Skolstart! För många barn är det dags att gå till skolan för första gången, och många föräldrar minns kanske själva att det var lite pirrigt? För att förbereda de blivande ettorna, och deras föräldrar, tipsar Grapevine om några saker man kan tänka på inför barnens skolstart!

BOKTIPS!
Som förälder kan du på många sätt förbereda ditt barn för skolstarten och skapa en positiv attityd till skolan. Exempelvis så utvecklar barn sitt språk och sin koncentrationsförmåga genom att lyssna på sagor och berättelser, så stöd gärna ditt barn ytterligare inför skolstarten genom daglig högläsning. Några böcker som kan passa:


- Pippi börjar skolan (ljudbok)/ Astrid Lindgren
Pippi får för sig att hon ska börja skolan men tycker inte att pluttifikationstabellen är mycket att ha. Hon går också till affären och handlar 18 kilo godis.
- Ettagluttare / En samling korta historier om skolan av bl.a Sören Olsson och Astrid Lindgren
- Ronny och Julia börjar skolan / Måns Garthon. De populära karaktärerna från julkalendern börjar skolan.
- Sune börjar skolan / Sören Olsson, Anders Jacobsson. Tjejtjusaren Sune är nervös inför den allra första skoldagen…

MORGONPIGG!
Det kan också vara bra för barnen att ungefär en vecka innan skolstarten börja lägga sig lite tidigare på kvällarna, och ställa klockan på mornarna så att man lättare kommer upp när det väl är dags.
MELLANMÅL
Efter skoldagens slut brukar det börja kurra lite i de små magarna, och då kan det vara bra att fixa ihop ett mellanmål innan kvällsmaten.
VI TIPSAR OM 10 SNABBA MELLANMÅL HÄR>>
FÖRSTA KLASS
Om det är dags att börja första klass kan det vara bra att kunna:
- klä på och av sig själv
- klara av att gå på toaletten själv
- skriva sitt namn
- hålla en penna rätt
-  klara av skolvägen själv
-  knyta skorna
-  äta med kniv och gaffel
 - sin födelsedag
- adress/telefonnummer hem
- eventuella allergier
- årets månader och årstider
- veckodagarna
- sitta bredvid vem som helst
SKOLMATERIAL
Det är också dags att införskaffa terminens skolmaterial. Numera har augusti blivit den mest köpstarka månaden efter december i butikerna och det är viktigare än någonsin att barnen har ”rätt” prylar till skolan. Det kan kanske vara läge att fundera på om det verkligen är helt nödvändigt att lägga massa pengar på onödiga saker, även om det kan vara svårt för barn att acceptera. Försök ändå att avgöra vad som är absolut nödvändigast, och håll dig till det. Det här brukar t.ex. behövas för läxarbete hemma: pennor, suddgummi, pennvässare, linjal, lim, sax och färgpennor. I skolan brukar man även behöva block samt bänk- och bokpapper. Skolorna brukar själva informera om vad barnen förväntas ha med sig för något hemifrån, och sörjer naturligtvis för en hel del material själva.
PS…
För att göra första skoldagen lite festligare kan man t.ex. lova att laga favoritmaträtten till middag!