kaffe
De första kaffedrickarna
Det finns många meningar om kaffets ursprung. En historia förtäljer om en herde i Etiopiens bergstrakter som upptäckte att hans getter blev pigga och uppspelta efter att ha ätit röda bär från en viss buske. Han berättade för abboten i ett närbeläget kloster om sin slutsats. Abboten plockade bären, hällde kokande vatten över dem och drack drycken och upptäckte att han kände sig mycket piggare. Abboten började servera drycken till sina munkar så att dessa skulle hålla sig vakna under de långa gudstjänsterna. Kanske är det så att dessa munkar var världens första kaffedrickare?
Varför kaffe kallas Java
Det man i alla fall med säkerhet tror sig veta är att kaffeträdet härstammar från Etiopien och att det därifrån spred sig först till arabiska halvön. Till en början kokade man och åt trädets bär som ansågs vara bra mot vissa sjukdomar. Inte förrän på 1200-talet började man rosta kaffebönorna. Kaffe började först odlas och handlas med i arabvärlden. På 1400-talet odlades kaffe främst i Yemen men även i Egypten, Syrien och Turkiet. Snart så började dock även holländarna att odla kaffe i sin koloni Indonesien, först på Java och senare även på Sumatra och Celebes. Holländarna var framgångsrika och började kunna producera och transportera kaffe billigare än araberna.
Heta mötesplatser
1616 nådde den första stora lasten kaffe Europa. Från kyrkligt håll var mottagandet en aning svalt eftersom man hade föreställningen att Satan hade gett de otrogna kaffet att dricka istället för de kristnas nattvardsvin. Ett flertal präster som dock tyckte mycket om kaffe vädjade till påven som löste problemet genom att döpa drycken - till just kaffe. Det första kaffehuset öppnades i Venedig och kaffet gjorde sedan ett bejublat segertåg genom Europa. 1660 fanns det över 200 kaffehus i London.
kaffe
En av världens mesta kaféstäder har turkarna att tacka för sin tradition. I slutet av 1600-talet var Wien belägrad av turkarna. Efter en lyckad attack mot fienden lyckades man dock befria staden och turkarna fick fly hals över huvud. Kvar lämnade man bland annat några kaffesäckar - början till Wiens kafétraditon som gjorde att staden 200 år senare hade över 600 kaféer!
kaffe

kaffedrinkar
Irish Coffee
6 cl irländsk whiskey
kaffe
1 tsk farinsocker
vispgrädde

Börja med att lägga farinsocker i ett vinglas och häll på whiskeyn. Fyll på med kaffe, rör om. Häll försiktigt lättvispad grädde på toppen så att den inte blandas med kaffet.

Café Dom
4 cl Benedictinelikör
kaffe
vispgrädde

Häll likören i ett vinglas. Fyll på
med kaffe och toppa försiktigt med lättvispad grädde.

Mexikanskt kaffe
Per kopp:
2 matskedar Kahlua
¼ dl grädde
Hett, starkt, mörkrostat kaffe
vispgrädde
kanel

Blanda Kahlua och grädde i ett högt glas eller stor kopp. Fyll upp med kaffe. Toppa med vispgrädde och strö kanel över.

Frostig Café Au Lait
Per kopp:
2 dl mjölk
2 dl starkt kallt kaffe
is
ev. socker

Dela kallt starkt
kaffe och mjölk lika. Blanda i en mixer så att blandningen skummar. Blanda i socker efter smak. Servera med mycket is.

Baby Elefant
Per kopp:
6 cl Amarula Cream
starkt kaffe/espresso
vispgrädde

Häll rykande hett starkt kaffe eller espresso i ett högt glas. Fyll upp med Amarula Cream. Toppa med vispad grädde.

kaffedrinkar