Påskön, mystik & skönhet

PÅSKÖN / RAPA NUI / JORDENS NAVEL

MYSTERIET -
VAR KOMMER MÄNNISKORNA IFRÅN?

Med största sannolikhet härstammar befolkningen från två olika stammar i Polynesien - de långsmala och de korta kraftigare, lite satta människorna.
De långsmala kom först till Påskön. De färdades i sina katamarankanoter gjorda av en speciell sorts palmträd. De använde solen och stjärnorna samt strömmarna för att navigera och hitta fram och tillbaka till den mycket avlägsna ön. Man har i modern tid återskapat resan och det tog 32 dagar att ta sig hit. De sju första männen fick sina Moai (stenstatyer) vända mot hemön i Polynesien. Alla andra stenfigurer som är uppresta har huvudet vänt mot ön.

Kanoterna tillverkades som sagts av en speciell sorts palmträd som inte växer på Påskön utan endast på de öar de ursprungligen kom från. Därför tror man att det inte har varit någon regelbunden trafik fram och tillbaka mellan Polynesien, utan efter upptäckten återvände de till Polynesien och gjorde sedan en stor folkförflyttning till det stora landet Rapa Nui.

De korta kraftiga Polynesierna var mycket skickliga hantverkare och det blev de som tillverkade stenstatyerna och fick mat i utbyte för sina insatser. Alla stenstatyer avbildar de långsmala Polynesiernas ledare.

Ön har många namn: Påskön för att den upptäcktes till påsk av den Holländska sjöfararen Jacob Roggeveen, Rapa Nui på lokalbefolkningens språk, vilket betyder ungefär stort land. Jordens Navel kallades ön av de första bosättarna.

Påskön är en av de mest isolerade öarna och bosättningarna i världen då den ligger 370 mil från Chiles fastland. Medeltemperaturen ligger mellan 22-28 grader beroende av årstid och det är ett väldigt behagligt klimat. Påskön har klarat av en strid ström av turister utan att förstöras kulturellt. Varje år besöker runt 40 000 turister ön. Fram tills alldeles nyligen fanns inget lyxhotell på Påskön utan endast enklare, ganska billiga inrättningar.

Man tar sig enklast till Påskön från Santiago i Chile med flyg. LAN Airlines har i princip monopol så det är ganska dyrt tur och retur, ca 6000 kr. Väl framme så är boende och mat ganska billigt jämfört med Sverige.


Som resmål är Påskön väldigt exotiskt, ett grönt paradis med ett mystiskt lugn som förtrollar de flesta besökare. För lite äldre resenärer är det perfekt att strosa runt bland stengubbarna i naturreservaten eller delta i en guidad rundtur. För lite mer aktiva besökare finns det allt från turridning, surfning, dykning och bra djuphavsfiske att tillgå.

HISTORIA I KORTHET
Påskön skapades av tre vulkanutbrott där den yngsta vulkanen är 1,5 miljoner år gammal. Det senaste utbrottet skedde för ca 8000 år sedan. Vulkanbergen på ön har skapat grottor och underjordiska gångar som gav skydd och husrum för den första befolkningen på ön
800-talet - De första bosättarna från Polynesiska öar tog sig till ön och blev bofasta. Klimatet var gynnsamt och befolkningen växte och en framstående civilisation byggdes upp. Man uppskattar befolkningen till runt 10 000 invånare under storhetstiden, vilket är rätt mycket på den lilla ytan som ön erbjuder. Någon gång in på nästa årtusende, gick något snett som ledde till inbördeskrig. Forskarna dividerar fortfarande om vad som frambringade det grymma inbördeskriget, och ofta framhävs att brist på mat och palmträd skapade motsättningar och inbördeskrig. I princip alla stenstatyer som stod på plattformar vältes av arbetarklassen i protest.
Under 1600-talet besökte spanska sjöfarare ön, och man tror att Holländarnas upptäckt 1772 lagom till påsk bidrog till namnet Påskön. Ön blev officiellt en del av Chile 1888 och ganska snart exploaterades ön som en enorm fårfarm.

