Vin i Sydamerika
I Sydamerika odlas det mycket vin, en tiondel av världsproduktionen framställs på denna kontinent, främst i Argentina och Chile. Det produceras vin också i Uruguay, Bolivia, Peru och Brasilien, men endast i små kvantiteter och dessa når sällan våra breddgrader. Även om det framställs en hel del vita viner i Sydamerika är det främst de röda vinerna som är värda att prova. Det sydamerikanska klimatet är jämnt och varmt, dessutom använder man sig av konstbevattning, vilket innebär att årgångarna, till skillnad från i Europa, inte skiljer sig nämnvärt från varandra.
Argentinska viner
Argentina är Sydamerikas största vinproducent, landet ligger på en femteplats bland världens vinproducerande länder. Men kvalitén på det argentinska vinet når inte upp i de höjder som det vin dess grannland Chile producerar, mycket beroende på att den största delen av det vin som framställs i Argentina dricks som billigt bordsvin inom landet. En stor del av det vin som framställts har dessutom gått till destillering av det inhemska brännvinet Pisco.

På senare år har dock en ökande export fått till följd att kraven ökat på en högre och jämnare standard på Argentinas viner. Man har därför lagt ner mycket tid och pengar för att modernisera och förbättra produktionen i landet, vilket lett till en markant kvalitetsökning.

Många av de vingårdar som finns i Argentina grundades av italienska invandrare i slutet av 1800-talet. Dessa hade med sig druvstockar hemifrån och valde att slå sig ner där klimatet var som gynnsammast för vinodling, vid Andernas sluttningar. De största och mest kända vinprovinserna heter Mendoza och San Juan. De druvor man i huvudsak odlar är röda, Merlot och Cabernet Sauvignon dominerar, men även Malbec, Sangiovese och den lokala druvan Criolla är populära. Den sistnämnda druvan används mest till inhemska bordsviner.

Chilenska viner
De chilenska vinerna har alla förutsättningar att ligga bland de bästa i världen. Klimatmässigt sett är Chile ett perfekt land att odla vin i. De svala vindarna som blåser in från Stilla Havet ger vinrankorna en lång växtsäsong. Konstbevattning ser till att kvaliteten håller sig jämn. Dessutom har landets isolering från omvärlden av torra öknar i norr och Andernas bergskedja i öster lett till att man som enda vinproducerande land sluppit den beryktade vinlusen. Mycket energi och pengar har lagts ner de senaste åren på att modernisera framställning och produktion, vilket lett till att vinet hela tiden blivit bättre och bättre. Främst odlas klassiska druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay. För inhemsk produktion odlas druvan Pais, som ger enkla bordsviner.

Vinproduktionen i Chile är koncentrerad till landets centrala delar, i dalarna runt huvudstaden Santiago de Chile. Den främsta regionen heter Maipo, här produceras några av de förnämsta vinerna från Chile.

Visste du att...
Nästan hälften av all frukt som odlas är vindruvor. Ett års skörd räcker till 40 miljarder flaskor, vilket innebär ca 8 flaskor per världsinvånare.
Läran om druvor kallas för ampelografi.