Sommarens bästa picknick-korgar!
Visst smakar maten bättre när man äter den utomhus? Picknick behöver inte bli komplicerat bara för att man inte väljer grillkorv - Grapevine ger dig tips om tre spännande picknick-korgar för sommarens bästa måltider under bar himmel!
Picknickkorg 1: Smak av Italien!
Tomat och mozzarellasallad
Inled med en klassiker! Varva skivad tomat med skivor av mozzarella. Lägg färska basilikablad emellan, droppa olivolja och mal svartpeppar över.
Marinerade oliver
Marinera själv gröna oliver i lite olja och pressad vitlök och svarta oliver i olja och örtkryddor.
Grillad rosmarinmarinerad kyckling
Marinera en kycklingfilé per person i minst 30 min. i en marinad av:
1 dl olivolja
1/2 dl färsk hackad rosmarin eller 1 msk torkad
1/2 dl hackad persilja
1 msk citronsaft
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 tsk grovmalen svartpeppar
grilla kycklingen ca 15 min.
Pasta- och avokadosallad
Bönsallad med parmaskinka
Till kycklingen serveras två matiga sallader.
Fruktpaket med vit choklad
Värm på grillen.
Serveras med: En god Chianti och bordsvatten.
Läs recepten nedan.
Picknickkorg 2: På spanska!
Gazpacho
Inled med en starkt kryddad, kall, läskande soppa till förrätt. Läs receptet nedan.
Sparris med serranoskinka
En bunt färsk, grön sparris. Koka sparrisen ca 4 min. i saltat vatten. Skölj i kallt vatten och låt torka i en handduk. Rulla skinkskivorna runt sparrisen.
Grillade chorizo-korvar
Enkelt att grilla!
Grönsaker med dip
Dela gurka och morötter i stavar, dela blomkål i små buketter, hela rädisor. Köp en färdig sötsur chilisås och använd som dip.
Vitlöksbröd
Låt gästerna bryta bitar av en baguette, gnida in med en färsk vitlöksklyfta och droppa olivolja över.
Melonsallad
Dela vattenmelon, honungsmelon och nätmelon (och ev någon annan sort) i lagom stora bitar. Garnera med färsk citronmeliss.
Serveras med: Kylt rosévin och vatten.
Picknickkorg 3: Fiesta Mexicana!
Nachochips med frijoles och guacamole
God appetizer för alla
Quesadillas con Pollo
Gör klara hemma och värm bitarna på grillen.
Ensalada med smak av Mexico
En matig och läcker sallad.
Serveras med: kall, ljus öl tex Corona direkt ur flaskan med en bit lime.
När solen går ner serverar du:
Kanel- och äppeltortillas med vispgrädde och mexikanskt kaffe.
Läs recepten nedan.
 

Gazpacho
Skiva selleri och gurka. Dela tomaterna. Skär bort kanterna från brödet. Finfördela tomater, gurka, selleri, bröd, pepparfrukt och vitlök i en matberedare. Tillsätt olja, passerade tomater och vatten. Kör till en finfördelad, tjock soppa. Smaka av med vinäger och salt. Tillsätt mer vatten om soppan verkar för tjock. Kyl soppan, förvara den sedan gärna i kylväska så att den håller sig riktigt kall.

Dela selleristjälkarna och finhacka gurkan och ta med separat. Servera soppan i glas eller muggar med en selleristälk i varje. Toppa soppan med hackad gurka och krutonger.

(4 portioner)
4 färska tomater
1/4 gurka
1/2 stjälk selleri
2 skivor vitt bröd
1/2 finhackad spansk peppar
2 pressade vitläksklyftor
1 msk olivolja
200 g passerade tomater
1 dl vatten
1 msk vinäger
1/2 tsk salt

Tillbehör:
Selleristjälkar
Hackad gurka
Krutonger

 
Pasta och avokadosallad
Koka pasta, spola den sedan i kallt vatten och låt rinna av. Blanda pastan med pesto, olja och spenat. Skala, dela och kärna ur avokadon, skär den i skivor och blanda ner i salladen. Smaksätt med salt och peppar, strö pinjenötskärnorna över.
(4 portioner)
300 g pasta i valfri form
1 msk olivolja
1 dl pesto
150 g färsk spenat
3 avokado
salt och svartpeppar
2 msk rostade pinjenötskärnor

Bönsallad med parmaskinka
Skala och skiva löken tunnt, blanda bönor, lök och ruccolasallad. Häll balsamvinäger och hälften av oljan över salladen. Salta och peppra. Blanda salladen väl. Ta med skinkan för sig. Servera salladen på tallrikar och lägg skinka på toppen, strö över permesan och droppa på lite olja.

