vulkaner

”Minst 20 vulkaner kommer att ha utbrott medan du läser de här orden”, sades det i en rapport från Smithsonian Institute i USA. Med tanke på det är det värt att ta upp lite fakta om vulkaner, dessa livliga berg som orsakar som mycket uppståndelse och berör många fler än förr.

Det finns en massa att lära sig om vulkaner. Det finns mycket fakta både på Internet och i böcker. Människan vet trots det inte allt om vulkaner ännu, särskilt inte om djuphavsbottnarnas oräkneliga vulkaner som man har undersökt sedan 1960-talet. Men vad är egentligen en vulkan? Ett kort svar till det är att en vulkan bildas då het magma, det vill säga smälta bergarter, trycks upp från jordens inre genom sprickor och sedan stelnar till lava när det kommer i kontakt med luft eller vatten – därmed har vi ett vulkanutbrott. Man kallar dessa berg för vulkaner efter den romerske guden Vulcanus. Man vet om cirka 600 vulkaner som varit aktiva i historisk tid. Det finns tusentals vulkaner som befinner sig i vila eller är utslocknade. Deras form, struktur och art beror på magmans kemiska sammansättning och fysikaliska karakär. Därför sipprar lavan bara ut från en del vulkaner, och den rör sig så långsamt att den sällan tar människor med överraskning. Medan man från andra vulkaner däremot får explosiva utbrott som har större kraft än en atombomb! Med den rätta sammansättningen på magman påminner effekterna mycket om hur läsk sprutar ut när man öppnar en burk som

vulkaner
skakats. Vulkanutbrott har i själva verket länge haft en uppbyggande funktion i jordens historia. Enligt ett universitets webbplats är inte mindre än ”90 procent av alla kontinenter och havsbäcken ett resultat av vulkanism”.
Utbrott som orsakat stor förstörelse Kan man förutspå ett utbrott?
Vulkan Utbrottsår Ca antal döda
Etna, Italien 1169 15 000
Vesuvius, Italien 1631 18 000
Laki, Island 1783 - 84 10 000
Unzen, Japan 1792 10 000
Tambora, Indonesien 1815 92 000
Krakatoa, Indonesien 1883 36 000
Montagne Pelée, Martinique 1902 34 000
Lamington, Nya Guinea 1951 3 000
Mount Saint Helens, USA 1980 50
Nevado del Ruiz, Colombia 1985 23 000
Pinatubo, Filippinerna 1991 400
Soufrière, Västindien 1997 10

Som tur är har människan numera gott om sätt att förutse ett vulkanutbrott istället för att bara invänta buller och rök ifrån vulkanen. En grundläggande del i det är att statistiskt räkna ut om vulkanen har haft utbrott med jämna mellanrum, t.ex. vart tionde år eller en gång per sekel. Men denna metod ger ingen precis anvisning om utbrott. Man kan även mäta förändringar i berggrunden eller vid markytan. När magman under en vulkan rör sig uppåt så avges det vulkaniska gaser som förändrar markluftens eller grundvattnets sammansättning då ett utbrott är på väg. Då är det halten av koldioxid och svaveldioxid som ändras, samt temperaturen som höjs. När magman rör sig uppåt ser man även förändringar på jordskorpan, den deformeras och hävs, något som återspeglas på markytan och kan mätas med olika typer av lutningsmätare. Allt kraftig-
are jordbävningar är också något som uppstår när magman rör sig uppåt, vilket mäts och naturligtvis också känns. Man har på många ställen på jorden fasta installationer och rutiner för ständig övervakning där vulkaner kan förväntas få utbrott, som t ex Hawaii, Island, Filippinerna och Japan.

Kända vulkaner
Cotopaxi, Ecuador
Cumbre Vieja, Spanien (Kanarieöarna)
Damavand, Iran
Eldfell, Heimaey, Island
Etna, Italien
Eyjafjallajökull, Island
Fuji, Japan (slocknad)
Guallatiri, Chile
Hekla, Island
Helgafell Heimaey, Island (slocknad)
Kamerun (berg), Kamerun
Kilimanjaro, Tanzania (slocknad)
Klutjevskaja Sopka, Ryssland
Krakatau, Indonesien
Mauna Kea, Hawaii, USA (slocknad)
Mauna Loa (Kilauea), Hawaii, USA
Mons Rümker, Månen (slocknad)
Mount St Helens, USA
Nevado del Ruiz, Colombia
Olympus Mons, Mars (slocknad)
Pico de Orizaba, Mexiko (passiv, senaste utbrott 1687)
Pinatubo, Filippinerna
Poás, Costa Rica
Popocatépetl, Mexiko
Santorini, Grekland (slocknad)
Semeru, Java, Indonesien
Stromboli, Italien
Surtsey, Island
Tajamulco, Guatemala
Tambora, Indonesien
Teide, Teneriffa
Toba, Indonesien
Vesuvius, Italien
Yellowstone, USA

vulkaner