mat hela veckan
Du kanske är en av dem som har lovat sig själv att börja äta nyttigare. Så vad vore bättre än sju enkla recept för hela veckan? Här får du sju inspirerande recept för dig som både vill laga nyttig och billig mat, men framförallt god, som om du vore självaste stjärnkocken!
mat hela veckan

MÅNDAG
Köttbullsgulasch med ris
Tillagningstid 50 min
4 portioner

Ingredienser:
Köttbullar:
400 g fläskfärs, 12%
1 liten gul lök, riven
2 tsk paprikapulver
50 g färska brödsmulor av vitt bröd
1 ägg, uppvispat
1 tsk olja
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt och svartpeppar

Sås:
1 burk krossade tomater à 400 g
3 dl varm höns- eller grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
1 tsk hackad färsk salvia
1 tsk socker

Ris:
3 dl ris (kvittar vilken sort)

Tillagning:
Blanda alla ingredienser till köttbullarna (utom oljan) i en skål ordentligt. Rulla ca 20 små köttbullar. Hetta upp oljan i en stor keramisk stekpanna. Stek köttbullarna tills de har fin färg runt om och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda utan lock i 20 min. Lägg köttbullarna i såsen och lägg locket på. Låt det puttra i 10 min och rör om då och då. Smaka av.

TISDAG
Sommarspagetti
Tillagningstid 25 min
2 portioner

Ingredienser:
2 schalottenlökar, finhackade
125g spagetti
finrivet skal av 1 citron
1 tsk olivolja
4 msk grönsaksbuljong
100 g mozzarella tärnad
2 msk färskpressad citron
2 msk nyriven parmesanost
bladpersilja
Salt och peppar

Tillagning:
Koka spagettin i en kastrull med lättsaltat vatten.

Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och fräs schalottenlöken mjuk utan att den får färg.

Tillsätt citronskalen, pressad citron och buljong. Låt det puttra i 2 min.

Häll av spagettin när den är färdig och lägg tillbaka kastrullen.

Blanda med citronsåsen, tomat, mozzarella, parmesan, salt och peppar. Värm i 1-2 min så att det blir genomvarmt.

Vänd ner hackad persilja. Lägg sedan upp på tallrikar och servera.

ONSDAG
Tagliatelle med rökt lax och sparris
Tillagningstid 25 min
4 portioner

Ingredienser:
175 g rökt lax
225 g tagliatelle
110 g mager färskost, max 10%
4 msk torrt vitt vin
1 msk hackad dill
1 tsk pressad citron
350 g färsk sparris, ansad och skuren i 5 cm långa bitar
salt och svartpeppar
färska dillvippor, till garnering

Tillagning:
Mixa färskosten, 60 g av laxen, vinet och den pressade citronen i en mixer tills allt är slätt. Lägg över i en liten kastrull och värm försiktigt. Såsen får inte koka. Salta, peppra och rör ner den hackade dillen och resten av laxen i bitar. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av ordentligt och lägg tillbaka i kastrullen.

Under tiden kokar du sparrisen i lättsaltat vatten i 5 min tills den precis mjuknat. Häll av vattnet.

Blanda försiktigt ner såsen och sparrisen i pastan. Lägg upp pastan på fyra tallrikar och garnera med en dillvippa. Servera genast.

TORSDAG
Majslåda
Tillagningstid ca 40 min
6 portioner

Ingredienser:
2 st purjolökar
2 burkar majs 250 gram sammanlagt
1 tomat
ca 5 skivor bacon
Salt och peppar

Bechamelsås:
1 liter mjölk
2 dl mjöl
100 g smör
Salt och peppar

Hur du tillagar bechamelsåsen:
Du börjar med att smälta smöret i en kastrull och lägga kastrullen sedan åt sidan. Du häller i mjölet och rör om tills det har blivit en deg. Du ska ha värmt mjölken i en annan kastrull. Låt det inte koka. När du har gjort det häller du i den varma mjölken i smöret och mjölet som du lägger tillbaka på den varma spisplattan. Häll i lite åt gången samtidigt som du rör om snabbt så att den inte fastnar på bottnet. Rör om hela tiden tills såsen tjocknat. Ta sedan bort den från plattan och salta och peppra lite.

