grillspecial
Att grilla tillsammans har sedan urminnes tider varit en av de mest älskade gemenskaps-ritualerna. Och det är lätt att förstå varför. Kombinationen av mat och eld, och den långsamma tillagningen med mer tid för umgänge, bidrar till en munter och mysig stämning. Kanske är det kopplingen till grottmänniskornas grillfester som gjort att grillning är matlagningen som en riktig karlakarl hänger sig åt med största manliga stolthet. Han excellerar i sin egen konst, och experimenterar gärna med nya marinader. Grapevines grillspecial inspirerar både den självutnämnde BBQ-mästaren och nybörjaren till en härlig öppning på vårens och sommarens grillsäsong! Här får du allt du behöver veta!
LÄCKERHETER FRÅN GRILLEN
grilla grilla grilla
Läckra grillade grönsaker, och köttälskare
Köttätare har inte ensamrätt på grillsäsongen. Om du skulle behöva nya tips på goda grillgrönsaker kan du testa till exempel grön sparris, grönsaksspett med fetaost eller grillade champinjoner (passar även till köttälskare om du tillsätter lite bacon). Om grillningen är oplanerad, köp med dig en paket halloumiost eller några majskolvar och kvällen är räddad! För köttälskare måste väl ändå korven vara den mest traditionella grillmaten! Det behövs egentligen inget annat tillbehör än den traditionella svenska senapen - och njutningen är total. Nästan allt kött passar till grillen. Förutom den gamla favoriten, grillspett, kan du testa till exempel Grekiska köttfärsbiffar.

grilla

Tonfisk på grillen:
Tonfiskfilé
Timjan
Olivolja
Svartpeppar
Salt

Skär filén till lagom stora biffar. Strö finhackad färskt timjan över fisken och häll på olivolja. Smaksätt till sist med svartpeppar och salt. Låt vila i kylskåp ett par timmar. Lägg sedan tonfisken på grillen en kort stund och se till att det inte blir genomstekt, medium blir perfekt!


grilla

Grillad fisk
Att grilla mat i ett folieknyte är både gott och enkelt. Testa till exempel att grilla lax i ett knyte. Eller varför inte grilla färsk tonfisk, utan knyte. Tonfisk är idealisk grillmat, den blir färdigt snabbt och får jämn färg och värme. Man ska dock vara försiktig med tonfisken. Den behöver egentligen inte mycket mer än att se grillen och vips så är den klar! Grillar man den mer än någon minut, förstör man fiskens struktur/konsistens.

Lax i folieknyte
Laxfilé
Kokt färskpotatis
Salt
Vitpeppar
Smör (ca. 100 g)
Grädde (ca. 1 dl)
Vårlök (ca. 2-3 st.)
Dill

Skär potatisen i ca en halv centimeter tjocka skivor. Lägg en portion potatis på en fyrkantig foliebit. Skär lax till portionsbitar, du kan även göra laxkotletter om du vill. Lägg en laxbit på potatisen och strö över lite salt och peppar. Gör sedan blandningen med smör och grädde – smält smör, tillsätt grädde, hackad lök och dill. Häll blandningen över laxen och stäng knytena. Klart att grillas!


grilla

Grillade quesadillor till förrätt
Detta behövs:
Mjuka tortillabröd
Riven ost
Tacosås

grilla

Täck ett tortillabröd med riven ost och lägg på ett till bröd som lock. Grilla på båda sidor i ett par minuter. Skär dina tortillas i lagom stora bitar och servera som förrätt med tacosås.


Grön sparris
Färsk grön sparris
Havssalt
Svartpeppar
Parmesanost
Skölj sparrisen och pensla sedan med olja. Grilla ett par minuter runtom. Smaksätt med salt och peppar och servera med smält smör. Resultatet blir perfekt med några parmesanflagor på.
grilla

Fetaost- & grönsaksspett
Detta behövs:
Fetaost i bit
Röd och gul paprika
Zucchini
Aubergine

 grilla

Marinad:
3 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
0,5 msk senap
Timjan
Rosepeppar
Svartpeppar
Salt
1 dl olivolja

Skär grönsakerna i lagom bitar och tärna fetaosten. Förbered marinaden och låt grönsaks- och fetaostbitarna marineras i ungefär en timme. Trä de marinerade bitarna på spett och grilla.

