Sveriges djurparker

Planerar du för en Sverigesemester i sommar? Passa på att besöka någon av Sveriges alla fina djurparker! I år finns en massa nyfödda djurungar att titta på, garanterat fascinerande för både barn och vuxna. Grapevine berättar om några av djurparkerna och årets nyheter! Sveriges djurparker Borås Djurpark, Borås
I Borås Djurpark kan man i år få hälsa på en nyfödd giraffunge! Djurparken, som ofta presenterar sig som "Sveriges första Afrika", inhyser ca 500 djur av 80 olika arter. Det är en populär djurpark som ligger utanför Borås nära köpcentret Knalleland.
Läs mer här: www.boraszoo.se
Kolmårdens Djurpark, Norrköping
Kolmården, som är en av Europas största djurparker, ligger 3 mil utanför Norrköping. I år kommer man kunna titta på bl.a. de två små Schimpansungarna som föddes i november 2008, och de två delfinungarna Sting och Fenah som föddes i september 2008. Dessutom har en unik liten hajunge fötts i Tropicarium! Kolmårdens Djurpark har dessutom Sveriges enda delfinarium, en safaripark, barnbyn Bamses Världs, ett tigerhus och ett flertal andra attraktioner.
Läs mer här: www.kolmarden.com
Järvzoo, Järvsö
Årets nyhet på Järvzoo är de fyra björnungarna som nu valt att lämna idet och bekanta sig med våren!
På Järvzoo finns olika nordiska djur som brunbjörn, fjällbjörn, igelkott, järv, lodjur, myskoxe, rådjur, ren, rödräv, varg, älg - och myror. Man kan även lära sig om fascinerande fåglar som berguv, duvhök, fjälluggla, kungsörn, lappuggla, slaguggla, tornfalk och trana.
Läs mer här: www.jarvzoo.se
Skansens Djurpark, Stockholm
Här kan man se nordiska vilda djur, svenska lantraser och andra tamdjur på Skansens övre område och under sommaren även djuren på Lill-Skansen. På Skansens nedre område, Vårt Afrika, kan man se de exotiska djuren. I sommar kan man bl.a se den söta lilla surikatungen Hope, och hälsa på de tre björnungarna Morpheus, Merlin och Medusa!
Läs mer här: www.skansen.se
Orsa Björnpark, Orsa
Orsa Björnpark är Europas största björnpark och inhyser förutom björnar även varg, lodjur, järv och tigrar. Årets nyhet är världens största isbjörnsanläggning som invigs den 18 maj!
Läs mer här: www.orsagronklitt.se
Nordens Ark, Sotenäs
Nordens ark är specialiserade på utrotningshotade nordiska och exotiska djur. Här går djuren omkring i stora hägn och här finns en mängd unika djurraser. I år firar Nordens Ark 20-årsjubileum och bjuder därför på en mängd spännande aktiviteter.
Läs mer här: www.nordensark.se
Skånes Djurpark, Höör
Skånes Djurpark är världens största djurpark med nordiska djur. Här finns endast vilda djur som lever eller har levt vilt i Norden, som t.ex vildsvin, älg, björn, gråsäl och iller. Här finns även badmöjligheter i pool och två stora vattenrutschkanor.
Läs mer här: www.skanesdjurpark.se
Ölands Djurpark, Öland
I Ölands Djurpark finns ca 160 arter av djur från världens alla hörn, t.ex. tiger, lejon, zebra, ormar, lodjur, schimpans och alligator. I år kan man bl.a titta på de nyfödda ringsvanslemurerna Knatte, Fnatte och Tjatte. Här finns även en nöjespark och vattenlandet Pirate Island.
Läs mer här: www.olandsdjurpark.com
Parken Zoo, Eskilstuna
Nytt för i år är den nyfödda tapirungen Dylan! Parken Zoo är för övrigt speciellt känd för dess vita tigrar, och hela parken är uppdelad efter världsdelarna samt erbjuder även nöjespark och utomhusbad.
Läs mer här: www.parkenzoo.se
Visste du att…
- 1752 grundades världens äldsta zoo, Tiergarten Schönbrunn, i Wien.
- 1907 grundades och öppnade den berömda Carl Hagenbecks Tierpark i Hamburg. Detta är en milstolpe inom djurparkernas historia. Carl Hagenbeck experimenterade med att använda vallgravar och vatten som hinder mellan djuren och människorna. Omgivningen skulle likna miljön djuren lever i.
- De senaste åren har man också börjat att mer och mer efterlikna djurens naturliga miljö. Genom miljöberikning ges djuren möjlighet att uttrycka sina artspecifika beteenden. Det kan vara att låta djuren leva tillsammans i samma organisation som de gör normalt i naturen. Djur som ägnar stor tid i naturen åt att söka efter föda, gömmer man fodret runt i anläggningen. Klättrande djur ges möjlighet till det i sin anläggning och så vidare. Detta gör att det blir så likt ett liv i frihet som möjligt.
Källa: Wikipedia
Sveriges djurparker