jobba på distans
Fler och fler svenska familjer gör slag i saken och bryter upp från vardagsrutinerna i Sverige och tillbringar ett par år i solen. Bra internetförbindelser till nästan alla jordens hörn har öppnat upp helt oanade möjligheter för människor att leva i ett land och studera eller jobba i ett annat. Tekniken är idag billig och bra vilket gör att man med små medel kan bo i ett solparadis samtidigt som man läser kurser på universitet i vintriga Sverige. Mer än 100 000 svenskar studerar på distans idag, många från en plats utanför Sverige. Många som under 80 talet luffade världen runt med ryggsäck provar nu att ta ett år eller två i solen med hela sin familj. Kindergeburtstag schnitzeljagd

jobba på distans

Länder
Man kan ju i princip välja vilket land som helst men många väljer något varmt land i Asien t ex Thailand. Mexico eller Australien lockar också många svenskar.

Ekonomi
Genom att hyra sitt hus eller sin lägenhet, inte ha några kostnader för transport till och från jobbet, samt genom gängse studiemedel kan man få ihop kalkylen. Kostnaderna varierar ju med land och med val av lösningar men en stor kostnadsfaktor är om man har skolbarn som man vill ska gå i svensk skola. Man får räkna med att det kostar minst 30000 per barn och läsår. Störst besparing är det om man kan hantera undervisningen av barnen på egen hand. Många svenska skolor låter föräldrar göra det om de har en bra plan för hur det ska gå till. En del kommuner låter familjen ta med skolpengen till en svensk skola utomlands.
plugga på distans

Studier
Idag är det inget problem att hitta kurser då utbudet är väldigt stort. 25% av alla som läser vid universitet eller högskola läser på distans idag. På högskoleverkets portal kan du söka bland Sveriges alla distansutbildningar.

Vilka jobb lämpar sig?
I princip alla jobb där man jobbar självständigt och där datorn är ett viktigt verktyg. Är man en etablerad programmerare eller copywriter då kan man jobba från vilket hörn som helst i världen. Enklast är ju om man redan har eget företag med regelbundna kunder eller om man är så pass etablerad i ett företag att det inte ifrågasätts.

Skolgång för barnen
Ju yngre barnen är desto lättare är det att få tillåtelse av nuvarande skola med självstudier. När barnen kommer upp i tonåren så blir det svårare att sköta studierna på distans då studietakten är mycket högre. Svenska skolor för utlandssvenska barn finns lite över allt i världen. Det kan ju också vara en väldigt bra erfarenhet för barnen att gå i en engelsktalande skola några år men då får man räkna med högre kostnader för skolgången.

Boende
Enklast är att hyra ett hus eller stor lägenhet där både familjen och besökande vänner kan få plats. Kostnadsläget beror ju på land, säsong, läge samt standard men det går att skaffa sig en bra överblick genom att surfa på nätet.

Vad är svårast?
Att våga, bryta upp från vardagen och mönstret man redan har i Sverige.
Att ha disciplinen att genomföra det man ska när så mycket annat lockar.
Att komma tillbaka till kalla Sverige efter några år i värmen.

Har man väl bestämt sig så går ju allt att lösa men det krävs att man är målmedveten i sin sysselsättning så att man verkligen lyckas jobba eller studera från solparadiset. Teknik och tidsskillnader kan ställa till en hel del strul och man missar kanske mycket av den sociala biten på arbetsplatsen/ skolan. Men även om det är mycket jobb för att få det att fungera så lockar ju tanken... eller hur?

plugga på distans