fotvård

fotvård

Se först till att ha rakat, epilerat eller vaxat benen dagen innan. Börja med att sätta dina fötter i ett bubbelfotbad, för att mjuka upp dem. I badet kan du lägga någon mjukgörande olja eller tvål. Låt de vara i badet en stund. Det ultimata badet för fötter, och händer för den delen, är Paraffinbadet ur paraffinvax. Men det kan du smidigast få hos en specialist.

fotvård

Ta ut fötterna ur badet och börja fila ner eller klippa tånaglarna samt putsa bort döda hudceller runt nagelbanden med en tandborste till exempel, eller annat speciellt redskap. Klipp inte naglarna för korta för då kan man få nageltrång. Klipp rakt och fila kanterna lite lätt för de ska inte vara spetsiga.

fotvård

Börja skrubba och peela fötter och ben med en skrubbkräm eller peelingkräm. Det är bra för huden. På så vis underlättar man hudens förnyelseprocess, gör huden lenare och mjukare, och ökar blodcirkulationen. Huden absorberar därefter lättare de välgörande ingredienserna i en fot- och benkräm. Om du ska sola benen så sitter färgen bättre med en skrubbad hud.

fotvård

Efter att du har skrubbat fötter och ben är det dags att sätta nagelolja på nagelbandet, runt nageln. Det kan du repetera varje dag, för då undviker du att småhud börjar sticka ut runt nageln. Massera in en mjukgörande fotkräm i både fötter och ben.

fotvård

Om du vill kan du lägga på en fin, vårig nagellack. Du sätter först en basnagellack som ett första skikt. Det skyddar nageln från missfärgningar av den vanliga nagellacken. Du applicerar med tre steg. Du drar först ett streck från nagelbandets mitt och ut mot nagelns slut. Andra strecket drar du från nagelbandet och längs med vänstra ”nagelkusten” och ut mot nagelns slut. Du drar tredje strecket på samma sätt längs med den högra ”nagelkusten”. Du kan repetera och lägga på ett till lager med nagellack för att göra det mer hållbart och för en starkare färg.

fotvård

För att öka stabiliteten i fötterna kan du göra tågymnastik. När du sätter dig ner framför TV:n kan du knipa fast tårna så hårt du kan och räkna till fem, sedan slappnar du av. Upprepa detta 15 – 20 gånger. Promenera gärna så mycket du kan, på så vis får du starka och fina ben.

fotvård

Tycker du att du är för blek i fötter och ben, så kan du alltid använda dig av en brun-utan-sol kräm eller en lotion som ger dig en gradvis brun-utan-sol effekt. På så sätt får du en fräsch look snabbare i väntan på solen. Solen är bra för produktionen av D-vitamin i huden men sola måttligt. Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin.

fotvård