inte så mycket med färgen där du har fuktat så är det förmodligen akryl- eller latexfärg. Beskriv målarunderlaget för personalen där du ska handla färgen så hjälper de dig att hitta den typ av färg som passar bäst för just ditt underlag.

Att tänka på innan du börjar måla:
Genom att måla en fondvägg i avvikande kulör från resten av rummet lurar du ögat att tro att rummet är större än det är.
Vill du få ett långsmalt rum att se mer kvadratiskt ut ska du fondmåla en av kortväggarna. Gör du däremot en av långväggarna till fondvägg uppfattas rummet som ännu mer långsmalt.
Färgen uppfattas ofta som starkare när den kommer upp på väggen än på ett färgprov i affären. Köp en mindre kvantitet av färgen och provmåla på väggen innan du bestämmer dig.
Färgsätt rummet utifrån den belysning du tänker använda i rummet. Färg kan på såväl väggar som möbler skilja sig mycket i olika belysningar.
För den som tycker om ständig förändring är ett tips att inte färgsätta rummet i för många olika kulörer. Använd en neutral färg och färgsätt istället med en fondvägg, kuddar, konst och andra prylar. Då blir det enklare att förnya och förändra när lusten faller på.
Det viktiga förarbetet
Putsväggar
Borsta av väggen med en styv borste eller kvast. Tvätta väggen noga, gärna med målartvätt. Även om man har välstädat hemma så fastnar dammpartiklar, fett och annat gärna på väggarna. Betong- eller putsvägg är det möjligt att du får tvätta flera gånger för att få en bra yta att måla på. Har väggen spruckit får man naturligtvis jämna till väggen genom att spackla och eventuellt förstärka skarvar med glasfiberremsor. Är putsen dålig och lös kan du förbättra den genom att först måla en omgång med silikatbinder.

Tapetserad eller redan målad vägg
Tvätta väggen noga, gärna med målartvätt så att damm, fett och annat löst tas bort från målarytan. Är väggen målad eller redan tapetserad går det ofta bra att måla på, men det kräver att du letar rätt på bubblor, tapetskarvar och ställen där tapeten släpper. Riv bort de lösa bitarna och bubblorna. Spackla igen ojämnheterna och slipa ner spacklet med sandpapper så att ytan blir jämn och fin.. Skruva bort strömbrytare, kontakter och annat som sitter fast på väggen och jämna till de ojämneter som uppstått. Tejpa över kontakterna så att du inte av misstag får en stöt.

Maskera med skyddstejp
Alla har vi någon gång svurit över att tejpen inte släpper - för att vi väntat för länge. Ta bort maskeringstejpen så snart du målat klart, låt den inte sitta i flera dagar. Idag finns flera olika maskeringstejper att välja bland, välj en som släpper lätt där du tänkt använda den. Det kan också vara bra att ha maskeringstejp i flera bredder. Målarproffsen behöver väldigt lite maskering och skyddande plast men om du inte är proffs ta det säkra före det osäkra och maskera och se till att ha rikligt med tidningar eller plast på golvet för att minimera risken för olyckor.

Måla "från topp till tå" i rummet
För att undvika att färg droppar på redan nymålade ytor brukar man börja uppifrån med taket, om det ska målas. Måla med pensel i hörnen och roller på de stora ytorna. Använd en roller med förlängt skaft och rolla inte i rallyfart utan lugnt och fint så stänker det mindre. När taket är målat ett par gånger, jobba dig neråt med de övre taklisterna och sedan väggarna. Har du spacklat mycket eller om tapeten förväntas suga åt sig mycket färg kan det vara bra att först grundmåla med en vit grundfärg så att underlaget mättas innan du målar med kulör. Börja gärna med att måla de svåra partierna med pensel, t ex hörn och kantlinjer för att sedanmåla de större ytorna med rollern. När du har målat ytan så många gånger som du tror behövs, glöm inte att ta bort maskeringstejpen precis innan färgen har torkat helt.

Låt fantasin flöda!
Väggmålningar har varit vi haft sedan den tiden vi bodde i grottor. Och det är fortfarande ett bra sätt att göra ditt rum ännu mer personligt. Måla figurer och mönster på dina väggar. Schabloner passar på de flesta ställen, vanligast är de kanske i barnrummet men det kan också vara ett kul sätt att piffa upp badrummet eller hallen. Eller varför inte göra en jätteväggmålning på vardagsrummets fondvägg. Den dag man tröttnar är det bara att måla över och måla något nytt.
Det finns massvis med färdiga schabloner att köpa i en mängd mönster, men de går också bra att göra själv. Rita eller kalkera din figur på ett pappersark. Lägg en plastfilm över och skär ut figuren med en skarp skallpell. Plast är bättre att använda än papper eftersom papper blir blött av färgen och inte kan återanvändas. Plastfilm finns att köpa i färgaffären. Tejpa schablonen ordentligt på väggen då du målar så att den inte rör sig. Dutta försiktigt på färg med en liten pensel eller en svamp i utskurningen i schablonen. Måla hellre tunnt flera gånger än att ta för mycket färg första gången, då riskerar du att färgen rinner. Vill du ha tex en bård med figurer flyttar du sedan bara mallen och målar igen.

Tänk på att...

Man kan också måla schabloner på möbler, tex på en bordsyta! En gammal möbel från vinden eller ett loppisfynd kan bli något alldeles unikt och personligt.

Idéer:
Till barnets rum:
Barnens favoritfigurer i en bård på väggen.
Stjärnor och månar i taket ovanför barnets säng.

Till badrummet:
Figurer i rad ovanför kakelkanten i badrummet, färgglada fiskar tex. Använd flera olika schabloner för fiskarnas form. Måla i olika färger. När färgen torkat, måla olika ränder och prickar på fiskarna så att varje fisk blir individuell.

Bårder och ränder:
Dela av väggen med en bård med mönster. Använd vattenpass för att bården ska bli helt rak. Rita först med en blyertspenna, tejpa sedan bårdens kanter med maskeringstejp, uppe och nere. Måla bården med en bakgrundsfärg. Använd sedan en schablon för ditt favoritmönster.
Måla en randig vägg. Eller ränder i ena änden av en fondvägg för en läcker övergång från starkare färg på fondväggen till en ljusare färg på nästa vägg.

Tips!
Den våghalsiga och konstnärliga målar en väggmålning på fri hand. Du kan använda en gammal hederlig overhead-maskin för ett projicera en bild på en vägg och sedan måla av konturer innan du färglägger.