palace on wheels

Vill du leva som en Maharaja för en vecka? Vill du se Indien på ett annorlunda sätt - omgiven av lyx - som om du var med i den gamla tv-serien "Juvelen i kronan"? Det kan låta sig göras på det som räknas som en av världens topp-10 tågresor. "Palace on wheels" är ett unikt semesterkoncept där man från lyxtåg gör en sightseeingtur genom indiska Rajasthan. Från början hade tåget 12 vagnar som alla ägdes av Maharajas, Governor Generals och Viceroys under det brittiska imperiets tid. "Palace on wheels" som annorlunda semesterkoncept har funnits sedan 1982. 1991 inredde man nya vagnar med luftkonditionering, nu har tåget 14 vagnar med 4 sovrum med privat badrum och en liten lounge i varje. Inredningen är kopior av orginalvagnarna - obeskrivlig lyx från koloniala dagar och så är även servicen. Varje vagn har en egen "Khidmatgar", uppassare, som är till hjälp dygnet runt. Tåget har också en barvagn och två restaurangvagnar med överdådiga matsalar. Tåget är över 1 km långt!

Man erbjuder idag olika resor, men den klassiska "Palace on wheels"- turen är på sju nätter och åtta dagar och går genom Rajasthan där man får se många av provinsens pärlor. Turen börjar med en dags sightseeing i New Dehli innan man går ombord på tåget till ackompanjemang av säckpipor på Safdarjung Railway station. Varje dag stannar man sedan för sightseeing och evenemang. Man får besöka vackra palats på elefantrygg, man får rida kamel och åka på safari i Ranthambhor National Park. För den som åkt tåg och rest på egen hand i Indien är detta en annan värld. Här rullas det ut röda mattor när tåget anländer, mässingsorkestrar spelar och elefanter och kameler står uppradade i givakt för att på det exakta klockslaget visa upp det bästa Indien har.

Dag två gör man ett stopp i Jaipur, kallad "den rosa staden", grundad av Maharaja Swai Jai Singh II, 1727. Här gör man en sightseeingtur - delvis på elefantrygg - till stadens palats, Hawa Mahal eller "the Palace of Winds", Amber Fort och City Palace samt Jantar Mantar, det stora observatoriet, innan man går ombord på tåget för avfärd och middag ombord. Dag tre anländer tåget till staden Sawai Madhopur, från vilken man gör en safaritur till Ranthambhor National Park, hem för den bengaliska tigern, över 300 arter av fåglar, rävar, shakaler och fler vilda djur. Man fortsätter sedan med tåget till Chittaurgarh för att se fortet i solnedgången. Dag fyra besöker man Udaipur, för att se de vackra forten och palatsen, inte minst palatset Jag Niwas som är byggt ute i sjön Pichhola. Dag fem anländer man i Jaisalmer som ligger mitt ute i Thar-öknen, det vackra sandstensfortet som än idag är bebott grundades av Rawal Jaisal 1156. Under dag sex och sju besöker man Jodhpur, Rajasthans näst största stad och fågelreservatet Keoladeo Ghana National Park innan man anläder vid resans final i Agra. Där besöker man ett av världens sju underverk, det byggnadsverk i världens som kanske mest symboliserar kärlekens magi - Taj Mahal, innan man återvänder till Dehli. Vissa dagar äter man frukost, lunch och middag ombord i de vackra matsalarna, vid andra tillfällen besöker man, naturligtvis femstjärniga, hotell och restauranger på vägen.

Att resa med "Palace on wheels" är en upplevelse av svunnen lyx som få av oss har i vardagen - men smakar det så kostar det, 3000-4000 US dollar per person i dubbelrum kostar resan på 8 dagar.


Visste du att...
...det fantastiska byggnadsverket Taj Mahal i Agra i norra Indien sägs vara ett monument över en av världens vackraste kärlekshistorier?

Den indiske fursten Shah Jahan (regerade 1628-58) hade en favorithustru som hette Mumatz Mahal. Hon var en god hustru och sin mans rådgivare och mycket förälskad i sin man. Paret gifte sig 1612 och sägs ha varit oskiljaktiga från den dagen. Mumatz Mahal födde fursten 14 barn innan hon dog i barnsäng 1630. Shah Jahan sägs ha sörjt så mycket då hans hustru dog att hans hår grånade på några månader och han började klä sig i enkla kläder istället för sina furstliga utstyrslar.

För att bygga ett monument över sin hustru, vars like aldrig tidigare skådats, tillkallade Shah Jahan arkitekten Ustad Isa från sitt hemland Persien. Taj Mahal började byggas omkring 1632. Varje dag arbetade 20.000 man på bygget, man tillkallade hantverkare från Frankrike, Italien, Turkiet och Persien. Taj Mahal byggdes i vit marmor som reflekterar solljus och månljus och invändigt är mausoléet smyckat med mosaiker i färgad marmor och ädelstenar. Monumentet är byggt i indoislamsk stil men med detaljer som vittnar om inflytande från europeisk renässans. Själva mausoléet stod klart 1638-39 men man fortsatte till minst 1947 med tillhörande byggnader och dekorationsarbete. Hela anläggningen tog 22 år att färdigställa.


Sägnen säger att Shah Jahan planerade att bygga ytterligare ett mausoleum till sig själv på andra sidan floden Jumna och att de båda sedan skulle bindas samman av en bro. Hans son Aurangzeb satte dock stopp på planerna genom att avsätta sin far och låsa in honom i fortet i Agra, ca 2 km från hans Taj Mahal, till den dag han dog. Nu vilar Shah Jahan istället vid sidan av sin älskade. Under den stora kupolen står Mumatz Mahals ädelstensprydda sarkofag och brevid den furstens egen, något mindre, sarkofag.

taj mahal