Tillagning:
Du skär purjolökarna i små bitar och kokar dem tills de blir mjuka, ca 10 min. Sedan lägger du dem i en smord form. Ovanpå häller du två burkar majs (250 gram sammanlagt). När du har gjort bechamelsåsen häller du den över allt. Du skivar tomater och lägger tomatskivorna ovanpå. Sedan rullar du baconskivorna och lägger dem på tomatskivorna. Formen ska in i ugnen på 175 grader i ca 30 min.


FREDAG
Kalkon- och paprikapilaff Tillagningstid 45 min
2 portioner

Ingredienser:
225 g skinnfritt kalkonbröst, skivat eller strimlat
1 msk solrosolja
2 salladslökar, hackade
1 grön eller gul paprika, urkärnad och skivad
1 morot, riven
1 ½ dl snabbkokt långkornigt ris
6 dl hönsbuljong
1 – 2 tsk mild curry
1 msk ljus soja
salt och nymalen svartpeppar
2 msk färsk persilja, hackad

Tillbehör:
2 msk naturell lättyoghurt, 0,5%
2 msk flagad mandel, rostad

Tillagning:
Hetta upp hälften av oljan ordentligt i en keramisk stekpanna och bryn kalkonen i 2 min under omrörning. Ta upp kalkonen.

Hetta upp resten av oljan och fräs salladslök, morot och paprika i 2 min. Tillsätt ris och curry. Fräs i 1 min till.

Häll i buljong och soja. Lägg tillbaka köttet i pannan och koka upp under omrörning. Lägg på lock och sänk värmen. Låt det sjuda i 15 min.

Salta och peppra och låt sjuda i ytterligare 3 – 5 min utan lock tills all vätska har absorberats. Rör i persiljan och servera på varma tallrikar. Klicka på 1 msk yoghurt och strö över lite mandel.

LÖRDAG
Pepparbiff med ugnsstekt potatis
Tillagningstid 30 min 2 portioner

Ingredienser:
Ugnsstekt potatis:
400 g potatis, skalad och tärnad
1 msk hackad färsk rosmarin
2 tsk olja
en nypa grovt havssalt

Pepparbiff:
2 skivor utskuren biff á 175 g
1 tsk olja
½ tsk hel svartpeppar, lätt stött
2 schalottenlökar, finhackade
1 dl oxbuljong
1 dl rött vin
salt

Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader.

Koka potatisen i lättsaltat vatten i 5 min och häll av. Skaka runt i kastrullen så att kanterna ruggas upp lite. Lägg sedan potatisen på en plåt och droppa över 2 tsk olja. Ställ in i ugnen och rosta i 20 min tills den har fått fin färg och är krispig.
Gnid in pepparkornen i biffen och salta lite. Hetta upp en stekpanna. Häll i 1 tsk olja när pannan är ordentligt varm och lägg i köttet. Lägg löken runtom. Stek i 2 min på varje sida för en medium till blodig biff och 3 min för en genomstekt. 

Häll vin och buljong i pannan när 2 min av stektiden är kvar och låt koka ihop något. Rör ihop potatisen med rosmarin och lite grovt havssalt och servera till köttet och såsen. Servera gröna bönor som tillbehör.

SÖNDAG
Fylld paprika à la Medelhavet
Tillagningstid 40 min
2 portioner

Ingredienser:
1 röd och 1 gul paprika, delade på längden och urkärnade
4 msk couscous
2 tsk olja
1 dl varm grönsaksbuljong
15 g pinjenötter
4 salladslökar, skivade
8 körsbärstomater, delade på fyra
10 svarta oliver, urkärnade och hackade
1 msk hackad, färsk persilja
40 g fetaost (max 16 %), tärnad
salt och svartpeppar

Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Lägg paprikan i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Pensla med 1 tsk olja och rosta i ugnen i 15 min.

Lägg couscousen i en skål och häll över den varma buljongen. Täck över med en tallrik och låt det stå i 5 min.

Hetta upp en stekpanna och häll i 1 tsk olja. Fräs salladslök och pinjenötter i 3 min tills de har fått lite färg.

Rör ner i couscousen och lägg i resten av ingredienserna. Salta och peppra ordentligt.

Fyll paprikorna med couscousblandningen och ställ tillbaka i ugnen i 5 min. Servera en röd och en gul paprikahalva per person.
Denna middag är perfekt tillsammans med en grönsallad.