guld

Guld är ett av jordens grundämnen. Guld tillhör grupperna ädelmetaller och myntmetaller samtidigt som det är ett mineral. Den är en eftertraktad metall som frekvent har används som betalningsmedel under flera århundraden. Hur ser guld ut när man hittar den då? Den finns både som små korn och lite större klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror och i guldrik alluvialjord (avlagring av sand, lera och grus eller andra ämnen). Guld är en mjukmetall som är kompakt och glänsande. Den är även den mest formbara och tåliga av alla kända metaller. Rent guld har en klart gul färg som många finner vacker och tilltalande.

Visste du att...

...guld har det kemiska tecknet Au som kommer från aurum som är det latinska ordet för guld.
...guld har atomvikten 196,97 och metallen uppträder som en- och trevärd.
...man mäter guldets legering (guldhalt) med karat. 1 karat innebär att guldmängdens vikt i legeringen är 1/24 av den totala vikten. En 18 karats guldtacka som väger 240 gram innehåller alltså 180 gram rent guld. Rent guld anges som 24 karat.
...mellan 1754 och 30 juni 1988 var den minsta tillåtna guldhalten på guld hos juvelerare i Sverige 18 karat. Numera, efter anpassning till europeiska regler, är minimihalten 14 karat.
...guld har en smältpunkt på 1337,15° K (Kelvin) eller 1064° C (Celsius).
...ett enda gram guld kan hamras ut till ett kvadratmeterstort blad. Bladguld kan hamras väldigt tunt, mindre än 100 nm (Nanometer) tjockt, för att bli genomskinligt.
... hittar en enskild person ett fynd av guldföremål i fornlämningar i Sverige skall enligt lag fyndet erbjudas staten för inlösen.
...ämnet guld är godkänt som livsmedelstillsats med E-nummer E 175.

guld
 
 

Myter!

Legenden om Eldorado
Legenden om Eldorado (spanska el dorado ”den förgyllde”) är en mytologisk utopi. Staden ska enligt myten vara belägen någonstans i Sydamerika och vara fylld av rikedomar och guld. Staden beskrivs ofta som staden av guld. Myten uppstod på 1500-talet hos de spanska conquistadorerna och spreds av dem. Detta lockade mängder av expeditioner till Sydamerika. Förmodligen är ursprunget till myten en indiansk ritual där den nye hövdingen pudras med guldstoft vid sitt tillträdande – därav namnet. I Voltaires roman Candide besöker huvudpersonen Eldorado i ett av kapitlen.

eldorado

Kung Midas
Kung Midas var i grekisk mytologi kung i Frygien. Det är även namnet på en historisk kung som härskade över Frygien under 700-talet f.Kr.
Mytologins kung Midas
Han blev av guden Dionysos erbjuden att få en fri önskan uppfylld. Den girige Midas önskade sig då att allt han vidrörde skulle förvandlas till guld. Vilket kanske låter kul men i praktiken inte var så skoj. När även hans mat som han ville äta förvandlades till guld, blev han tvungen att be Dionysos att ta tillbaka sin gåva. Midas önskan hade blivit mer av en förbannelse och Dionysos bad Midas att tvätta av sig i floden Pactolus, för att bli av med sin gåva. Vilket i sin tur förde med sig guldsand till staden Sardis. Midas var också med om mycket annat men det är en helt annan historia.
Kung Midas i historien
Midas av Frygien var en historisk kung som stod i förbindelse med Assyrien under 700-talet f.Kr. Han kallas i assyriska texter för Mita och var allierad med kung Sargon II av Assyrien. I Frygiens forna huvudstad Gordion finns en stor gravhög. Den kallas populärt vid "Midas hög". Undersökningar visade att inuti högen fanns faktiskt en frygisk kung begravd. Däremot kan det inte ha varit kung Midas själv, eftersom dateringen av graven inte stämmer överens med tiden för Midas död. Det visade sig vara Midas far kung Gordion, som döptes efter staden Gordion.

