grytor

fläskkarré
Ingredienser (4 portioner)
500 g fläskkarré
1 st gullök
0.5 dl vatten
1st tärning köttbuljong
2.5 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpuré
2 msk chilisås
0.5 tsk timjan
0.5 st purjolök
1 dl förvällda kantareller
1 dl grädde
fläskkarré

Gör så här: Skär karrén i tärningar och hacka löken fint. Stek det tillsammans i en djupare stekpanna (traktörpanna eller liknande). Krydda med lite salt och peppar och lite grillkryda.

fläskkarré

Lös upp buljongtärningen i vattnet och häll i stekpannan. Låt koka ett par minuter.

fläskkarré

Tillsätt matlagningsgrädde, tomatpuré, chilisås och timjan och låt det puttra en stund. Smaka av och krydda efter smak med salt.

fläskkarré

Tillsätt kantarellerna och purjon, låt koka ihop för en krämigare konsistens. Runda av med lite grädde precis innan severing.


chiligryta

Ingredienser (4 portioner)
1 msk smör
500 g fläskkarré (mager)
1 gul lök (strimlor)
200 g squash i bitar
1 tsk örtsalt
svartpeppar (nymald)
1 tärning köttbuljong
3 dl vatten (ev. mer, upp till det dubbla beroende på önskad konsistens)
1 burk vita bönor i tomatsås
2 msk hot chilisås
1 vitlöksklyfta
1 msk Maizena redning (mörk)

Förslag på servering
Bröd att bryta i bitar
Kokt ris
Kokt potatis
Sallad

chiligryta

Gör så här: Skär köttet i små benfria bitar och bryn i smör tillsammans med löken.

chiligryta

Blanda i squash, krydda med örtsalt och peppar.

chiligryta

Smula i buljongtärningen och späd med vatten. Låt koka på låg värme under lock i 30-45 minuter.

chiligryta

Späd med mer vatten om det ser ut att behövas. Blanda i bönor, chilisås, vitlök och Maizena redning.

chiligryta

Låt koka ett par minuter eller tills köttet är mört.

chiligryta

Servera med bröd, ris eller potatis och gärna med en sallad till.


kreolsk gryta

Ingredienser (6 portioner)
1 kg fläskfilé
2 stora eller 4 små starka, smakrika korvar
200 g syltlök och 1 dl av spadet
200 g svarta oliver
1 strimlad röd paprika
1 dl hackad ättiksgurka
5 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 tsk mejram
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

kreolsk gryta

Gör så här: Putsa filén och skär den i tjocka skivor som hamras lätt med handen.

kreolsk gryta

Skär korven i skivor och bryn den i en tjockbottnad gryta. Ta upp korvskivorna, lägg dem åt sidan och bryn köttet i korvfettet. Krydda med salt, peppar och mejram.

kreolsk gryta

Strö över mjölet och tillsätt syltlöken.

kreolsk gryta

Dela oliverna på mitten. Tillsätt oliver, paprika och gurka. Häll över grädden och låt koka ca 10 minuter.

kreolsk gryta

Späd med vatten till önskad konsistens.

kreolsk gryta

Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med pressad potatis och en sallad.


fiskgryta

Ingredienser (4 portioner)
Färdigt på: 40 min
350 g blandade fiskfiléer i bitar, t.ex. hoki och kolja eller sej
2 potatisar
1 liten gul lök
2 tomater
0.5 fänkålsstånd
0.5 röd paprika
1 msk smör
0.5 pkt saffran
1 tsk curry
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskbuljong av tärning
1 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 krm cayennepeppar
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja

fiskgryta

Gör så här: Skala potatisen och löken och skär dem i sockerbitstora tärningar.

fiskgryta

Skålla tomaterna i kokhett vatten och skala dem. Skär tomaterna och övriga grönsaker i tärningar.

fiskgryta

Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.

fiskgryta

Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt curry och saffran och låt kryddorna fräsa med någon minut.

fiskgryta

Späd med vin och buljong och låt sjuda i några minuter.

fiskgryta

Vispa ner mjölken så att den blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar.

fiskgryta

Lägg i fisken delad i 2-3 centimeter stora bitar och sjud den några minuter. Strö över dill och persilja och servera omedelbart.


keramisk stekpanna

Ingredienser (4 portioner)
Tillagningstid: Max 20 min
ca 600 g kycklingfiléer
75 g rökt fläsk eller bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl vatten
0.5 tärning hönsbuljong
1 krm svartpeppar
1 1/2-2 msk balsamvinäger
2 msk hackad persilja
1 tsk Maizena (majsstärkelse)

kycklinggryta

Gör så här: Skär kycklingfiléerna i bitar och fläsket i tärningar. Skala och grovhacka löken och vitlöken.

kycklinggryta

Stek kyckling och fläsk i 1/2 msk smör i en keramisk stekpanna tills det får färg. Lägg över i en gryta.

kycklinggryta

Fräs lök och vitlök i 1/2 msk smör och lägg över i grytan.

kycklinggryta

Rör i vatten, smulad buljongtärning, peppar, vinäger och persilja.

kycklinggryta

Låt såsen koka 4–5 minuter. Rör i majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt allt koka ytterligare 1 minut.

kycklinggryta

Servera kycklingen med ris, gärna svart råris, lättkokta morötter och sallad.


vegogryta

Ingredienser (4 portioner)
Tillagningstid: Max 20 min
2 fänkål (ca 500 g)
2 färska lökar (knipplök)
2 tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl grönsaksbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
2 dl crème fraiche gourmet (saffran & tomat)
1 burk svarta bönor (410 g)
1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan
Salta efter smak

vegogryta

Gör så här: Skär fänkålen, löken och tomaterna i bitar. Skala och hacka vitlöken.

vegogryta

Fräs vitlök och den färska löken i olja i en gryta. Lägg i fänkålen.

vegogryta

Häll på buljong och crème fraiche. Låt allt koka i ca 5 minuter. Lägg i tomaterna.

vegogryta

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Rör ner dem i grytan och smaksätt med peppar, timjan och ev. salt.