saffran
Den 13:e december är det Luciadagen, något som de flesta av oss förknippar med lussekatter, dessa väldoftande knallgula bakverk. Kryddan som ger lussekatten dess färg är som bekant saffran, världens dyraste krydda.

Visste du att...

Saffran utvinns från pistillen av en klarblå krokus. Denna sortens krokus odlas över hela världen och blommorna skördas tidigt på morgonen under två-tre intensiva veckor på hösten.
Saffran kostar omkring 80 000 kr/kg i butik.
Till ett kilo saffran går det åt pistiller från ca 150 000 blommor.
Den saffransgula färgen har genom tiderna stått som symbol för rikedom och kunglighet.
I Europa har saffransblomman symboliserat osjälviskhet och ödmjukhet, kärlek och magi.
Denna världens dyraste krydda har ofta blivit utsatt för förfalskningar. Nurnberg var på 1400-talet Europas viktigaste marknadsplats för varor från södra till norra och mellersta Europa. Här samlades många skojare, men straffet för saffranförfalskning var inte nådigt. Kvinnor blev levande begravda, medan män kom undan med styckning eller avrättning.
saffran
Fisksoppa med smak av apelsin och saffran
Saffran används inte bara i bakverk, det är en krydda som dessutom passar bra till många maträtter, framför allt till fisk. Grapevine bjuder på en fisksoppa med smak av apelsin och saffran, se här nedan:
Fisksoppa med apelsin och saffran 4 port.

400 g torskfilé
2 morötter
1 purjolök
1 palsternacka
1 gul paprika
2-3 potatisar

2 pressade apelsiner
2 msk margarin eller smör
1 paket saffran
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 lagerblad
3 msk färsk timjan, finhackad
salt, peppar
Halvtina fisken om den är fryst. Skär fisken i 2 cm kuber. Snitta, skölj purjolöken och strimla fint. Strimla morot, palsternacka, paprika och potatis fint. Fräs grönsakerna och potatisen i matfettet i en rymlig gryta.
Tillsätt saffran, apelsinsaft, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Lägg i fisken, sjud 3 - 5 min. Smaka av med timjan, salt och peppar. Hetta upp soppan.
Servera med bröd.
Källa: www.fruktogront.se