(4 portioner)
8 dl kokta stora vita bönor
1 gul lök
5 dl rucolasallad
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
12 tunna skivor parmaskinka
hyvlad permesanost
Fruktpaket med vit choklad
Skala och dela frukten i bitar. Blanda fruktsalladen och dela upp den på 4 aluminiumfolieark. Hacka chokladen och strö över. Vik ihop paketen och ta med. Lägg paketen på grillen 5-10 minuter.
(4 portioner)
1 kiwi
1 banan
1 mango
16 jordgubbar
140 g ananas i bitar
80 g vit choklad
 

Frijoles (bönpasta)
Låt bönorna rinna av. Mixa dem i en matberedare till en slät konsistens. Tillsätt lök, vitlök och salt. Blanda väl.

(4 portioner)
2 burkar konserverade bönor, tex pinto eller kidney
1 gul lök, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Guacamole
Mosa avocadon med en gaffel eller i en matberedare.
Blanda i limesaft, vitlök och creme fraiche, salta och peppra.
(4 portioner)
3 mogna avocado
saften från ½ limefrukt
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
salt
vitpeppar

Quesadillas con Pollo
Tärna kycklingfilén, fräs med lök och krydda, tillsätt ev. en liten aning vatten. Låt sjuda under lock ca 5 min. Lägg ett lager ost, därefter ett lager fyllning och sist ytterligare ett lager ost, lägg därefter på en ny tortilla. Stek varje dubbeltortilla i lite matfett, på båda sidorna, tills de är frasiga. Dela i tårtbitar. Gör klart hemma, ta med och värm snabbt på grillen.

(4 personer)
8 stora tortillas
ca 400 g kycklingfilé
1 rödlök
1 påse mexikansk krydda (tex för fajitas)
8 dl riven ost (cheddar)
Margarin
Ensalada med smak av Mexico
Strimla salladen och skär tomater och rödlök i skivor. Skala och kärna ur avocadon och skär även dessa i skivor. Häll av bönor och majs. Blanda salladen. Gör en vinägrett med olivolja och limesaft (2 delar olja, 1 del limesaft). Smaksätt med koriander och hackad chili och vitlök. Ta gärna med vinägretten separat i en liten burk eller flaska och häll över salladen strax innan servering så att salladen inte "vissnar".

(4-6 personer)
1 litet huvud isbergssallad
½ burk kidneyböner
1 liten burk majskorn
3 tomater
1 rödlök
2 avocado
Till vinägrett:
Olivolja
Limesaft
1 tsk stött koriander alt. en handfull färska korianderblad, hackade
1-2 vitlöksklyftor
½ röd chili

Kanel- och äppeltortillas
Blanda äpple, farinsocker, kanel, russin och citronskal. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Stek rullarna på svag värme tills de blir gyllenbruna runt om. Rulla dem i farinsocker. Värm gärna även dessa på en engångsgrill. Servera med vispad grädde och:
(4 personer)
8 små tortillas
2 äpplen, grovt rivna
1 msk farinsocker
2 tsk kanel
1 dl russin
2 tsk rivet citronskal
margarin
extra farinsocker

Mexikanskt kaffe
Koka upp vatten, kanelstång boch kryddnejlikor. Tillsätt farinsocker och rör om tills det smält. Låt småkoka ca 5 min. Tag upp kanelstång och nejlikor. Häll vattnet på termos.
Ta med snabbkaffet, skeda upp i koppar, häll över vattnet från termosen. Klicka över lite av den vispade grädden.

(4 personer)
6 dl vatten
1 kanelstång
2 kryddnejlikor
3/4 dl farinsocker
4 msk pulverkaffe