sparris
sparris
sparris
Sparrisen (latin aspa´ragus, av grekiska asp(h)a´ragos) med artnamnet Aspa´ragus officina´lis är av släktet liljeväxter och har 100 olika arter. De kommer ursprungligen från Afrika och delar av Europa och Asien. För att uthärda torrtid har sparrisplantorna kraftiga jordstammar och rötter för att lagra vatten och reservnäring. Sparris är egentligen en meterhög ört som odlas som grönsak och till släktet tillhör bland annat fjädersparris, hängsparris och sparris. I sydöstra Europa men även på svenska havs-stränder från Bohuslän till Uppland kan man se den växa vilt. Annars är den väldigt sällsynt men tack vare odlingar världen över kan vi njuta av denna underbara ört. I Sverige odlar man både vit och grön sparris. Vit sparris växer under jorden, har hårt skal och skördas innan skotten når upp i ljuset. Grön sparris har mjukt skal, växer ovanför jorden och har starkare smak. Sparris odlades i antiken av både greker och egyptier, samt av romarna. De var romarna som introducerade sparrisen norr om Alperna. Men där blev den inte populär förrän på 1500-talet. I Sverige förekom sparrisodling förmodligen redan på 1600-talet. 
sparris

Sparrisens näringsämnen
Sparris är rik på antioxidanter och mineraler som karoten, kalium, fosfor, folacin, kalcium och dessutom vitaminerna A, B1, B2, C, E och K. Den gröna sparrisen har mer C-vitamin och karotin än den vita. Sparrisen innehåller även en hel del av aminosyran tryptofan som är förststadiet till signalsubstansen serotonin, vilket gör att man får bättre humör. Folacinet, eller också kallad folsyra, i sparrisen är särskild bra för den som planerar att bli gravid. Det minskar risken för ryggmärgsbråck hos foster. Folsyran sägs också minska riskerna för olika slags cancer i matsmältningssystemet, främst för tjocktarmscancer. Kolhydraten inulin verkar prebiotisk genom att stimulera tillväxten av nyttiga bakterier. Men trots alla dessa näringsämnen så innehåller sparrisen nästan bara vatten, 93 %.

Översikt på sparrisens näringsämnen
Fibrer Folacin Fosfor
Inulin Järn Kalcium
Kalium Karoten Koppar
Magnesium Mangan Niacin
Selen Tryptofan Vitamin A
Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin B6
Vitamin C Vitamin E Vitamin K
Zink    
Se andra sparrismuseer i Europa
National Aspergemuseum De Locht, www.delocht.nl
Westisches Spargelmuseum, www.vestisches-spargelmuseum-nrw.de
Europäisches Spargelmuseum, www.schrobenhausen.de
Spargelmuseum, Beelitz,
www.beelitz.de
Niedersächsisches Spargelmuseum, www.nienburg.de
Sveriges första sparrismuseum
I Holland och Tyskland har det länge funnits en rad sparrismuseum, och nu så har Sverige också!
sparris
Den 8 maj 2010 öppnades Sveriges första sparrismuseum. Den ska ligga på Österlen, vid Sparrisgården, en knapp kilometer väster om Skillinge. Det är välskyltat från rondellen i Skillinge. I museet kommer du bland annat att kunna se bilder och redskap från tidigare odlingar på Österlen. Du kan lära dig hur skördearbetet går till, följa sparrisens historia mm. I museet finns dessutom en samling sparrisporslin. Det äldsta är ett Gustavsbergsfat från 1800-talet. Inträde kostar 20 kronor.
 
sparris
sparris
sparris
sparris

Hur man kokar sparris
Det finns ingen koktid för sparris som alltid gäller. Tjock och tidig sparris behöver kokas lite längre. Eftersom topparna är tunnare brukar de behöva mindre koktid. För att undvika att topparna blir överkokta så kan man ställa sparrisen i vattnet så att de nedre delarna kokar lite längre. Sparrisen är klar när den har blivit mjuk men inte överkokt. För topparna räcker en koktid på cirka 3 – 4 minuter medan de nedre delarna kan behöva koka 6 – 7 minuter.

Grundrecept - Koka sparris
färsk sparris, vit eller grön
salt, 2 tsk per liter vatten
vatten

Tillagning:
Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Börja ca 2 cm nedanför toppen, där "fjällen" slutar. Se till att allt skal kommer med, annars blir det hårda trådar kvar. Skär av lite i nedre delen om den är torr och träig. Grön sparris behöver oftast inte skalas, bara om den verkar grov.
Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja. Låt sparrisen sjuda (inte koka) i 10 -15 minuter för vit

sparris och 5–10 minuter för grön sparris, beroende på vilket tuggmotstånd som önskas. Bästa sättet att känna om den är färdigkokt är att ta upp en sparris, skära av en liten bit och smaka om den är färdig eller ej. Skall sparrisen sparas till senare tillfälle bör den kylas ner så fort som möjligt och sedan förvaras i sitt spad. Kokt sparris håller sig fräsch i kylskåp upp till en vecka.
Grillad sparris med citron creme
4 portioner
20 st grön sparris
2 dl créme fraiche
citronskal från 1 citron
salt och svartpeppar
1 msk olivolja

Tillagning:
Skala sparrisen. Tvätta citronen och riv skalet. Blanda ner skalet i crème fraiche. Salta och peppra. Pensla sparrisarna med olivolja och grilla dem 3–5 minuter.

Sparris Balsamico
1 knippa grön sparris
0,5 dl pinjenötter
2 msk balsamvinäger
parmesanost
1 msk vattten
salt och peppar
1 st röd paprika
0,5 dl olja


Tillagning:

Dressing: Blanda samman balsamvinäger, vatten, 1 dl fint tärnad röd paprika, salt peppar och olja. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar eller på ett stort fat. Tillsätt dressing.
Strö över rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost. Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.

Färsk Sparris med örtaioli och hyvlad parmesan
4 portioner
20-24 sparrisar
1 dl olivolja
1 äggula
1 tsk sötstark senap
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
3 msk finhackade färska örter
100 g parmesanost
några kvistar färsk timjan

Tillagning:
Lägg sparrisen i kokande, saltat vatten och koka dem i ett par minuter. Gör under tiden örtaiolin. Lägg äggulan i en skål och häll försiktigt i olivoljan under kraftig vispning. Pressa i en vitlöksklyfta och blanda ner tillsammans med senap och finhackade färska örter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp sparrisen på ett fat ocgh ringla över aiolin, avsluta med att hyvla över parmesanost och toppa med en timjankvist.

Äggsallad med sparris
12 st grön sparris
6 st ägg
200 g cocktailtomater
2 st avocado
1 knippa rädisor
1 msk gräslök
600 g skalade räkor
20 st mangoldskott
svartpeppar

Dressing
2 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 msk honung
3 msk créme fraiche
salt och peppar

Tillagning:
Skala och dela äggen. Koka sparrisen mjuk i saltat vatten och dela den på längden. Skär avokadon i små bitar och dela tomaterna. Skiva rädisorna tunt och lägg dem i isvatten.

Blanda alla ingredienserna till dressingen. Lägg upp grönsaker och räkor på ett fat eller tallrikar. Strö över gräslök och mangoldskott. Mal över lite svartpeppar.

 
sparris
sparris