1967 blev en vändpunkt för lokalbefolkningen då LAN Airlines började flyga till ön. Lokalbefolkningen har med tiden skaffat sig större inflytande över ön och fått tillbaka mycket av landarealen.

THOR HEYERDAHLS TEORI
Han var övertygad om att befolkningen kom från Inkariket och visade att det var möjligt att ta sig med dåvarande typ av båtar från Peru till Påskön. Den främsta anledning till att han trodde befolkningen, var att plattformarna som gjordes för att bära upp de största stenstatyerna var byggda med en teknik som på många vis påminner om Inkaindianernas sätt att bygga med sten. Idag är Thor Heyerdahls teori avfärdad. Thor har ändå fått stort erkännande för sin insats för ön och på det sätt han har varit med och bidragit till restaureringen av stenstatyerna.


MOAI STATYERNAS SYFTE?
Man har spekulerat över vad stenstatyerna fyllde för syfte. En del har teorier om att de skulle skrämma bort hot utifrån öarna. Den mest erkända teorin är dock att man gjorde avbilder av framstående ledare som fick blicka ut över folket även efter sin död. Plattformarna byggdes på med fler och fler avbilder med tiden och man begravde sina döda i anslutning till plattformarna och i närheten till statyerna.

HUR FÖRFLYTTADE MAN STENSKULPTURERNA?
Här finns många teorier, bland annat att man använde havet för att flytta dem från barnkammaren till plattformarna runt kusten. Det är dock inte så troligt då man inte funnit några tappade Moai-statyer i havet, inte heller känns det lockande att frakta jättestenar i fem meter höga vågor.

Thor Heyerdahl försökte och lyckades transportera en stående Moai genom att använda rep, trä och massor med mankraft. Idag är den mest accepterade teorin att stenstatyerna fraktades liggande i en träställning så att den porösa lavastenen inte rörde vid marken. Som smörjmedel för att minska friktionen när träställningen släpades fram användes mängder av sötpotatis.
VARFÖR SLUTADE MAN ATT TILLVERKA STENSTATYERNA?
Alla stenstatyer som står upp på plattformar har blivit restaurerade. De som står upp i närheten av barnkammaren har inte välts under kriget då de inte har något symboliskt värde förrän de är parkerade på plattformarna.

GUBBFAKTA
- Statyerna är framställda av den vulkansten som finns ganska centralt på ön i den så kallade barnkammaren. De höggs direkt ur berget och förflyttades sedan långa sträckor för att ställas på lämplig plattform.
- I princip finns det tre olika storlekar - de äldsta från 800-talet är minst och ca tre meter höga. De något yngre statyerna är högre, ända upp till fem meter.
- Många tror att det handlade om prestige och lite tävling i att ha högst avbild av sig själv, vilket tog tillverkningen till nya utmaningar.
- Under 1200-talet började man sätta röda huvudbonader på dem. Dels för att vinna höjd, och även för att många av ledarna var rödhåriga.
- Den högsta statyn på ön är runt tio meter hög.

- Endast ett fåtal kvinnor avbildades och då inte för att placeras på en plattform utan för att få en plats i en ceremoniell samlingsplats.
THE BIRDMAN
De långsmala valde varje år en ny ledare. Det gjordes genom en ceremoniell tävling där de aspirerande kandidaterna utsåg en ung, vältränad man att representera dem i en tuff kamp. Tävlingen gick ut på att hämta det första fågelägget från en fågel som häckar på en liten ö utanför Påskön, och det innebar en farlig klättring nedför ett 300 meter högt stup och sedan simma över till den andra ön, för att hämta ett ägg som man fäste på sitt pannband. Sedan skulle man simma tillbaka, klättra upp för stupet och ge ägget till sin ledare. Varje år gjordes samma tävling om på nytt och ledarna satt således bara ett år i taget om de inte kunde försvara sin position genom att vinna igen.

Mordmysterier till festen- så här gör du