Norge är vår trevliga granne i väst som med sin storslagna natur med fjordar och dramatiska fjäll lockar en mängd turister från hela världen. Norge har otroligt mycket att erbjuda, sommartid är t.ex. huvudstaden Oslo en härligt grön oas med naturen ständigt närvarande, och staden har ett stort utbud av kulturella happenings för hela familjen. Den 17 maj firar de stolta norrmännen sin nationaldag med pompa och ståt – en skojig händelse som bör upplevas åtminstone en gång i livet! Grapevine tipsar om saker att göra och se i härliga Norge, både för den aktive turisten och för den mer kulturintresserade. norge 5 POPULÄRA NATURUPPLEVELSER:
Hurtigrutten
Ett av de bästa sätten att uppleva Norges trolska fjordar och fascinerande öar är från däcket på något av Hurtigruttens fartyg. Hurtigrutten är med sina 35 stopp något av en livsnerv som löper längs med Norges långsträckta kust som präglas av dramatisk natur, stora avstånd och spridda bosättningar. Den norska kustfärjelinjen Hurtigruten utgår från Bergen och fortsätter upp över polcirkeln till Kirkenes i Finnmark och tillbaka. Färden tar 11 dagar men man kan välja att åka med en kortare sträcka och hoppa av där man så önskar. Eftersom färjorna även tar bilar kan man enkelt kombinera båtresan med egna utfärder på land. Fler naturupplevelser hittar du nedan.

Vattenfallet Vøringsfossen
Vøringsfossen är Norges mest kända vattenfall, och med en fallhöjd på 182 meter är det en imponerande syn. Forsen ligger längs den nationella turistvägen riksväg 7 som sträcker sig från Hardangervidda till Norheimsund. Utsiktspunkten "Fossetromma" vid Fossli Hotel ger den bästa utsikten till det imponerande vattenfallet. Det går bra att ta sig ner till foten av forsen, denna tur tar ungefär en timme.

Trollstigen
Trollstigen är en bergsväg som tillhör en av Norges mest välbesökta och spännande attraktioner. Trollstigen sträcker sig genom Romsdals dramatiska berglandskap, och erbjuder en hisnande vandring. De omgivande bergen bär namn så som Kongen och Dronningen, vilket nog säger något om hur mäktigt bergsområdet är.

Geirangerfjorden
Geirangerfjord är en 15 kilometer lång fjord som står med på UNESCO’s Världsarvslista. Det är en av Norges mest välbesökta fjordar. På bergssidorna omkring finns gamla ödegårdar som är värda att besöka. Geirangerfjord tillhör Møre og Romsdals fylke i de norra delarna av Norges fjordområde, Vestlandet. Populära aktiviteter på och runt fjorden är fiske, kanotturer, flottfärder, ridning och sommar skidåkning vid Styrn.

norge

Lofoten
Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna är Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy. Längre söderut finner man de mindre och isolerade öarna Værøy och Røst och hela Lofoten har en befolkning på ca 24 500 människor. Lofoten är en fantastisk naturupplevelse med sina branta fjällsluttningar som kastar sej ned i ett oroligt hav, vita sandstränder, norrsken och ”fiskevær”, små fiskebyar.

Lofoten erbjuder ett fantastiskt djurliv med möjligheter att få se späckhuggare, havsörn, kaskelottval, havsutter, järv, älg, räv, lodjur m.m.

Tips!
- Det bor massor av konstnärer på Lofoten. Många har försäljning av konst i sina ateljéer och det finns ett litet konstcenter i Svolvaer med utställningar och försäljning.

- Tänk på att Norge inte har någon allemansrätt, så det är inte bara att gå ut i hagarna hur som helst.


OSLO, den gröna storstaden
I Oslo har man alltid nära till utomhusaktiviteter och natur då mer än hälften av kommunen täcks av skog och parker. När som helst kan Osloborna ge sig ut i skog och mark och bara njuta! Besöker man Oslo är en tur upp till Holmenkollen ett absolut måste, efter en 20 minuters spårvagnsresa från centrum når man Norges mest besökta turistattraktion. Bergsryggen har sin topp på 588 m.ö.h där utsiktstornet Tryvannstårnet står. På somrarna erbjuds badmöjligheter!

