5 dykresemål

Man kan dyka på många ställen i världen, det mest kända är förmodligen världens längsta korallrev, Stora barriärrevet, som om man ska vara noggrann faktiskt är flera stora rev som sträcker sig efter Australiens östkust. Men det finns bra dykning på andra ställen i världen inte minst här hemma. Och liksom ovan jord är det just spännande att besöka olika platser. Läs om några utvalda dykresmål som alla går bra att kombinera med upplevelser ovanför vattenytan.
Sharm El Sheik - Egypten Sharm El Sheik - Egypten
Turistort på Sinaihalvöns sydspets som kretsar helt kring dykning. På senare år har turisthotellen skjutit i höjden och det går charterresor hit från de flesta flygplatser i Europa. Sharm har trots namnet, mycket lite charm och erbjuder inte mycket mer än turistaffärer och turistrestauranger och naturligtvis ett Hard Rock Café. Dykningen har blivit en industri och varje morgon ligger de stora dykbåtarna uppradade i hamnen och tävlar om att komma först ut till de bästa dykställena. Det här är inget för den som lugnt och sansat vill komma strosande till dykshoppen när man vaknat för att se om det finns plats på dagens dyk. Här är dykning allvar. Det hela är dock ofta otroligt välorganiserat och är man i Sharm för en veckas dykning håller man ofta till på samma båt i en vecka. Divemasterna försöker ofta hålla reda på så att dykgrupperna är någorlunda samspelta och organiserar så att gästerna får tillfälle att dyka på alla platser de vill under veckan. Man är ofta ute på dykbåten hela dagen och vissa dagar är resorna ganska långa för att komma till dykplatserna. Man gör oftast två eller tre dyk per dag, lunch serveras ombord.
Det finns också många "Live-Abords" som utgår från Sharm. Fördelen är fler dyk och att båten ofta kan vara före andra båtar på dyksajterna, samt att du når dyksajter längre bort i Röda havet. Nackdelen kan vara att inte få fast mark under fötterna på en vecka och att bo trångt tillsammans med andra dykare.

Röda Havet erbjuder semi-tropiska vatten med vackra koraller och tropiska fiskar, hajar, rockor och sköldpaddor. Nationalparken Ras Mohammed ger något av den bästa dykningen nära Sharm. Missa inte vrakdyk på Thistlegorm, ett engelskt fraktfartyg som bombades och sjönk 1941, på väg med utrustning till de brittiska trupperna i Nordafrika. Vraket ligger på knappt 30 meters djup och dyker man in i det får man se konservburkar på hyllorna i kabyssen och bilar, motorcyklar och sjukhussängar i lastrummen.

The Cayes, Belize The Cayes, Belize
Strax utanför Belize kust, norr om Belize City, ligger Caye Caulker och den större ön Caye Ambergris, med "staden" San Pedro, huvudsakligen trafikerad av golfbilar, snarare än vanliga bilar. Caye Ambergris bjuder på lite större hotell och inne i byn flera barer, restauranger och affärer medan Caye Caulker är lite mindre och lugnare. Båda öarna har en avslappnad, karibisk, nästan lite bedagad stämning. Vill man bo riktigt enkelt men charmigt går det utmärkt att hitta en liten hydda på styltor bara några meter från havet. Öarna nås lätt med färja eller flyg från Belize City och är utmärkta som bas för dykning i området och på båda öarna finns ett flertal dykcenter. I Belize dyker man på det som brukar räknas som världens näst längsta rev som sträcker sig från Mexiko i norr till Nicaragua i söder. Förutom otroligt mycket djurliv, både stort och smått, finns här en fantastisk flora. Korallreven bildar djupa canyons och grottor, otroligt vackra att dyka i och över. Nästan obligatorisk för erfarna dykare är turen till Light House Reef, Half Moon Caye och The Blue Hole, dyksajter några timmar med motorbåt från the Cayes, sydöst om Belize City. Blå hålet är just ett hål, nästan cirkelrunt, runt 140 meter djupt. På ca 35 meters djup finns en kant som en gång var ett tak till en grotta, men som kollapsade för hundra tusentals år sedan. Under detta djup har sidorna av hålet stalagmiter och stalagtiter. Ett vackert om än kort dyk.
Pulau Perhentian, Malaysia Pulau Perhentian, Malaysia
21 kilometer utanför Malaysias nordöstra kust ligger de två Perhentian-öarna, Besar och Kecil. Perhentian bjuder på någon av den lättast tillgängliga och finaste dykningen på den Malaysiska halvön. Long Beach på den lilla ön Kecil, her enkla, billiga gusethouses och drar till sig mycket backpackers, medan Besar är lite lugnare. Öarna ligger inte mer än 20 minuters båtresa från varandra och båda har flera dykcenter. Dykning på Perhentian är enkelt, välj vem du vill dyka med och strosa dit i tid för att plocka ihop din utrustning varje morgon efter frukost. Mellan förmiddags- och eftermiddagsdyk bjuder kanske dykshoppen på ett snack eller en enkel lunch. Du dyker i kristallklart, varmt vatten med framförallt grunda rev med ett vackert och färgglatt liv, de bästa sajterna är runt den närbelägna obebodda ön Pulau Susu Dara. Se fram emot att se massvis med fisk samt en och annan sköldpadda, stingrocka och revhaj.
Nungwi, Zanzibar, Tanzania Nungwi, Zanzibar, Tanzania
Nungwi är en liten by på Zanzibars nordspets. Till för bara några år sedan fanns här bara ett fåtal enkla ställen att bo på och sparsamt med elektricitet och färskvatten. Nu har mindre hotell börjat sprida sig efter stränderna och det finns några restauranger, barer och dykshoppar. Nungwi är trots att man fått CNN och fler turister ett härligt, avslappnat ställe där man kan gå i sarong och utan skor från det man anländer till dess man åker, dykningen sker i samma tempo. Påväg i gummibåt ut till dyksajterna eller på hemvägen möter man ofta delfiner som kommer och simmar runt båten, har man tur är de nyfikna om man stannar och hoppar i med snorkel och mask. Det finns ett flertal bra dyksajter runt Zanzibars nordspets med de bästa dyken finns runt atollen Mnemba strax sydöst om spetsen. Mnemba är en privat ö så ytintervallen får man tillbringa på båten. Mnemba bjuder på fantastiska "drop-offs" med vackra rev med mycket djurliv.
Isla de Caño, Costa Rica Isla de Caño, Costa Rica
Utanför Costa Ricas södra Stillahavskust ligger Isla de Caño, en liten ö, som med omgivande vatten utgör ett naturreservat. Ön ligger ca 20 km från Bahía Drake, en bukt med en mycket liten by, och utanför den ett flertal större och mindre hotell eller camper. Till Drake tar man sig med båt för att uppleva Costa Ricas fanatstiska natur. Förutom närheten till Isak del Caño ligger Drake också bara ett par kilometer norr om Corcovado, en av Costa Ricas finaste nationalparker. Som på många ställen i Costa Rica finns det färdiga paket för vistelser av olika längder, men för den som hellere vill bestämma själv och komma undan med en lite mindre budget för besöket går det bra att bo på något av de mindre ställena och ta sig dit själv, i högsäsong kan det dock vara klokt att ringa i förväg för att reservera rum och kolla att man kan dyka de dagar man är där. Isla de Caño bjuder på fina dyksajter med ett varierat marinliv. Vill du se vitfenade revhajer och rockor har du kommit till rätt ställe!