Påsk
Påskens datum

Påsk är den äldsta av våra kyrkliga högtider. Det är samtidigt kyrkoårets viktigaste högtid, högtiden som kallas ”alla festers fest”, tack vare Jesu död och uppståndelse. Gudtjänsterna präglas av glädje och hopp. Påsken innebär dock utöver kristna händelser och traditioner också många folkligare vanor – en kultur som kopplar påsken till en maktkamp mellan gott och ont, och där livet slutligen vinner över döden.

Enligt gamla traditioner har det varit viktigt att hålla pli och ordning under påskhelgen. Speciellt på Långfredagen skulle man vara allvarlig och lugn, då gjorde man inga besök och det var till och med förbjudet att skratta. Nuförtiden är påsk en helg då man tillbringar tid tillsammans, man äter gott och pysslar med ägg och andra dekorationer. Överallt skiner den gula färgen och man dekorerar hemmet med små kycklingar, påskris, målade ägg och påskens blommor.

Rubrik: Påskgräs, påskkärringar och påskägg påskdekoration
Påskgräs, påskkärringar och påskägg har åtminstone hos barnfamiljer en central plats i påskfirandet.
Påskgräs
Påskkärringar
Påskägg
Att odla påskgräs har symboliserat ett löfte om vår och nytt liv. I Sverige är det inte särskilt vanligt, men i t.ex. vårt östra grannland Finland, har påskgräs varit en central del av påskförberedelserna sedan krigstiden. Historiskt sett är traditionen dock mycket gammal. Man säger att i Egypten har man odlat påskgräs i gravarna för att symbolisera hur livet fortsätter även efter döden. Nuförtiden odlar man påskgräs lite innan påsk, antingen planterar man de små gräsfröna i jord, eller på vått hushållspapper på en tallrik. Efter att fröna har planterats är det viktigt att regelbundet vattna, redan efter några dagar kan man se hur de första gräsen börjar växa. När det är dags för påskfirandet och gräset är fullvuxet, dekorerar man det med små gula påskkycklingar.
påskkyckling
Påskkärringar hör till varje barnfamiljs påsk. Under veckan som föregår påsk, och speciellt på skärtorsdagen, kläs små barn till häxor och gubbar som sedan cirkulerar runt omkring i grannskapet. När påskkärringarna knackar på dörren, förväntar de sig att få godis, pengar eller i värsta fall frukt, i gengäld av små fina påskkort som de själv har ritat. Hur denna tradition har uppkommit i Sverige har man inga säkra uppgifter på. De första noteringarna om påskkärringar kommer från slutet av 1800-talet, men det var först på 1900-talet denna tradition fick större spridning i landet.
påskkärringar
Påsk utan påskägg är ingen påsk. Äggen ses som en symbol till det eviga livet. Äggens skal däremot sägs dölja det framtida, som vi ivrigt väntar ska avslöjas. Även de små gula kycklingarna är symboler för det nya livet. På påsken används äggen till allt möjligt, vi äter vanliga ägg och chokladägg, målar, gömmer och letar sedan efter de dekorerade äggen. Äggen finns överallt som dekoration och så klart används de i matlagning. Icke att förglömma är de mest populära påskäggen som fylls med godis, både för stora och för små!
chokladägg
Rubrik: påskens dekorationer, symboler och mat påskris
Påskris som så småningom får små blad finns i nästan varje hem runt påsk. Även narcisser och påskliljor har funnits i våra hem sedan 1800-talet. Narcissen symboliserar uppståndelse, påskliljan i sin tur renhet och oskuld.
påskliljor

När det gäller mat kopplas lamm till Jesus Kristus som offer, och den som förlåter våra synder. Lamm är en av de allra vanligaste maträtterna på påskens middagsbord. Lamm kan serveras i form av en stek, som gryta eller varför inte göra någonting lite mer modernt, till exempel lammfärsbullar? Till lamm passar det utmärkt med olika rotfrukter; testa till exempel tärnad och stekt potatis eller en smarrig potatis-jordärtskock- eller palsternackpure.

Påskharen har inte riktigt fått samma uppmärksamhet i de nordiska länderna som i andra länder, till exempel i Tyskland och USA. Även påskharen sägs vara en symbol för fruktbarhet och nytt liv.

chokladhare

Är du trött på de vanliga efterrättena som du brukar göra till påskmiddagen? Testa denna gång någonting nytt, kanske något gult - till exempel apelsinkräm eller aprikostårta.

Inför Påsken 2015 kan det vara bra att samla på sig lite länkar som gör det hela lite enklare och roligare att fira påsk. Läs mer om Påsk 2015 här.

Tipspromenad påsk: Påskigt värre!
Påsken är som gjord för gemenskap och umgänge med släkt och vänner. Här får ni 19 tipspromenadfrågor med anknytning till påsken och av varierande svårighetsgrad. Med denna påsktipspromenad har ni underhållningen ordnad för både stor och liten.
Läs mer och beställ quizet här>>
Påskskattjakt: Äggjakten
En riktigt rolig äggjakt för barnen! Först ska hönan Agdas försvunna ägg hittas med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och spännande utmaningar som måste lösas, och sedan kanske ett godisfyllt påskägg! Låt barnen fira påsken lite extra i år! Kan göras inne eller ute, för ett eller två barn, eller många.
Beställ Äggjakten för 4-6 år>>
Beställ Äggjakten för 7-10 år>>
Champagneprovning: 3 champagner under 300 kr
Ordna champagneprovning med vännerna! Enkelt att genomföra, trevligt och opretentiöst. Njut av champagne tillsammans och lär kanske något nytt! Ett färdigt koncept med allt du behöver och allt du vill veta. Med Grapevines unika provningsblad.
Beställ Champagneprovningen här>>