Grillade champinjoner (med eller utan bacon)
Detta behövs:
Stora champinjoner
Smältost (smaksatt eller naturell)
Vitlök
Gräslök
Svartpeppar
Salt
(eventuellt bacon)

grilla

Ta bort champinjonens fot och fyll hålet med ost. Strö pressad vitlök och gräslök över osten, smaka av med svartpeppar och salt. För köttätare: rulla en baconskiva runt champinjonen. Grilla!


grilla
Grönsakspett
(4 portioner)
4 små rödlökar i klytor
1 stor squash
2 små röda paprikor
8 champinjoner

Blötlägg träspett några timmar innan du gör grillspetten. Skala och skär rödlöken i klyftor, skiva squashen och rensa och skär paprikan i bitar. Skölj och ansa svampen. Varva grönsakerna på fyra grillspett. Ringla lite olivolja över och salta och peppra. Grilla på lite lägre värme. Servera som de är, på en sommarbuffé eller som tillbehör till kött och fisk.

Grillade majskolvar
(4 portioner)

4 majskolvar, färska eller på burk
50 g smör
1 krm cayennepeppar
1 krm paprikapulver
salt och peppar

Smält smöret och blanda med kryddorna. Använder du färsk majs, böj tillbaka skalet så att det pekar uppåt, som blasten på en morot och knyt ihop det med ett snöre på mitten. Pensla majskolvarna med kryddsmöret. Grilla ca 15 minuter, vänd flera gånger. Gott till smakrikt, marinerat kött, gärna cajunkryddat eller till hamburgare.

Grillat grönsakstorn
(4 portioner)

2 bakpotatiser
1 gul squash
1 augergine
2 röda paprikor
1 rödlök

Skär potatis, squash och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor. Skär paprikan i fjärdedelar. Koka potatisskivorna i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt rinna av.
Droppa lite olivolja över alla grönsakerna, salta och peppra. Grilla grönsaksskivorna i omgångar på grillen, potatisen behöver lite längre tid än de andra grönsakerna. Värm till sist allt på grillen. Skiva rödlöken tunnt. Bygg ett torn med varvade grillade grönsaker och rödlöksskivor på varje tallrik. Servera till kött och grillspett.

grilla

Grekiska köttfärsbiffar med tzatziki
Detta behövs:
Nötfärs
Fetaost

Tzatziki
Matyoghurt
Gurka
Vitlök
Olivolja
Salt & Peppar
grilla
Gör en köttfärsblandning för biffar enligt ditt favoritrecept. Rulla biffar runt en fetaostbit. Grilla i ca. 8 minuter. Gör tzatziki: Riv gurka och blanda ihop med matyoghurt, pressad vitlök, olivolja och salt och peppar.

Grillspett med grundmarinad
Välj ditt favoritkött (t.ex. nötinnanlår eller -ytterlår, kassler, fläskkarré, fläskfilé, kycklingfilé)
Grundmarinad (för 500 g kött)
½ dl vitvinsvinäger eller citronsaft
½ - 1 dl olja
Kryddor beroende på köttet, till exempel
1 tsk paprika- eller chilipulver
1 tsk peppar
1-2 msk senap
1-2 vitlöksklyftor eller hackad lök (ca. 2 msk)
½-1 tsk ingefära
1 tsk timjan, dragon, rosmarin, basilika osv.
grilla
Skär köttet i lagom stora bitar. Blanda marinaden. Enklast är att marinera köttet i en plastpåse, en plastbunke fungerar dock nästan lika bra om du vill spara på miljön och inte använda engångspåsar. Vänd köttet i marinaden då och då och låt den marinera i minst ett par timmar men helst över natten. Trä köttbitarna på spett och grilla ca 10-15 minuter beroende på vilket kött du använder.

Sött från grillen
Mot grillkvällens slut kan man sakna lite sötma som motvikt till allt salt… Traditionell foliebanan med mörk choklad funkar alltid, men du kan även testa en underbar fruktefterrätt som blir perfekt med en kula sammetsmjuk vaniljglass.

Du behöver:
Frukt (t.ex. persika, kiwi, ananas, banan, jordgubbar osv)
Vitchoklad
Vaniljglass

Tärna frukten i småbitar och lägg på aluminiumfolie. Lägg några bitar vit choklad på frukten och knyt ihop foliepaketet. Grilla i drygt fem minuter eller tills chokladen har smält. Servera med vaniljglass.

grilla

10 tips för det bästa grillresultatet!

1. När man skall grilla kotletter eller flintastek så är det bra att skåra kanten på köttet så kupar sig inte köttskivan när den grillas.