Oslo är en stad fylld av saker att göra. De flesta attraktioner ligger på gångavstånd från varandra inne i stadskärnan. Andra, som de berömda museerna på halvön Bygdøy, är det lätt att nå med kommunaltrafiken. Staden har ett stort utbud av teater, opera, folkdans, konserter och festivaler under hela året. Norwegian Wood, Øya Festivalen och Oslo Jazzfestival lockar artister från hela världen och tusentals fans till Oslo.

Oslofjorden är perfekt för sightseeingturer, båtutflykter och bad medan skogen bjuder på möjligheter till cykling och vandring för den mer aktive turisten.

Shopping
Inne i staden hittar du stora shoppingcentrum och varuhus. Bogstadveien och Hegdehaugsveien är två bra gator för shopping med flera stora butikskedjor uppblandat med mindre butiker. Är du intresserad av lite mer alternativ shopping bör du söka dig till Grünerløkka, öster om Akerselva. Här säljs bl.a. konst och prylar från unga, norska designers. Du finner även små privata butiker med kläder, möbler, keramik och hantverk uppradade mellan pubar, barer och restauranger.
norge
I området Frogner and Bygdøy Allé finns många inrednings- och antikvitetsbutiker tillsammans med flera små exklusiva, självständiga butiker som säljer allt från underkläder till köksredskap. På Skøyen en liten bit bort finns många populära affärer för möbler och inredning.

Museum
När det gäller konst, design och arkitektur så är Munch-museet, Nasjonalmuseene, DogA (Design och arkitektur) och Astrup Fearnley Museet några av höjdpunkterna, men det finns även en rad andra museer och gallerier som är värda ett besök.

Missa inte!
- Det fantastiska nya operahuset i Bjørvika där du kan se opera och balett av absolut världsklass. Missa heller inte att se Oslo-Filharmonien spela på hemmaplan i Oslo Konserthus.
- Nöjesfältet TusenFryd för de hisnande åkattraktionerna, vattenparken och massor av annat kul för hela familjen. Under sommarsäsongen är också det kungliga palatset öppet för guidade turer.
- Skulpturerna i Vigelandsparken. Den berömda skulpturparken är fylld med 192 brons- och granitskulpturer. Parken är även populär bland soldyrkande Oslobor som gärna spenderar varma sommardagar där.

norge


Andra trevliga städer att besöka:
Bergen med dess småstadscharm och atmosfär. Från hamnen avgår dagsturer till fjordarna och vill man se en fantastisk utsikt tar man linbanan Fløibanen upp till toppen av berget Fløien. Missa inte Bergens berömda fiskmarknad med dagsfärsk fisk och skaldjur!

I Trondheim finner man kultur och intressant historia i fokus. Den största attraktionen är Nidarosdomen, den medeltida katedralen.

Stavangertrakten erbjuder sevärdheter, attraktioner och museer för alla åldrar. Välj bland museer som Norsk Oljemuseum och Norsk Barnemuseum, där traktens historia möter barndomens minnen.

Tromsø är universitetsstaden som bjuder på ett färgstarkt och händelserikt centrum rik på arktisk historia. Staden är omgiven av dramatiska bergsområden, fjorder och hundratals öar. Från ungefär 20 maj till 22 juli kan man njuta av den gyllene midnatssolen. Källor: visitnorway.com, Wikipedia

norge

EVENEMANGSTIPS!
Norwegian Wood rockefestival, stor rockfestival med internationella musiker.
Salsakongress, en årlig salsafest
Festivalen Skeive dager, Norges största kulturarrangemang liknande Pride och består av filmfestival, konserter, konstutställningar, shower mm.
Oslo Live Festival, popmusikfestival för en yngre publik.
Oslo Jazzfestival
Øyafestivalen, en av Oslos största musikfestivaler med stora internationella artister och spännande nykomlingar 
norge