Sparris
Asparagus officinalis

Redan för 5000-6000 år sedan kände egyptierna till sparrisen, men det var först på 1600-talet som vi började odla den här i Skandinavien. Sparris är en flerårig planta och det är inte ovanligt att man skördar samma planta i 20-25 år.

Det finns två typer av sparris: vit och grön. Den vita sparrisen odlas på höga sängar och skärs av under jorden när toppskottet bryter fram. Det är viktigt att undvika ljus eftersom det kan leda till missfärgning. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den uppnått önskvärd längd. Grön sparris är enklare att såväl odla som att tillaga än den vita sparrisen.
Tips:
Det finns tyvärr mycket dålig sparris ute i butikerna. Kolla därför bottenändarna så att inte sparrisen börjat mögla.
Koka sparrisen försiktigt, det är viktigt att den håller sin spänst.
Nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimeter av foten, där den knäcks naturligt.
Sparrisens knopp ska vara tät, om den är öppen är sparrisen inte färsk.
Grön sparris innehåller massvis med B- och C-vitamin.
Grön sparrissoppa
4-5 portioner
400 g grön sparris
1 gul lök
7 dl vatten
2 grönsaks-buljongtärningar
1 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
0,5 krm vitpeppar
Skär av ca 1 cm i den nedre delen på sparrisen. Skär av knopparna på drygt hälften av sparrisen, men spara dem. Skala och skiva löken. Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i sparris och lök och koka under lock ca 10 minuter.
Slå av och spara spadet. Mixa sparris och lök i matberedare, ev med tillsats av lite kokspad.
Häll tillbaka det i kastrullen med kokspadet. Rör ut mjölet i grädden. Häll det i soppan och koka upp under vispning. Koka ca 3 minuter. Smaka av med peppar.
Koka sparrisknopparna i lite vatten ca 5 minuter. Lägg i knopparna strax innan soppan ska serveras. Garnera ev med färska örtkryddor.
Visste du att?
I Holland och Tyskland hålls varje år en Sparrisfestival, då folk samlas för att äta och köpa framförallt vit sparris. Nu har även svenskarna fått upp ögonen för detta evenemang och sedan fyra år tillbaks hålls en årlig Sparrisfestival även i vårt avlånga land. Mellan den 8 maj och midsommar serverar ett 30-tal restauranger färsk sparris med lämpliga viner. I maj kommer även odlare i Skåne, på Öland och Gotland att arrangera olika sparrisevenemang med bl a öppet hus, försäljning, sparrisskolor mm. För mer tips om midsommar bland annat tipspromenad midsommar MIdsommarlekar midsommar hälsningar
sommar musikquiz