2. Torka av det du ska grilla från eventuell köttsaft och marinad innan du lägger det på grillen, då osar det mindre.

3. Börja inte grilla förrän grillkolet glöder och är grått.

4. Kött ska vara rumstempererat när det läggs på grillen.

5. Tjocka köttbitar och stekar skall inte ligga för nära glöden eftersom de skall grillas under längre tid på svagare värme. Tunnare köttskivor skall ligga närmre glöden för att få hetare värme. Efter grillningen låt köttet vila några minuter innan det serveras, då rinner köttsaften ut mot ytan och köttet blir saftigare och godare.

6. Ska du marinera, gör det gärna i en plastpåse, enkelt och inte så kladdigt. Också enkelt att ta med på picknick eller till knytkalaset.

7. Grillspett av bambuträ bör läggas i blöt innan de används, så riskerar de inte att ta eld. Metallspett kan oljas in så går det lättare att lossa köttet från spetten.

8. Man skall inte pensla grillolja eller marinad på köttet när det ligger på grillen. Droppar grillolja ner i glöden kan eldsflammor bildas och bränna köttet. Ha gärna en sprayflaska med vatten beredd bredvid grillen om eldsflammor skulle slå upp ur glöden. Då kan du snabbt och enkelt släcka dem genom att spraya lite vatten.

9. Vänd köttet när det börjar "svettas" på ovansidan. När rosa köttsaft börjar tränga upp på andra sidan är köttet rosa inuti. Fortsätt grillningen om du vill ha köttet genomgrillat. Vänd inte köttet för ofta, då blir inte värmen tillräckligt hög för att sluta till köttets porer och förhindra att köttsaft kommer ut. Blir ytan fuktig av köttsaft är det svårt att få en fin grillyta. Vänd köttet med tänger eller en stekspade, stick aldrig i det med tex en gaffel då rinner köttsaft ut.

10. Har du ingen grill eller trädgård att grilla i? Köp engångsgrillar färdiga med kol och tändvätska och ta med till parken eller stranden. När det är färdiggrillat slänger du hela grillen. Snabbt, enkelt och bekvämt. Finns hos de flesta större butiker och bensinmackar.

grillagrillagrilla

grilla
Att tänka på
Tålamod är guld värt när man grillar, både matlagningen och förberedelser tar tid. Slarvade du med den sista grillstädningen innan du tog in grillen i höstas? Då får du börja med att rengöra grillen ordentligt. Kom ihåg att i fortsättningen rengöra grillen efter varje användning, då får du garanterat ett lyckat resultat även nästa gång du grillar. Men det är en del annat också som man behöver tänka på, både före, under och efter grillningen
.
FÖRE GRILLNINGEN:
-Investera i nya fräscha skärbrädor. Piggar upp stugan och minskar risken för bakteriespridning.
-Tvätta händerna noga! På utflykt är det guld värt att ha med antiseptiska våtservetter eller gelé.
-Ha de känsliga ingredienserna i en kylväska bredvid grillen, så slipper du springa till köket.
-Ha vatten i sprayflaska för att släcka eventuella flammor i grillen.

Tänd på grillen:
-Tänd grillen en halvtimme innan du tänkt grilla, och minst en timme innan gästerna blir sura av hunger.
- Använd briketter och grillkol av hög kvalitet - de är bättre för hälsan. Märkningen FSC innebär att råvaran kommer från ett miljöanpassat skogsbruk.
- Det är inte hälsosamt att använda kottar i grillen.
- För en god smakeffekt, lägg några kvistar rosmarin bland kol och briketter.
- Lite enklare att tömma askan blir det med en bit folie i botten på grillen.
- Skippa gärna tändvätskan. Använd tändpapper, tändpinnar eller elektrisk grilltändare istället för tändvätska. Använder du tändvätska ska den dra i minst 10 minuter innan du tänder på.

Marinera:
- Marinering är viktigt, men är köttet av riktigt bra kvalitet och mört, behöver du inte marinera. Krydda torrt med t ex svartpeppar, chili och lite salt.
- Marinera i en plastpåse, det blir lättare att omge hela köttet med marinad.
- Använd inte för mycket olja i marinaden! Många tror att marinadens grund är oljan, men för mycket olja droppar på kolet och brinner. Då produceras cancerframkallande ämnen. Till fyra personer räcker det med en matsked olja i marinaden.

