göra egna smycken
göra egna smycken
Att göra egna smycken är både mycket givande och roligt, för den som har lite tålamod! Det bästa är att du då får unika och personliga smycken som du kan ha glädje av! Dessutom är det en utmärkt present att ge bort. Det är bara

fantasin som sätter gränserna för vad du kan göra! Man kan ibland fastna i form och färg och känna att man inte kan blanda ihop vissa färger. Man kan tro att ett blått armband måste innehålla bara blåa stenar eller pärlor. Blandar man in en annan kontrastfärg däremot eller en annan nyans av blått så lyfter det armbandet, ger en fin kontrast och gör armbandet mer intressant. Ta tid på dig när du ska välja pärlor - lek med färg och former! Du hittar inspiration till olika färgkombinationer överallt!
Material

När man vill trä ett armband eller ett halsband med stenpärlor är vajer att rekommendera. Även om vajern är stark är den dock känslig för knäck så du ska helst tänka på hur du förvarar dina smycken. Man ska till exempel inte sova eller duscha med dem. Då blir de också smutsiga. Man kan också använda gummitråd istället för vajer. Den är elastisk och försluts genom att man gör en stadig knut och sedan limmar med snabbt lim, vilket gör att knuten inte går upp så lätt. Men även om gummitråden är elastisk bör du tänka på att inte göra den för liten för den går lätt sönder.

När man vill använda sötvattenpärlor trär man oftast pärlorna på särskilt pärlsilke. Men det går bra med vajer, om man ska blanda med olika stenar. Det finns en mängd olika trådar man kan använda: Fiskelina, nylonbelagd smyckevajer (tigertail), silkestråd, gummitråd, mockaband eller läderband, metalltrådar och kedjor.

Verktyg
Tre särskilda verktyg du ska ha när du skapar smycken är en rundtång (med rund nos), som du använder för att böja metallpinnar och trådar till öglor, en klämtång (med platt nos), som man använder för att klämma ihop och hålla ihop smyckedelarna, och en avbitartång, som man använder om man vill klippa av tråden, även på trånga ställen.


Så här tar du hand om dina smycken
Mineraler har olika hårdhetsgrad och struktur och det gör att de tål olika mycket påfrestningar från miljön. Vissa stenar är till exempel känsliga för kemikalier och kan ta skada av hårspray och rengöringsmedel. Andra stenar kan vara känsliga för salt, vilket innebär att de tar skada av att man badar med dem i saltvatten.
Elastisk tråd tål mer av väder, saltvatten och mekaniskt slitage. Det bästa är att trä om smycket då och då så man slipper oväntade överraskningar. Det bör man också göra med andra smycken som man har gjort själv.
Tänk på att inte förvara pärlor i bomull för det gör att de förlorar sin glans. Huden återfuktar pärlorna, så bär dem gärna mot huden.
Silver förvarar du bäst i påse av något slag och du bör putsa det ofta med särskild silverputs, inte tandkräm. Tandkräm innehåller slipmedel och gör smycket repigt.

göra egna smycken
göra egna smycken
Verktyg du behöver för ett armband och ett par enkla örhängen:
1. Avbitartång, rund- och klämtång i ett
2. Klämma med inbyggd karbinhake (förslutning)
3. Vajer tråd
4. Fiskekrok 2st
5. Öglepinnar
göra egna smycken

Hur du gör för att skapa ett armband (se bilder här åt vänster):
1. Du väljer ut passande tråd och stenar.
2. Du börjar med att montera låset i ena änden av armbandstråden.
3. Närmast låset finns klämman som du trär igenom tråden.
4. Tråden som kommit genom låset går sedan tillbaka ner genom klämman och en bit tillbaka genom de närmaste pärlorna.
5. Kläm till på klämman med klämtången så blir den platt och den räfflade insidan låser tråden.
6. Trä igenom de pärlor eller stenar du vill ha för att skapa ditt armband.
7. Montera andra delen av låset på andra änden av smycketråden.
8. Färdigt att användas!

Hur du gör det extra hängsmycket:
Du tar en öglepinne med öglan uppåt. Du trär igenom de två pärlorna och sist det lilla bladet. Sedan gör du, med hjälp av rundtången, en ögla som försluter pärlorna och bladet. Du trär sedan hänget genom vajern och placerar den där du vill ha den.
göra egna smycken

Hur du gör örhänget:
Örhänget gör du med samma princip som med hängsmycket. Du använder öglepinnarna för att bygga upp hänget. I det här fallet börjar du med att trä första öglepinnen med pärlan. Du fäster den vid fiskekroken med en ögla. Du tar nästa öglepinne och trär först med bladet, sedan kommer den svarta lilla pärlan och sedan den färgglada. Du gör öglor med rundtången för att försluta och fästa ihop delarna, och så vidare. Den sista fyrkantiga, blommiga pärlan trär du igenom en öglepinne och hänger i den sista öglan som sticker ut. Du sluter öglan och du har ett örhänge färdigt!

göra egna smycken
 
göra egna smycken