sommarbuffé

 
Saker att tänka på:
- Blanda grönsaker med starka färger – det ger karaktär åt buffébordet.
- Vitlök eller annan dominerande krydda i de flesta av rätterna är inte att rekommendera.
- Blanda hårt bröd med mjukt bröd.
- Om du lagar mat som är stark, se till att komplettera med bröd, mildare rätter eller lite svalkande yoghurt.
- Kalla rätter är enklast att hantera eftersom man inte behöver hålla dem varma, men både varma och kalla rätter är det vanligaste vid bufféer. Bra tips på varma rätter som passar att hålla varma eller som man kan värma efter hand är soppor, gratänger, grytor och pajer.
- Om du bjuder både barn och vuxna till bufféen, gör mer av något särskilt som kanske barnen tycker om mer.
- Alla gäster äter inte av allt, men några äter mer av något.
- Var generös, bättre att du får lite rester över än att gästerna har lite mat i magen.
- Mat som alltid drygar ut om du är rädd för att maten ska ta slut är: stora sallader, bröd, ostbricka, grönsaker i stavar och skivor med dipp, pastasallad, potatisgratäng, bulgur/couscoussallad och röror med olika smak.
- Lägg upp lite mat i taget. På så vis håller sig maten bättre, räcker längre och dessutom är det lättare att spara mat som inte varit framme om det blir mycket över.
- Skiva kött, fisk och bröd i små bitar. Det är bättre att man tar flera gånger än att man kämpar med en för stor bit.
- Du behöver inte använda matchande porslin, kanske blir det festligare och färggrannare att blanda.
- Buffén blir festligare om man skapar nivåer på bordet där man kan ställa en dekoration eller nybakat bröd. Svep in en drickback i en fin duk så får du enkelt en nivå till på bordet.
sommarbuffé
sommarbuffé
Japansk buffé
Duka upp en sushibuffé, dekorera i rött och vitt och bjud på Saké (japanskt risbrännvin) som välkomstdrink.
sommarbuffé

Amerikansk buffé
Servera grillade revben, bakpotatis, coleslawsallad och öl. Bjud på Manhattan-drink som välkomstdrink. Dekorera i färgerna blått, rött och vitt. Häng en amerikansk flagga bakom buffébordet eller sätt småflaggor mellan maten.

sommarbuffé

Maffiabuffé
Napolitansk paj
Canneloni don corleone
Brushetta al capone
Marinerad minimozzarella i rock av parmaskinka
Pastasallad a la Chicago
Hickorymarinerad kolgrillad entrecote
Black eye bean sallad
Italienskt lantbröd, Grissini och smör  

sommarbuffé

Öresundsbuffé
3 sorters Smörrebröd: Ägg och räkor, Rostbiff o remoulad, Leverpastej och risted bacon.
Kokt potatis
Färska räkor naturell
Senapsgravad sill
Brantevikssill
Currydoftande kyllingsallad
Danskt rågbröd och kavring

sommarbuffé

Spansk buffé
Servera Sangria, tapas och paella. Dekorera buffén i gult och rött. Sätt fram solrosor, gula och röda ballonger och girlanger.

sommarbuffé

Persisk vegetarisk buffé
Dal Adds: het linsgryta
Limé och saffranmarinerade grönsaksspett
Koko-Sabzi: vegetarisk biff
Torshi: inlagda grönsaker, starkt kryddat
Persiskt saffransris
Shirazi sallad
Maste mossir - persisk vitlöksyoghurt
Persisk färskost och bröd

sommarbuffé

Medelhavsbuffé
Souvlaki (grillspett på fläskfilé)
Örtsalami med parmesan och oliver
Spansk paella
Grillad chorizo med vitlöksmarinerade grönsaker
Tzatziki
Grekisk fårostsallad med Kalamataoliver
Fransk grönsakspaj
Italienskt lantbröd

sommarbuffé

Mexikansk buffé
Servera mexkryddad köttfärsröra, salsa, gräddfil, riven cheddarost, nachos, guacamole, grönsallad. Bjud på tequila som välkomstdrink och dekorera med
färgerna grönt, gult och rött.

sommarbuffé
sommarbuffé

Att förbereda
Tänk på vad det är som kan förberedas kanske dagar i förväg, då blir det en roligare och lugnare fest för dig också. Laga det du kan i förväg, frys in det om det går och ta fram och tina det i god tid. Du kan planera dukning och val av porslin och duka redan dagen innan. Se till att ha handlat servetter, ljus, vin och drycker i god tid. Gör listor på allt som ska handlas in. Du kan laga det som går att göra dagen innan, såser, röror, dressingar till exempel, de blir ju oftast bara godare om de får stå ett dygn. Det finns till och med desserter, tex pannacotta, som passar utmärkt att göra i förväg. Något som är kul att fixa för bufféserveringen är handskrivna lappar vid varje rätt med information om maten för gästerna. Det kanske är någon som är allergisk eller bara nyfiken och mer matroad än andra.

sommarbuffé

Dukningen
En klassisk buffédukning dukar man så att man börjar från vänster till höger:
- Bestick, tallrikar, servetter
- Bröd och smör
- Sill och skaldjur, kallt
- Kött, vilt och fågel, kallt
- Småvarmt som till exempel pajer, gratänger, soppa
- Sallader och såser

sommarbuffé