odla tomater
Under våren är det dags att förså tomatfröna inomhus och driva upp små gröna tomatplantor som blir redo för utplantering inom 6-10 veckor.

Köp tomatfrön i fröpåsar och försök gärna med lite olika sorter så att du får olika mognadstider på tomaterna.

Plantera dessa i näringsfattig jord eller torv. Vattna varje dag så att fröna får en blöt omgivande jord eller torv. Parkera din såddbädd i fönsterkarmen så ljus och värme får igång frönas groddfas.

När plantorna blir lite större kan man sätta dem i en kruka eller plantera ut dem, lite beroende på förutsättningarna man har. För bästa resultat är det viktigt att man använder välgödslad jord som också är rik på fosfor. Tomatplantan gillar ett ph värde på mellan 6-7 i jorden. Har man ett uterum eller lite skyddande plast över unga plantor så får man snabbare utväxling på plantan.

Skötsel
När plantorna väl är utomhus är det bara att vattna regelbundet och se till att man skyddar dem från frost.
Man kan toppa eller beskära tomatplantorna för att de inte ska skena iväg för mycket och bli ranka. Då är det lagom att toppa dem ovanför sjätte grenklykan nerifrån räknat.

odla tomater
Ohyra kan komma och det handlar om svamp, vita flygare och bladlöss. Bladlöss kan man bespruta med såpvatten då försvinner de raskt. Man kan också odla morötter i direkt närhet till tomatplantorna då de samarbetar bra mot ohyra mm. Allt eftersom plantorna blir växer på höjden får du hjälpa dem och stötta upp dem med pinnar alternativ stödsnören som avlastar dem från den värsta tyngden. Lycka till med odlingen och glöm inte att stanna upp och njuta av egen skörd när du väl har kommit så långt.