pannkakor

Pannkakstårta
Du behöver:
10 dl mjölk (1 liter)
5dl vetemjöl
3-4 ägg
 ½ tsk salt
2 msk smör
Fyllningen bestämmer du själv, men ett exempel är:
- c:a 3-4 dl grädde
- c:a 5 dl glass (eller vaniljkräm)
- c:a 1 liter hallon (eller jordgubb), eller mer
- hallonsylt (eller jordgubbssylt)
- godis
Gör så här:
Det hela går ut på att göra vanliga pannkakor, som man sedan staplar ihop till en tårta med till exempel glass, hallon, grädde eller annat i. Du steker pannkakorna, och om du är fler än en person kan den ena personen steka pannkakorna och den andra sätta igång med tårtan för detta kan ta ganska lång tid.

Stek pannkakorna som vanligt, när alla är klara kan du börja sätta ihop tårtan. Välj ett fint tårtfat, där du lägger första pannkakan. Bred först på ett relativt tunt lager hallonsylt, lägg sedan på en lagom mängd vaniljglass, lägg på några (5-6) hallon och lägg på nästa pannkaka. Du fortsätter tills tårtan har blivit cirka 1 decimeter hög.

Du kan själv dekorera med grädde, godis, choklad och olika godsaker precis hur du vill. Pannkakstårta är perfekt för fest eller efterrätt men också som lätt lunch!

Gotländsk saffranspannkaka
Det här är en riktigt lyxig efterrättsvariant från Gotland. Traditionellt serveras den med vispad grädde och salmbärssylt. Men det går bra med hallon-, blåbärs-, hjortrons- eller jordgubbssylt också! Om du inte har möjlighet att koka gröten själv går det bra att använda köpt, färdig gröt. Köp då gröt för cirka 10 personer och hoppa över delen om hur man kokar gröten i receptet.
Recept för 12 personer
Till gröten:
4 dl grötris
8 dl vatten
1 tsk salt
1 kanelstång
1,2 liter mjölk
2-3 msk smör eller margarin
Till smeten:
2 dl socker
8 ägg
1 gram saffran
100 gram hackad sötmandel
eventuellt lite mjölk, cirka 2-4dl
Gör så här:
Koka gröten: Blanda vatten, grötris, salt och smör/margarin i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillsätt sedan mjölk och kanelstång och koka upp igen - passa bara så att gröten inte kokar över. Koka sedan på mycket svag värme tills vattnet är borta, cirka 40 minuter. Rör om då och då. Låt gröten svalna, den ska hellre vara för kall än för varm.

Gör smeten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna. Blanda den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och saffran till en smet. Späd ut med lite mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan i ugnen i cirka 30 min, eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, för den är godast ljummen.

pannkakor

Amerikanska pannkakor
De här pannkakorna är jättelätta att göra och passar till en lyxig frukost. Serveras traditionellt med stekt bacon eller lönnsirap. Tillsammans med glass eller grädde och sylt blir de en mumsig efterrätt. Bakpulvret gör att de jäser i pannan.

För 10-12 stycken behövs:

2 tsk bakpulver
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 ½ dl mjölk
1 msk socker
 2 msk smält smör + smör till stekning
1 ägg

Gör så här:
Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och till sist ägget. Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. Det är dags att vända på den när du ser bubblor på översidan på pannkakan.

Svampcrêpes
Crêpes är en god och enkel rätt som går alldeles utmärkt att variera. Dessutom är det lätt att förbereda i förväg om man vill ha gott om tid när gästerna knackar på dörren! Prova att laga crêpsen med svampfyllnig som fungerar bra som middagsmat, till fest eller på en buffé.

För 4 personer behövs:

Pannkakor
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 ägg
½ tsk salt
3 msk smör

Fyllning:
1/2 liter skuren, färsk svamp eller motsvarande (öka mängden något om använder du färska champinjoner)
2 msk smör
1/2 liten gul lök
 2 msk vetemjöl
1 dl creamfraiche eller matlagningsyoghurt
1 knivsudd muskotnöt
2 dl grädde eller mjölk
1-2 dl riven ost, gärna lagrad
vitpeppar och salt
Ugnspannkaka

För 4 personer behövs:

½ tsk salt
2½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 msk smör
3 ägg

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Om tid finns låt gärna smeten svälla i cirka 30 min. Häll i smeten i en smörad, rymlig ugnsfast form. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 min. Detta recept ger en ganska krämig/kladdig ugnspannkaka. Du kan använda en större form, så att pannkakan blir tunnare, eller låta den stå inne längre tid i ugnen för att få en fastare variant.

Thailändska pannkakor – Roti

För 4 personer behövs:

2,5 dl vetemjöl (rismjöl)
1 stort ägg
1 msk smält smör
0,5 dl iskallt vatten
1/4 tsk salt
Olja att steka

Gör så här:
Blanda mjöl, salt, smör och ägg - späd med vatten och arbeta samman till en deg. Låt degen vila lite. Dela i bitar och kavla eller tryck ut till tunna pannkakor. Stek de tunna pannkakorna i olja, fyll med banan och chokladsås och vik samman till fyrkantiga paket.

Gör så här:
Stek pannkakorna först.
Blanda mjölet och saltet i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 min. Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Stek pannkakorna med resten av smöret. Stek dem gärna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem. Smeten räcker till 8 tjocka pannkakor. Låt pannkakorna svalna. Smörj en stor ugnsfast form. Hacka eller riv löken mycket fint. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Stek svampen tillsammans med löken och smör i en kastrull. Strö mjöl över svampen när vätskan börjar försvinna, sänk värmen och späd med grädde eller mjölk. Låt såsen småputtra i minst 10 minuter. Rör ner creamfraiche, muskot, salt och peppar och smaka av. Låt småputtra till stuvningen har tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna. Lägg pannkaksrullen med skarven nedåt i den smorda formen.