- Tag köttet ur kylen 15-30 minuter före grillning. Kallt kött svettas och får inte den fina färgen, dock ska köttet inte stå framme hela dagen.
- Förstek köttet i ugn, så blir det mörare och snabbare färdigt på grillen.
- Torka av marinaden innan maten läggs på grillen, så slipper du den onödiga röken av marinaden som droppar på kolen.

UNDER GRILLNINGEN:

- Grilla aldrig över öppen låga. Glödbädden ska vara grå.
- Pensla grillgallret med lite olja innan du lägger det på grillen, så fastnar inte grönsakerna.
- Du kan ha aluminiumfolie eller en skiva citron mellan fisken/grönsakerna och gallret för att undvika att det fastnar.
- Grilla långsamt! Ett tips är att ha kol endast i ena hörnet av grillen, så att du lätt kan dra köttet åt sidan för långsammare grillning. Grillning är slowfood - umgås och ha det skönt!
- Stick inte hål i köttet under grillningen. Köttsaften rinner ut, vilket gör att köttet blir torrt och trist.
- Grillning behöver inte begränsas till för- eller huvudrätten. Testa ett härligt spett med marshmallows och frukt till dessert!
- Bränn inte maten. Även om det kan kännas som att det är en del av "grejen" med grillning, att knapra i sig en förkolnad torr köttbit, kan det vara en idé att undvika detta så gott det går. Lugnt tillagad mat är dessutom godare, på riktigt.
- För grillspett: Lägg spettet i vatten före grillningen, så förkolnas det inte. Skär bitarna så jämnstora som möjligt, så att spettet kan liga plant.
- För grillad kycklingfilé: Kolla temperaturen med en köttermometer, ta bort kycklingen precis innan den är klar och slå in bitarna i folie. Efter 5-10 minuter har kycklingens egen värme stekt klart köttet i folien, och resultatet är saftigt och gott. Kolla om kycklingen är färdigstekt genom att titta på köttsaftens färg. När du sticker försiktigt med en kniv i kycklingköttet ska köttsaften som tränger upp vara klar, inte rosafärgad.
- Blanda aldrig rått och tillagat! Använd inte det råa köttets marinadsås till att krydda tillagat kött, använd istället nya fat och verktyg till tillagat kött.
- Hur vill gästen ha det?
Rare/"blodig": Grilla kort på båda sidorna.
Medium: Grilla knappt 1 minut/sida/1 cm tjocklek.
Well done: Grilla lite över 1 minut/sida/1 cm tjocklek.

EFTER GRILLNINGEN:
- Kom ihåg C-vitaminer i samband med grillat. Antioxidanterna hjälper kroppen att fixa eventuella små hälsomissar i själva grillningen. Dessutom förhöjer grönsaker och frukt smakupplevelsen.
- Ha framme en skön filt för varje välkommen gäst, samt antimyggstick för att skydda mot de ovälkomna gästerna.
- Sprid inte grillkolsaskan från kol och briketter i odlingsland, den innehåller för mycket krom för att vara hälsosam.
- Se till att askan eller engångsgrillen är kall innan du slänger den.

Lycka till & smaklig spis!


Grilltider
Tiderna gäller för träkol- och gasolgrillar. För elgrill krävs någon minut extra.
Nötkött
Entrecôte, biff 1 1/2 cm: 2-3 min/sida
Lövbiff 1/2 cm: 1 min/sida
Grillbit av rostbiff och högrev 1 1/2 cm: 3-4 min/sida
T-benstek 2cm: 2-5 min/sida
Hamburgare 2 cm: 2-3 min/sida
grilla
Griskött - saftigt och nyttigt, innehåller bland annat selen. Tänk på att griskött ska vara genomstekt, höj därför gallret så att köttet kan ligga länge på grillen utan att ytan blir vidbränd. Skär ett snitt i kanten på kotletterna, så skålas inte köttbiten när den grillas.
Karré & kotlett 1 1/2 cm: 3-4 min/sida
Filé 2,5 cm: 2-3 min/sida
Flintastek 2-3 cm: 10-12 min/sida, vänd flera gånger
Revbensspjäll 3-4 cm: 10-15 min/sida, vänd flera gånger
grilla
Lamm - blir godast om den får ligga länge i marinad. Pensla gärna på mer marinad efterhand du grillar.
Kotlett 1 1/2 cm: 2-3 min/sida
Grillskiva av stek 1 1/2 cm: 3-4 min/sida
grilla
Kyckling- jättegott att grilla, tänk dock på att ta av skinnet innan du kryddar, det fungerar som ett skal och hindrar effektivt köttet att ta smak.
Kycklingfilé: ca 10-12 min totalt
Kycklinghalvor: ca 30 min totalt
Kycklingvingar och kycklingben: 15-20 min totalt
grilla
Fisk - ju fetare fisk, desto bättre går den att grilla. Om du marinerar fisken, se till att marinaden innehåller olja. Grilla fisken endast en gång per sida.
Tunna filéer: 3-4 min/sida
Tjocka filéer: 6-8 min/sida
Laxkotlett 2-3 cm: 4-5 min/sida
Foliepaket: 5-20 min totalt
grilla
Korv
Falukorv 2 cm: ca 2 min/sida
Grillkorv: ca 4 min totalt
Tjockare korv typ frukostkorv, bratwurst etc: ca 8 min totalt
grilla

