Vitlök - Den stinkande rosen

Vitlöken kommer ursprungligen från Asien, via Indien och Mellanöstern kom den så småningom till Egypten, där den användes flitigt som ett slags universalmedel. Bland annat användes den i balsameringsprocessen och pyramidbyggarna åt vitlök för att få kraft och uthållighet.

Grekiska idrottsmän åt vitlök inför de olympiska spelen för att få styrka, men i övrigt var grekerna inte speciellt förtjusta i vitlök. Den "stinkande rosen", som de kallade den, ansågs vara förbehållet de lägre klasserna. Även romarna var väldigt restriktiva till att börja med, man gav bland annat egyptierna öknamnet "vitlöksätarna". Men efterhand började även romarna använda vitlök, bland annat som afrodisiak. Det var också romarna som spred vitlöken vidare och gjorde den känd över stora delar av Europa.

Vikingarna sägs ha använt vitlök mot skörbjugg och sjösjuka, under medeltiden åts vitlök som ett skydd mot pesten. Under renässansen började vitlöken mer allmänt användas som krydda i medelhavsländerna, medan befolkningen i norra Europa ställde sig mer frågande till att använda denna doftande lök i matlagningen.

Numera odlas vitlöken överallt i subtropiska och tropiska områden. Den vitlök vi äter importeras främst från Medelhavsländerna och Latinamerika.

Så länge människan känt till den har vitlöken använts som medicinalväxt. Förutom svavelhaltig, eterisk olja, (som ger din andedräkt den härliga doften) innehåller vitlöken vitamin A, B och C, antibakteriellt medel, protein, manligt och kvinnligt könshormon, kalcium, fosfor, järn, natrium och kalium. Vitlöken kan sänka kolesterolhalten, är bra mot förstoppning, hindrar blodet från att koagulera, hjälper mot sömnproblem och lär fungera fint mot baksmälla.

Vitlök har också använts mot ondska i alla former. Det kan ha att göra med att den i alla tider har ansetts vara bra mot allehanda sjukdomar, vilket i förlängningen kommit att gälla mot allt ont. Till exempel kunde man hålla tandvärk borta om man hade en klyfta vitlök i fickan. I England lade man vitlök i bebisarnas sockor för att de inte skulle få kikhosta. Så småningom blev vitlöken en slags amulett mot all sorts trolldom och man bar vitlök i en påse om halsen för att hålla häxor och djävlar på avstånd.

Vitlök
Visste du att....
...vitlök inte alltid ger dålig andedräkt? Lökens förmåga att ge dess ätare en stinkande mun är direkt kopplad till om mage och tänder är i gott skick eller inte. Ju sämre du är i mage, desto mer stinker löken. Likadant med dina tänder. Är mage och tänder i fint skick så ska det inte gå att känna på din andedräkt att du ätit vitlök. Har du dålig mage kan du bota den med... vitlök, såklart.
... fransmännen tuggar på persilja efter en vitlöksspäckad måltid. Det sägs motverka vitlöksdoftande andedräkt.
... pressar du vitlöken får du en starkare smak, hackar eller river du den blir smaken lite mildare.
... när man öppnade Tutankhamons grav hittade man 6 stycken vitlökar.
Vitlöken, Allium Sativum, är släkt med den gula löken och finns i cirka 20 olika sorter och 500 varianter. Färsk vitlök är saftigare och ger mildare smak än en lök som torkat.