kung midas

Alkemi
Alkemi (arabiska, al-kimia, ’kemin’) kallas den äldre tidens vetenskap som var ett förstadium en s.k. protovetenskap. Ur denna vetenskap har den moderna vetenskapliga kemin växt fram. Utövarna av vetenskapen kallades "alkemister". Alkemister är kända för att ha försök framställa guld på kemisk väg.  I dag betraktas alkemi som en pseudovetenskap.
Medeltidens alkemister sysselsatte sig till en viss del med att försöka framställa guld och ett livselixir som skulle bota alla sjukdomar och förlänga livet. De sökte efter ett urämne som de påstod att alla andra ämnen skapats ifrån. Detta urämne kallades bland annat för ”de vises sten” (det fulländade ämnet). Hela tanken med detta urämne var att hade man det så kunde man framställa alla redan befintliga ämnen som till exempel guld. Namnet på alkohol är ett arv från alkemisternas tid. Alkemisternas tankesystem byggde på olika mängder av magi, platonism, gnosticism och andra numera i bortglömda läror. Dessa läror skulle vara sammankopplade den materiella och andliga världen.
Under 1800-talet nådde den pseudovetenskapliga alkemin sin kulmen, då bland annat August Strindberg ägnade sig åt detta under starkt inflytande av Emanuel Swedenborgs tankar. Under ett experiment lyckades han framställa kattguld av järn och svavel och trodde sig ha framställt riktigt guld. Alkemi har alltid varit populärt i ockulta kretsar.
Dagens "alkemi" har på senare tid lyckats med några av alkemins mål. Allt detta har gjorts genom användning av vetenskap och forskning i stället för de klassiska alkemiska tillvägagångssätten. Som exempel lyckades Glenn Seaborg 1980 transmutera vismut (silvervitt metalliskt grundämne) till guld i mikroskopiska mängder men till alldeles för stor energikostnad för att det finnas någon ekonomisk vinst överhuvudtaget. Glenn Seaborg är inte alkemist utan råkade hamna i linje med alkemisternas önskemål och bana tack vare utfallet av hans fysikaliska experiment.

alkemi

Andra myter kring guld!

Piraten Svartskäggs guld:
Enligt legenden så var Svartskägg en pirat som skövlade kusten utanför North och South Carolina och Virginia i Usa under tidigt 1700-tal. Han ska enligt legenden ha begravt en väldigt stor skatt med mängder av guld. Historiker tvivlar dock på att denna historia har någon sanning bakom sig.

Den gyllene vagnen:
Phaethon, son av Helios i Grekiskmytologi, tappade kontrollen över sin faders gyllene vagn och enligt legenden ska detta ha skapat den Libyska öknen.

Tommyknockers:
Walesiska gruvarbetare berättade historier om ”Tommyknockers”. Små gnomer som bodde i gruvorna knackade på gruvväggarna innan en gruva kollapsade för att varna arbetarna. Dessa historier följde med immigranterna som sökte jobb i guldgruvorna i västra Usa.

Guldrushen i Klondike är namnet på den immigration av guldgrävare längs med Klondikefloden nära Dawson City under slutet av 1800-talet, då guld upptäckts i området. I augusti 1896 vandrade tre män ledda av Skookum Jim Mason norrut nerför Yukonfloden för att leta efter hans syster Kate och hennes make George Carmack. Efter att gruppen hittat George och Kate, som fiskade i Klondikefloden stötte de på Robert Henderson som hade letat guld i Indian River, precis syd om Klondikefloden. Henderson berättade för George Carmack om var han grävde, och att han inte ville ha några indianer (Skookum Jim Mason var indian) omkring sig. Den 16 augusti 1896 hittade Skookums följe rika guldfyndigheter i Bonanza Creek i Yukon. Det är inte känt vem som gjorde den ursprungliga upptäckten, men den officiella guldfinnaren var George Carmack, då marken ägdes av honom.
Rushen börjar
Guldgrävare måste registrera sitt grävområde och många får vänta i kö. Nyheterna om guld spreds snabbt till andra guldgrävarsamhällen i området. Området där allt började i registrerades tämligen omgående av guldgrävare som kom från andra områden. Robert Henderson, som sökte några kilometer bort lärde först känna om upptäckten efter att alla lukrativa områden redan registrerats. Nyheten nådde USA i juli 1897, då de första lyckosamma guldgrävarna anlände till San Francisco och Seattle. Vilket ledde till att guldrushen tog fart på riktigt. 1898 hade invånarantalet omkring Klondike nått 40 000, vilket snabbt riskerade att orsaka en svältsituation då det fanns ont om mat.

guldrush
Dawson City växte snabbt av människor som samlades för att leta guld. Det stora problemet med att gräva guld var att de stora fyndigheterna fanns 5 meter under den hårt frusna marken. Det enda sättet att komma år den var genom att tända eldar som tinade marken innan man kunde gräva. 1899 hade guldgrävarna hittat guld för omkring 50 miljoner USA-dollar, vilket endast täckte deras egna kostnader. Efter 1900 sjönk produktionen kraftigt.