Sandhammar
Oändliga sanddynor som kan avnjutas såväl sommar som vinter. Inget ger själen en sådan frid som när havet möter sandstranden. Behöver du en strand för dig själv - är det här du kommer hitta den. De enorma ytorna gör att även om det finns folk här så märker man inte av dem. Sandhammar är en riktig pärla året runt för den som älskar hav och natur. Den mjuka sanden är dock ganska jobbig att ta sig fram på och det går inte så fort, så planera inte några jättelånga promenadsträckor om du nu inte söker strapatser. Ta med egen picknick då det är långt mellan kiosker och restauranger.

Abbekås
I charmiga och lummiga Abbekås finns ett stycke svensk fiskehistoria. Mycket av den gamla fiskelägerkänslan är bevarad och du kan få en skön bild av hur fint Abbekås var under fiskets storhetstid. Bra promenadstigar tar dig runt området och du kan njuta av lugnet och nästan obefintlig mobiltäckning. En mysig krog i hamnen är väl värd ett besök för lunch eller fika.

Förening Östra Skånes Konstnärers Gille eller ÖSKG bildades som en naturlig följd av ett konstnärsevenemang vid Pingst 1968. Man såg stora möjligheter för konstnärerna att samverka och få mer besökare. Genom att använda hemmiljöerna som utställningslokaler lyckas man locka vanligt folk som kanske inte är så bekväma i snobbiga gallerier i storstan.
Bild: skane.com© sydpol.com

Ett stort plus i sammanhanget är ju alla personliga möten mellan kunderna och konstnärerna, möten som ger historier och som höjer uppskattningen av konsten. En tavla med en historia bakom eller mötet när man köpte den är ju alltid mer värd än en tavla utan historia. Idag har ÖSKG 149 medlemmar och de flesta områdena inom konsten är representerade - grafiker, målare, skulptörer, glasblåsare, smeder, keramiker mm. Som märke har de medlemmarna satt ut en gul och röd boll för att flagga att det är en utställning och att man är välkommen in. I samband med påsken då många är ute och kör konstrundan är det många andra som inte är medlemmar som också passar på att ha öppet galleri eller loppis. Passa på och njut för det är ett ganska osvenskt beteende mitt i Sverige. På den här hemsidan hittar man en bra karta över var ÖSKG:s medlemmar har sina utställningar: http://www.oskg.nu/

När man ändå kör runt på Österlen kan man ju passa på att besöka några av traktens pärlor. Här hittar du tips på några enkla, billiga men väldigt upplevelserika och avkopplande pärlor i Skåne.


Forsakar
Vid Linderödsåsens östra sluttning har smältvattnet från inlandsisen gröpt ur en 40 meter djup ravin. Än idag rinner det vatten i ravinen och ett av Skånes förnämsta vattenfall finns att skåda, nämligen Forsakar. Ravinen är idag naturreservat och ett riktigt trevligt naturområde med bra stigar och fager omgivning. Degeberga är orten som ligger närmast naturområdet och därifrån är det bra skyltat till en parkeringsplats i anslutning till naturreservatet. Från parkeringen utgår några olika vandringsleder varav den kortaste som går till det nedre fallet är ca 1200 meter tur och retur. Naturen du bjuds på är framförallt bokskog med härliga gläntor och bäckar.

Dag Hammarskjölds meditationsplats
När Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch 1961 tillföll hans gård i Backåkra naturreservat Svenska Turistföreningen. Idag är gården ett vandrarhem och museum som är öppet under sommaren. En meditationsplats, till hans ära, har skapats på bästa utsiktsplatsen i naturreservatet och är en populär plats för bröllop och dop. Geografiskt ligger Backåkra nära Stens Huvud och vyerna ner mot havet är helt enastående oavsett vilket väderlag som råder.

Hallamölla
Fint naturområde i närheten av slottet Christinehof. Här finns Skånes högsta vattenfall, gott om bäckar, raviner och sköna skogsstigar. Bra möjligheter till en självvald ensamhet. Krydda besöket med en turridning på islandshästar eller prova på att valla får. I anslutning till hästuthyrningen kan man också sova över samt inta goda måltider.

Snogeholmssjön och Snogeholms slott
Ett lugnt och idylliskt friluftsområde som erbjuder ganska bra insjöfiske och fina skogspromenader. I närheten av slottet så finns en bra parkering med båtuthyrning och en liten översiktskarta. Slottet har en bra restaurang och de har även fina slottsrum för övernattning om budgeten tillåter.