Pizza måste väl ändå vara snabbmatens snabbmat, och det finns nog inte en enda stad i vårt avlånga land utan pizzeria. Pizzeriornas utbud skiljer sig oftast inte särskilt mycket från varandra, standardpizzor som t.ex Margherita, Calzone, Bussola, Vesuvio, Marinara och Quattro Stagioni finns alltid med på menyn tillsammans med olika varianter på de lite lyxigare pizzorna med oxfilé, fläskfilé, mozzarella, färsk basilika osv. De flesta har sin favorit som de oftast beställer och det är även vanligt med egna innehållskombinationer. Grapevine berättar mer om denna smarriga men ack så onyttiga anrättning.

VISSTE DU ATT…
- Sveriges populäraste pizza sägs vara kebabpizzan med kebabkött, kall sås och grönsallad
- Sveriges mest udda pizza finner man på Premiär Pizza i Ängelholm och innehåller glass och chokladsås. Pizzabagaren själv tycker att den är sådär god.
- Den svenska varianten av pizzan Marinara innehåller oftast räkor, musslor och fisk, men den ursprungliga neapolitanska Marinara innehåller enbart tomat, vitlök, olivolja och oregano och serverades ofta till fiskare, därav namnet.
- Världens dyraste pizza kostar 8300€ och innehåller bl.a kaviar och europeisk langust indränkt i dyr konjak. Pizzan kan man köpa av pizzabagaren Renato Viola i den italienska staden Angropoli.
- Världens största pizza bakades i Johannesburg, Sydafrika. Enligt Guinness Rekordbok var pizzan 37,4 meter i diameter och det gick åt 500 kg mjöl, 800 kg ost och 900 kg tomatpuré.


PIZZANS HISTORIA
Pizzan kommer ursprungligen från Italien och förknippas starkt med staden Neapel. Pizza var fattigmanskost och väldigt vanlig i det italienska vardagslivet. Man vet att pizzor med ost bakades redan på 1600-talet men då utan tomatsås. Därför menar många att pizzan egentligen kom till först på 1700-talet då tomater började användas allmänt i matlagning.

PIZZA MARGHERITA
Den första namngivna pizzan anses dock av många vara Margherita som bakades av bagaren Raffaele Esposito en sommardag i Neapel 1889. Pizzan skulle ätas av Italiens dåvarande drottning Margherita som var på besök i Neapel tillsammans med kungen Umberto I. Drottningen ville testa någon lokal specialitet varpå pizzabagaren Esposito bakade tre olika sorters pizzor: en med fisk, en med tomat, olivolja och ost samt den med tomat, mozzarella och basilika vars färger skulle representera den italienska flaggan (rött, vitt och grönt).

Drottningen skulle ha blivit förtjust i den sistnämnda pizzan och frågat vad den hette, varpå Esposito i stundens ingivelse svarade ”Margherita”, efter drottningens namn. Pizzeria Brandi i Neapel där detta skedde finns fortfarande kvar och är en riktig turistfälla som trots detta är väl värt ett besök, adressen är: Salita S. Anna di Palazzo 1-2 Via Chiaia, Neapel. Varje år i september månad anordnas en pizzafestival i Neapel!


Den äkta neapolitanska pizzan finns endast i två skepnader, Marinara med vitlök, oregano och olivolja samt Margherita. Tomaterna ska helst vara av sorten San Marzano som odlas på vulkanen Vesuvios sluttningar, mozzarellan ska vara gjort på äkta buffelmjölk. Pizzadegen får inte kavlas och ugnen måste vara vedeldad. Hettan i den vedeldade stenugnen är lite av hemligheten med neapolitansk pizza, degen ska gräddas i 485°C och hinna bli klar innan den färska basilikan slokar, då blir pizzan som allra bäst.

PIZZA MARGHERITA 1 st
Deg:
500 g vetemjöl
30 gram jäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
1 msk olivolja

Lös upp jästen i vattnet i en bunke och rör ner resten av ingredienserna. Knåda ihop till en smidig deg och låt jäsa i ca 30 min. Platta med händerna ut degen till en pizza, helst ska degen dras ut och inte kavlas. Gör en liten kant runtom pizzan.

Fyllning:
1 burk konserverade, hela tomater
250 gram mozzarella, avrunnen
färsk basilika
olivolja
flingsalt

Häll tomaterna i en sil och låt rinna av. Grovhacka tomaterna och bred ut på pizzabottnen. Grädda i ugnen på 250 grader ca 10 minuter. Ta ut pizzan och riv mozzarellan i bitar och sprid ut över pizzan. Grädda i ytterligare 10 minuter. Innan pizzan serveras strör du på basilikablad och flingsalt samt ringlar olivoljan över.

Det här grundreceptet kan varieras i det oändliga, byt ut fyllningen mot dina favoritingredienser och pröva dig fram i pizzans läckra konst!

PIZZASALLADEN…
Enligt rykten uppfanns pizzasalladen på restaurang Östergök i Stockholm december 1968. Salladen spred sig sedan till resten av Sverige och Skandinavien. Det är främst i Sverige, men även i Japan, som den syrliga vitkålssalladen vi kallar pizzasallad serveras. Den förekommer även i Finland, Norge och Danmark.

PIZZASALLAD
1 l vatten
½ vitkålshuvud
1½ dl matolja
5 msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 msk oregano
2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka upp vattnet och strimla vitkålen med en osthyvel. Lägg vitkålen i ett durkslag och häll det kokheta vattnet över salladen. Låt rinna av och lägg vitkålen i en rymlig plastbunke med lock. Rör ihop ingredienserna till dressingen och slå över salladen. Blanda väl och låt salladen svalna i rumstemperatur. Förvara salladen kallt, den håller i ca en vecka.

TIPS!
- Istället för tomatsås kan du mixa konserverade kronärtskocksbottnar med olivolja och vitlök som du sedan brer på pizzabottnen.

- Även pesto är ett gott alternativ till tomatsås.

- Toppa pizzan med smaksatt olivolja. Fräs hackad vitlök med färsk chili och timjan i olivolja och ringla sedan över pizzan.


FULLKORNSPIZZA
För att göra pizzan lite nyttigare kan du göra en fullkornsdeg istället för den vanliga varianten.

Till 2 pizzor:
½ tsk salt
1 dl fingervarmt vatten
½ msk olivolja
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

Smula jästen i en bunke och rör i allt utom mjölet. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Låt jäsa ytterligare 15 minuter. Arbeta ut varje del till en rund pizzabotten och använd som vanligt!

Som alternativ till att installera en stenugn i sitt kök (!) kan man köpa en pizzasten som ger likvärdigt resultat. Pizzastenen hettas upp i ugnen innan man lägger på pizzan som då gräddas även från undersidan.