festival

festival karneval festival

Vad: Snöfestivalen
Var: Sapporo, Japan
När: 5 – 11 februari

Festivalen är känd för de vackra is- och snöskulpturerna. Den har nästa 2 miljoner besökare och innefattar en tävling om bästa staty av is där många länder deltar, bland annat Sverige.

Vad: Carnival Patras
Var: Patra, Grekland
När: 17 januari – 15 februari

Carnival Patras (Patrino karnavali) är Greklands största karneval och är en 160-årig tradition. Under dessa dagar festar man med danser, parader, skattjakter, karneval för de små etc. Karnevalen når sin höjdpunkt med den rituella uppeldningen av kung Carnival vid Patras hamn.

Vad: Fête du Citron
Var: Menton, Frankrike
När: 12 februari – 3 mars

Denna festival har citrusfrukter som tema. Festivalen har mycket roligt att erbjuda, till exempel vagnparader med citrusskulpturer på Mentons gator, månskensparader och citrusutställning på Jardins Biovès.

festival karneval festival

Vad: Kinesiskt nyår
Var: Kina, men även på flera platser i världen med kinesiska samhällen
När: Datumet följer månens gång, men infaller alltid i januari eller februari

Man firar det kinesiska nyåret i minst två veckor med röda dekorationer, fyrverkerier och smällare. Nyåret är främst en familjehögtid med presenter och middagar men firas också med fyrverkerier och parader på många ställen.

Vad: Rio Carneval
Var: Rio de Janeiro, Brasilien
När: 13 – 16 februari

Många hundratusentals besöker denna världens mest berömda karneval varje år. I Sambodrome hålls Sambaskolornas stora parad där 80 000 jublande besökare får betala dyrt för sina biljetter. Gatufestivalen, som pågår samtidigt i hela staden, är däremot gratis.

Vad: Mardi Gras
Var: New Orleans, USA
När: 16 februari

Här festar man årligen på fettisdagen sedan 1857 med parad där alla får gå med, så länge man klär ut sig. Förra året deltog 750 000 personer.

karneval karneval festival

Vad: Carnevale di Venezia
Var: Venedig, Italien
När: 6-16 februari

Det som kännetecknar Venedigs karneval är masker, förklädnader och lyxiga baler. De exklusivaste balerna kostar tusentals kronor att besöka.

Vad: Carnival of Santa Cruz de Tenerife
Var: Santa Cruz, Teneriffa, Spanien
När: 12-21 februari

Denna festlighet är Spaniens största karneval och firas i Teneriffas huvudstad. Man har en stor parad på fettisdagen och på askonsdagen eldar man upp en jättelik sardin i papier-maché som man först har fört runt staden.

Vad: Dubai Shopping Festival
Var: Dubai, Förenade Arabemiraten
När: 15 januari – 15 februari

Denna årliga festival brukar locka cirka 3 miljoner människor till Dubai. Det är en stor turistattraktion, inte bara för tax-free shoppingen utan för allt annat som händer i staden. Under festivalen erbjuder butiker stora rabatter på sina varor, man har dagliga utlottningar av bilar och fyrverkerier lyser upp Dubais natthimmel.