grilla
Syndigt gott till grillat är ett riktigt gott kryddsmör. Den som vill spara på kalorierna gör det på lättmargarin istället för riktigt smör. Blanda smör med andra ingredienser, det går bra att blanda ordentligt med en gaffel i en kopp, matberedare behövs inte. Klicka ut smöret på ett fat eller gör en rulle i smörpapper och låt ligga i frysen, gärna en halvtimme innan servering. Servera genom att skära i bitar. Vill man ha en festligare servering kan man låta smöret stelna något och sedan forma fina ägg med hjälp av två skedar som doppas i varmt vatten. Man kan också rulla kulor av smöret och därefter rulla dem i en krydda, tex hackad persilja eller paprikapulver.


Smör med gröna örter

100 g smör eller lättmargarin
½ dl hackad färsk basilika
½ dl hackad färsk persilja
½ dl hackad färsk oregano
1 finhackad vitlöksklyfta

Gott till både kött och fisk, blir häftigt knallgrönt när det blandas väl.

Bearnaisesmör
100 g smör eller lättmargarin
1 liten finhackad scharlottenlök
½ dl hackad färsk dragon (eller 2 msk torkad)
salt och peppar
en nypa cayennepeppar

Passar bra till grillat nötkött och grillspett.

Citron & lime smör
100 g smör eller lättmargarin
rivet skal och saften från ½ citron
rivet skal och saften från 1 lime
salt och peppar

Gott till fisk och grillade grönsaker.

Pepparrotssmör
100 g smör eller lättmargarin
1 msk riven pepparrot färsk eller på burk
salt och peppar

Passar bra till grillad vit fisk och till kött, tex entrecote.

Ädelostsmör
100 g smör eller lättmargarin
2 msk stark ädelost
1 tsk cognac
salt och peppar

Gott till lite kraftigare kötträtter.

grilla
grilla
Marinad till fläskkött
3 msk olja
2 msk Worchestershiresås
3 msk tomatpuré
1 liten gul lök, finhackad
1½ tsk farinsocker
salt och peppar
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Fläskkött marineras 2-3 timmar i rumstemperatur eller ca 1 dygn i kylskåp.
grilla
Vitlöksmarinad till fisk och skaldjur
½ dl olja, helst olivolja
½ dl vitvinsvinäger, eller saft från 1 pressad citron
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta, krossad
½ dl dill, finklippt
salt och peppar
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Fisk eller skaldjur marineras ca 30 minuter i rumstemperatur eller 1-2 timmar i kylskåp.
grilla
Vitvinsmarinad till fisk
2 dl vitt vin
½ dl äppelcidervinäger
2 msk ketchup
1 citron, pressad saft
½ dl finklippt persilja
salt
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Fisk eller skaldjur marineras ca 30 minuter i rumstemperatur eller 1-2 timmar i kylskåp.
grilla
Rödvinsmarinad
2 dl rött vin
½ dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
½ dl olja
2 msk soja
1 gul lök, hackad
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
2 lagerblad, söndersmulade
salt och peppar
Blanda alla ingredienser till marinaden. Passar till nötkött som biff, entrécôte, rostbiff, oxfilé. Nötkött marineras 2-3 timmar i rumstemperatur eller ca 1 dygn i kylskåp. Marinaden räcker till ca 1 kg kött.
grilla
Teriyakimarinad
3 dl teriyakisoja
3/4 dl torr sherry eller risvin (saké)
3 msk farinsocker
3 vitlöksklyftor, krossade
1 msk ingefära, färskriven, eller 1 tsk malen
peppar
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Passar bra till kyckling, grillspett eller lax.

