botswana

Botswana i korthet
Okavango deltat
Floden Okavango rinner aldrig ut i havet utan i ett enormt inlandsdelta i norra Botswana. Deltat skapar en unik miljö för djur och växter och bjuder på ett ovanligt rikt djur- och fågelliv. För den som har mycket pengar att spendera ser man Okavango genom att flyga in till någon av de privata lodger som finns ute i deltat men man kan också ta sig hit med bil eller ordnad safari. Den vanligaste inkörsporten till Okavango och Moremi naturreservat är Maun, söder om deltat. Det bästa sättet att färdas i Okavango, och ett måste om du kommer hit, är att ta en tur några dagar i en traditionell stockkanot - en Mokoro - som stakas fram. I Okavango är du verkligen ute i vildmarken, även om du är här för att se vilda djur, ha respekt för dem, de kan komma närmare än du tror och hoppas.
botswana
botswana
Chobe National Park
En av södra Afrikas finaste nationalparker, och Botswanas första. Liksom närliggande Hwenge i Zimbabwe är Chobe känt för sin stora mängd elefanter.
Central Kalaharis saltslätter
Ett fantastiskt månlandskap med vägar ritade med linjal genom landskapet. Endast de uppstickande strutshuvudena bryter av horisontens linje och under den varma årtiden dallrar luften över slätterna och gör all avståndsbedöming omöjlig.
Här finns världens största saltplatå, Makgadikgadi Pans. Är du här i september missa inte migrationen av stora hjordar av gnuer och zebror.
botswana
Kalahari
En av världens mytomspunna och fruktade öknar, hem till San folket. I den dammiga lilla byn D´kar norr om Trans-Kalahari Highway mot Maun, är känd för sitt stora utbud av lokalt konsthantverk.
 
Tsodilo Hills
De här klipporna är heliga för det småväxta San-folket och numera även att national monument och världsarv. Här finns San-folkets säregna liv målat och inristat på stenar och klippväggar i runt 4500 målningar. De äldsta är antagligen mer än 20 000 år gamla.
Gabarone
Botswanas huvudstad, en stad med växtvärk, som så många av Afrikas städer som lider av stor inflyttning, men gabarone är fortfarande mindre, säkrare, mindre trångt och renare än de flesta av Afrikas huvudstäder. Gabarone bjuder på höjdpunkter som Nationalmuseet, intressant shopping av mattor och konsthantverk och vita noshörningar i Mokolodi naturreservat.
botswana
I detektivens fotspår
I Gabarone kan man numera åka på turer i Mma Ramotswes fotspår. Man besöker då med guide Zebra Drive där damdetektiven bor i böckerna, och barnhemmet Orphan Farm som faktiskt finns på riktigt. Och avslutar naturligtvis turen med en kopp Rooibos-te på terrassen till President Hotell där Procious Ramotswe själv brukar sitta och titta ut över stadens huvudgata.

Fotobok och fotböcker om resor