vegetariska rätter
vegetariska rätter

Sag Aloo - Spenat tillagad med potatis i currygryta och koriander
(4 pers.)
200 g potatis
600 g spenat
0,7 dl krossade tomater
0,5 tsk chilikrydda
0,25 tsk gurkmeja
0,5 tsk kummin
0,25 tsk bockhornsklöver

Tillagning
Skala och skär potatisen I bitar.
Rosta kumminen och bockhornsklövern i en torr stekpanna i 10 sekunder.
Tillsätt, tomater, gurkmeja, chilikrydda och salt. Blanda ordentligt i 30 sekunder. Blanda ner spenat och potatis. Täck över stekpannan och låt det puttra i 15- 20 minuter. Om du tycker de verkar vara för mycket vatten i blandningen, låt den sjuda utan lock några minuter extra.

vegetariska rätter

Berenjenas con queso - Panerad aubergine med camembert
(4 pers.)
En raffinerad och god tapas som trots allt är enkel att göra.
2 aubergine
1 camembert
2 tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk + 1 dl olivolja
vetemjöl
färsk oregano

Tillagning
Skala auberginerna och skär dem i tjocka skivor. Lägg skivorna i saltat vatten ca 10 minuter. Gör under tiden en tomatsås. Skålla tomaterna i kokande vatten och skala dem. Dela och ta ur kärnhuset. Mosa tomatköttet och blanda med 1 msk olivolja och pressad vitlök (för lite mildare smak bryn först vitlöken i lite olja). Torka av auberginskivorna och vänd i mjöl. Hetta upp olivolja i en stekpanna, oljan ska vara så varm som möjligt utan att ryka. Stek auberginskivorna i olja tills de är krispiga. Lägg lite tomatsås på varje aubergineskiva och toppa med rejält tilltagna skivor av Camembert. Strö hackad, färsk oregano över.
vegetariska rätter

Champiñones rehogados - Sauterade champinjoner
(4 pers.)
En lite mer avancerad tapas med champinjoner, det går också bra att byta ut champinjonerna mot annan svamp.
450 g champinjoner
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
2 salladslökar
4 vitlöksklyftor
salt och peppar
2 msk hackad persilja, gärna bladpersilja

Tillagning
Rensa och dela champinjonerna i fjärdedelar. Fördela citronsaften över champinjonerna. Skölj salladslöken och strimla. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp olivoljan och tillsätt salladslök och vitlök i stekpannan. Bryn någon minut tills vitlöken får lite färg. Tillsätt svamp och citronsaft. Låt sjuda någon minut under lock tills svampen mjuknat något. Salta och peppra, lägg upp och strö över persilja.

vegetariska rätter

Aloo gobi Smakfull potatis och blomkålsgryta
(4 pers.)
1 blomkålshuvud med stocken borttagen
4 potatisar
1 hackad lök
1 tsk riven ingefära
salt
0,5 tsk gurkmeja
2 tsk kummin
4 klyftor pressad vitlök
2 tsk koriander
2 tsk chilikrydda
1 tsk garam masala
1 msk olja

Tillagning
Bryt sönder blomkålshuvudet i småbitar och skölj av bitarna ordentligt.Skala och skär potatisen i bitar.
Bryn löken med olja i en gryta tills den blir genomskinlig och mjuk. Tillsätt ingefära, vitlök och blanda ner potatisbitarna. Fräs med locket på under 5 minuter. När potatisen är halvfärdig, lägg i blomkålen, gurkmejan och salt och stek vidare med locket på grytan. Tillsätt sedan koriander, chilikryddan, garam masala kryddan och kummin blanda väl och värm vidare med locket på. Garnera med färsk koriander.

vegetariska rätter

Sag Dal spenat tillagad med
chana-linser och indisk curry

(4 pers.)
4 msk chana dal linser
5 msk olja
0,5 tsk senapsfrön
1 hackad lök
4 torkade chilifrukter
400 g avrunnen spenat
1 tsk riven ingefära
1 tsk koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 tsk chilikrydda
2 msk pressad citron

Tillagning
Skölj och rensa linserna och blötlägg dem över natten.
Koka linserna med lock i en halvtimme.
Fräs löken, senapsfröna, och chilifrukterna i en gryta under omrörning. Blanda ner spenaten och tillsätt sedan koriander, ingefäran spiskummin, salt och chilipulvret.
Låt grytan lagas på låg värme ytterligare 10 minuter. Tillsätt sedan linserna och blanda runt så att de blir jämnt fördelade. Lägg upp på ett fat och droppa pressade citron över lins och spenatgrytan.