sushi

Sushi är rå fisk och kommer från Japan. Det är oftast det enda som majoriteten av oss vet om denna japanska kulturyttring. Dessutom är den inte helt sann. Rå fisk heter egentligen sashimi och räknas som en helt egen typ av mat som inte ska förväxlas med sushi. Det sistnämnda kan inkludera kokt fisk, skaldjur och en mängd grönsaker. Huvudingrediensen i sushi är ris, smaksatt med en speciell vinäger.

Ö-nationen Japan är omgivet av en varm, planktonrik havsström som är full av fisk och skaldjur. Eftersom landet är bergigt är det inte speciellt lämpat för jordbruk. I huvudsak är det ris man odlar, vilket tillsammans med de läckerheter man drar upp ur havet i alla tider bildat huvudnäringen i Japan.

Den första sushin kom till som ett sätt att konservera fisken. Rensad, rå fisk lades i salt och fick därefter jäsa under en längre tid, en slags variant på surströmming, med karp istället för strömming. Denna variant serveras fortfarande på en del restauranger i Japan, under namnet naresushi. Något för den norrländske turisten...

På 1600-talet började man äta rå fisk tillsammans med vinäger och ris, den form av sushi som äts än idag, om än i förädlad form. Sushin blev snabbt väldigt populär och snart kunde man skönja distinkta stilar, en från Osaka kallad Kansai och en från Tokyo, eller Edo som staden hette på denna tiden. Grovt kan man säga att Kansai i huvudsak är baserat på smaksatt ris i dekorativa uppläggningar, medan Edo-stilen, som kallas nigirisushi, ofta består av en bit fisk på en bädd av ris. Det är den sistnämnda varianten som slagit igenom runt om i världen.

Det japanska köket är väldigt enkelt. Man menar att det naturen har försett oss med inte på något sätt kan förbättras. Därför försöker man i huvudsak att förstärka den naturliga smaken. Även synintrycket är viktigt, maten arrangeras smakfullt, men inte överdådigt, även här gäller det att förstärka naturens egen skönhet.

Sushi är perfekt om man vill äta hälsosam och kalorisnål mat. Fisk och grönsaker är rikt på proteiner och vitaminer och en måltid med 7-9 bitar sushi innehåller inte mer än 300-450 kalorier beroende på innehåll.