Fyra välkända grillare!
När grilloset lägger sig tjockt över stad och land kan man se de olika typerna av Grillare som gör sig redo för årets grillinsatser. Känner du igen dem? Den pretiöse Grillmästaren som enligt egen utsago är världsmästare i grillning? Den träningsoverallklädde Camping-grillaren eller den rödvinsdrickande Picknickgrillaren? Eller kanske den miljö- och hälsomedvetna Mullegrillaren som aldrig grillar utan att först kolla brandriskrapporten?
Grillmästaren
Grillmästaren är mannen som bara är intresserad av matlagning vid ett enda tillfälle och det är när grillen ska fram! Han har en enorm grill i trädgården och det senaste inom grillredskap. Klädd i grillförkläde och grillvante sprutar han gärna tändvätska över hela grannskapet i yviga gester samtidigt som han förklarar för familj och inbjudna gäster hur men EGENTLIGEN gör när man grillar.
grilla
Eftersom han, i alla fall enligt egen uppfattning, är världsbäst på att grilla gör han aldrig fel. Skulle flammor slå upp eller köttet inte bli grillat som det ska är det grillen, kolets, tändvätskans, redskapens, fruns eller hundens fel. Med en drink i ena handen grillar han stora köttbitar som äts med barbecuesås och bakade potatisar eller pommes frittes.
Picknickgrillaren
Den anspråkslöse picknickgrillaren, ofta boende i lägenhet i storstad, köper några engångsgrillar och tar med sig filt och picknick korg till parken eller stranden. Vänner samlas och var och en tar med sig något att lägga på grillen.
grilla
För Picknickgrillaren är grillning inte en konst, det är heller inte så svårt eftersom allt man behöver finns i grillpaketet. Det enda Picknickgrillaren måste försöka göra är att komma ihåg tändstickorna något han eller hon lyckas med - ofta...Grillningen är främst ett tidsfördriv medan man inmundigar ett stort antal medhavda flaskor rött vin och diskuterar utrikespolitik. En favorit hos Picknickgrillaren är grillspett, antingen köpta färdiga i affären eller förberedda hemma. På grillspetten finns stark korv, nöt- och fläskkött, paprika, lök och stora oliver. Till grillspetten äts färdigköpt potatissallad serverad ur burken. Efter grillfesten samlar man ihop papperstallrikar, grillar och tomflaskor, slänger i närmaste soptunna och går på krogen.
Mullegrillaren
Mullegrillaren kombinerar gärna grillandet med en utflykt i skog och mark eller naturligtvis vid en strandkant då man lagt till med träbåten. Mullegrillaren grillar på medhavd grill eller i en konstfärdigt gjord eldstad. Mullegrillaren grillar aldrig utan att först ha kollat brandriskrapporten och använder aldrig tändvätska (det är inte bra för miljön), så grillningen kan ta ett bra tag.
För Mullegrillaren är grillning ett allvarligt företag och bredvid grillen står alltid en hink med vatten i fall att något skulle ta fyr.Barn får inte komma i närheten av elden och mullegrillaren är ytterst noggrann med att ha en perfekt glöd så att inget
grilla
blir bränt - det är inte nyttigt. På grillen lägger man gärna en egenhändigt fångad fisk och vegetariska grillspett med squash, lök, paprika och champinjoner. Till detta äts nybakat pinnbröd. Hela anrättningen avnjuts till Mullegrillarens gitarrspel.
Campinggrillaren
Iklädd träningsoverall grillar han eller hon tillsammans med hela familjen på den klassiska kolgrillsmodellen från IKEA på altanen eller utanför husvagnen. Hela familjen deltar i grillandet samtidigt som man spelar krocket. För Campinggrillaren är inte själva grillandet av så stor betydelse, detta märks ofta på den tjocka rök som sprider sig över villakvarteret eller campingplatsen när Campinggrillaren är i farten. Det är viktigare att prata med grannen över staketet eller bekanta sig med nykomligarna som backar in husvagnen på platsen bredvid.
grilla
Blir korven bränd kan man skrapa bort det värsta. Det grillas korv och hamburgare som äts med bröd och ketchup. Vid festligare tillfällen väljer Campinggrillaren en flintastek som då oftast är blodig med en bränd yta vilket gör att man ändå måste plocka fram korven eftersom barnen vägrar äta - men hunden blir lycklig!