serva datorn

Serva din dator
Precis som man måste ge bilen service så måste man fixa lite med datorn regelbundet. Annars tappar den prestanda och skulle datorn gå sönder kommer du verkligen att uppskatta att du har gjort en säkerhetskopiering av dina bilder och dokument.

Backup av bilder, email och dokument
Även om du har ett bra skydd genom en uppdaterad brandvägg och antivirusprogram så kan det värsta hända. Din PC kan bli smittad av ett svårborttaget virus. Ofta kan man ta bort ett virus med hjälp av antivirusprogram, men ibland måste man formatera hela hårddisken. Då försvinner precis allt som du lagrat på din PC och det kan riktigt jobbigt att acceptera.

Gör därför någon gång per månad en riktig backup på din dator. Det finns lite olika sorters backup. Ett alternativ är att bara ha en dubbeluppsättning av alla bilder och dokument på en extern hårdisk eller på ett usb minne. Ett annat är att göra en spegelbild av hela din dator så det blir enkelt att återställa allt du hade om du skulle behöva formatera din hårddisk.

En sådan backup gör du på följande vis: Start / Alla program/ Tillbehör/ Systemverktyg/ Säkerhetskopiering/ Där kan du välja mellan ett par olika alternativ av säkerhetskopiering. Allt från att bara säkerhetskopiera några mappar till att göra en exakt kopia på allt som du har på datorn. Det kan vara väldigt användbart om du tvingas formatera datorn i framtiden.

serva datorn
Är din PC irriterande långsam?
Utan att uppgradera eller köpa ny dator kan du öka prestandan genom att ta bort onödiga filer på din dator. Det är vanligt att man har samlat på sig filer och program som gör att PC:n inte fungerar optimalt. Om din dator börjar hänga sig eller strula på annat vis kan det bero på att din hårddisk är full. Kontrollera hur mycket ledigt utrymme du har genom att öppna den här datorn och markera disken du vill kontrollera. Då ser du nere i vänstra hörnet information om hur stor disken är och hur mycket ledigt utrymme som finns kvar.

Du bör ha minst 5 GB ledigt för att din PC ska fungera bra.

Även om du har tillräckligt med utrymme på din hårddisk kan du förbättra prestandan på datorn genom att ta bort onödiga filer och program.

serva datorn
serva datorn

Börja med att avinstallera program som du ej använder. Det kan vara allt från spel eller andra cd-rom program som du provat någon gång men sedan inte använt mer.

serva datorn

För att rensa disken från tillfälliga filer som tar upp onödig plats på datorn:
Klicka på Start / Alla program / Tillbehör / Systemverktyg / Diskrensning
Följ sedan instruktionerna i programmet.

serva datorn

När du har tagit bort de program och filer du ej behöver, så är det dags att defragmentera disken.
Klicka på start / Alla program / Tillbehör / Systemverktyg / Diskdefragmentering
Börja med att analysera om disken behöver diskdefragmenteras. Det brukar ta ett antal timmar så det är kanske lämpligt att göra över natten. Avbryt inte en diskdefragmentering då det kan ställa till problem.

serva datorn

En vanlig orsak till en långsam dator är att antivirusprogrammen tar mycket kraft av din dator. Det finns många olika antivirusprogram och om du väljer ett som kräver mindre kraft av din dator men ändå ger väldigt bra skydd så kommer du ha en betydligt snabbare dator. Nod32 är ett antivirusprogram som ofta blir bäst i test utan att kväva din dator. Läs mer om programmet här: http://www.nod32sweden.com/

Återställning
Har du fått problem med några program på datorn som inte fungerar lika bra som förut.
Kanske har någon inställningsfil ändrats på ett vis som inte du gillar. Då kan du backa tillbaka datorn till ett läge där den funkade bra. Då är det bra om du har en återställningspunkt på din dator, så du kan enkelt ordna en genom att klicka på: Start/ Alla program / Tillbehör / Systemverktyg / Systemåterställning/ Välj sedan skapa återställningspunkt.

Då kan du enkelt backa tillbaka alla inställningar i de flesta programmen genom att välja en återställningspunkt som är skapad tidigare än det nuvarande datumet.