ljussättning
”Tänd hellre ett ljus, än klaga över mörkret” säger ett kinesiskt ordspråk. Ljus har alltid spelat en stor roll för oss människor. Allt sedan man uppfann elden har man använt sig av den flitigt. Stearinljus är också en klassisk hit som nog aldrig kommer att avskaffas. Även om ström har gett oss många bekvämligheter så är det alltid eld som finns troget till hands när det blir ett strömavbrott - och när vi vill ha det riktigt mysigt.

Att belysa ett hem i våra dagar är lite krångligare. Det finns ett hav av olika lampor och ljus att välja mellan. Dessutom brukar det vara så att vi oftast fokuserar och lägger ner tid på hur vi ska möblera vårt hem och inte tänker på hur belysningen, om man gör den rätt, kan förändra ett hem. Det vanligaste felet många gör är att man fokuserar på lampans design mer än på hur lampan kan lysa upp och forma ett rum. Lampan ska naturligtvis gärna vara vacker att titta på men den bör inte vara för intensiv i kontrast med rummets övriga ytor. Detta kan leda till att man bländas omedvetet och kan i längden få oss att må dåligt utan att vi förstår orsaken. Upplevelsen av ett rum kan bli helt annorlunda med bra ljus på rätt saker. Med några lätta ljusknep kan man få en både fin och användbar belysning.

Punktbelysning
Punktbelysning innebär att man belyser med riktade lampor på särskilda objekt för att framhäva dem. En fin stor vas, till exempel, kan bli mycket mer intressant om man lyser upp den istället för att låta den smälta in i någon mörk bakgrund. Lampor som går utmärkt att använda vid sådana tillfällen är spotlights.

Färgad belysning
Att använda färgad belysning istället för att måla om är ett utmärkt sätt att piffa upp ett rum. Det finns lampor som skiftar i färg och man kan bestämma själv vilken färg man vill ha, beroende på smak och humör. Lampor med särskild design som avger ett mönstrat sken på väggarna är också mycket trevligt och mysigt.

Dimmer
Dimmer är något man praktiskt taget kan koppla till alla lampor! Istället för att man bara ska ha två alternativ, att tända och att släcka så får man total valmöjlighet av ljusstyrka. Här kan man styra efter humör och sysselsättning, som till exempel dimma upp för storstädning och dimma ner för mysiga hemmakvällar.  

Infälld belysning
Man kan fälla in belysning på platser där man ofta behöver belysning för att hitta, till exempel i skåp eller garderober. Ett annat perfekt ställe att fälla in belysning på är ovanför gardiner i dekorativt syfte. Ljuset kommer då att falla snyggt över tyget. Ett annat tips är att lägga in dolda ljuskällor bakom en trappa längs väggen. Det ger ett mysigt ljus utan att lamporna syns, samtidigt som ljuset belyser trappstegen.

LED-ljus
LED står för ”Light Emitting Diode” och är alltså en diod. De används i alla möjliga former, till exempel som spotlights. Förutom att de ger ett varmt ljus så håller de cirka 50 gånger så länge som en vanlig glödlampa. Dioderna innehåller heller inga tungmetaller som lysrör gör och är på så sätt bättre för miljön. Dioderna finns i flera färger och eftersom de är så små är de lätt att bygga in i saker.

ljussättning