EXOTISKA VIETNAM
Vietnam har blivit ett alltmer större turistmål, och en stor andel av turisterna är än så länge främst tyskar, fransmän, amerikaner och australiensare. Det går ganska få charterresor från Sverige, men det dröjer nog inte länge innan det ökar. Landet har en lång kuststräcka med härliga stränder så det finns potential att bli ett nästintill lika populärt turistland som Thailand. Kanske det är just därför man ska resa dit snart innan det blir för exploaterat så att man får uppleva det genuina Vietnam med sina vackra men också historiskt mörka sidor.
Vietnam gränsar till Kina, Laos och Kambodja. Det är en socialistisk republik och huvudstad är Hanoi men den största staden är Ho Chi Minh som tidigare hette Saigon.

Mordmiddagar

HANOI
Hanoi har varit Vietnams huvudstad sedan revolutionen 1945. Stora delar av Hanoi förstördes under kriget men allting är återuppbyggt sen dess. Vietnam var under fransk kolonisation på 1800-talet och det har satt sina spår på t.ex. arkitektur, matlagning och livsstil. Att flanera runt i Hanois gamla stadsdel är en upplevelse i sig, man får en direkt insyn i den vietnamesiska vardagen med mängder av aktivitet och liv. Direkt på trottoaren klipper man hår, slaktar djur, lagar mat, läser läxor, har syjuntor och umgås.

SHOPPING
De flesta affärer ligger i den gamla stadsdelen, och man finner allt ifrån asiatiska antikviteter till moderna märkesjeans, elektronik, textilier och allt annat du kan tänka dig – det är en upplevelse att bara gå omkring och kika på allt som erbjuds.

Det finns mängder av trevliga marknader att besöka i Hanoi, Dong Xuan norr om Hoan Kiemsjön är en av de populäraste. På tre våningar samsas fler än 4000 försäljare om plats med sina marknadsstånd, och här kan man fynda allt mellan himmel och jord.

TIPS!
För den skointresserade rekommenderas ett besök på den berömda skomarknaden Hom Market, där gatorna Hue och Trang Xuan Soan möts. Här finner man främst inhemska skor men även en hel del importerat.
SEVÄRDHETER
- I Hanoi finns många parker och sjöar som ger staden ett luftigt intryck. Den största sjön är Hoan Kiem, och på en liten holme finner man templet Noc Song. För att komma till templet går man över en träbro, och i sjön finner man även Sköldpaddstornet, Thap Rua. Tidiga mornar kan man se människor utföra sin morgongymnastik, tai chi, i parkerna eller på stränderna.

- Den berömda vattendockteatern Thang Long, där vattenytan används som scen, är mycket populär och det är föreställningar varje kväll.

- Under de första veckorna efter det kinesiska nyåret hålls det vårfest i Hanoi och gatorna sjuder då av liv och rörelse, kul att få uppleva som turist!

MISSA INTE…
Ett besök på den forne presidenten och nationalhjälten Ho Chi Minhs mausoleum. 1946 erkände han, i överenskommelse med Frankrike, Vietnam till autonomt land i Indokina. Han var även en av de stora ledarna under Vietnamkriget. Det ligger flera sevärdheter i området, såsom presidentpalatset, botaniska trädgården samt Ho Chi Minh-museet.
HO CHI MINH
Ho Chi Minh city är det mest befolkningstäta området i Vietnam, och det är här man finner ett levande uteliv, stadspuls, utbildningar, affärsrelationer och mycket mer. Hit åker vietnameserna för att göra karriär och finna lyckan.

SHOPPING
Ho Chi Minh erbjuder en mängd trevliga marknader att besöka, bl.a War Surplus Market som även kallas den ”Amerikanska marknaden”. Där finns det gott om gammalt krigsmaterial, elektronik och kläder. Den största och mest populära marknaden är dock Ben Thanh Market som ligger i den västra delen av Le Loi. I direkt anslutning till Ben Thanh ligger nattmarknaden Night Market som öppnar kl 17 och håller öppet hela natten. Här hittar du i princip allt, inklusive mängder av spännande maträtter.

Förutom marknaderna finns det gott om shoppingmöjligheter och stora shoppingcenter i Ho Chi Minh city, och i t.ex. Ngyen Hue finner man en mängd små butiker med billiga kläder, och längs med Dong Khoiområdet fyndar man bl.a. antikviteter.


ATT BESÖKA
Främst reser man till Vietnam för att uppleva den fantastiska naturen med t.ex. Ha Longbukten, ett mystiskt landskap med turkost vatten och tusentals utspridda branta kalkstensklippor. Ha Longs skärgård är något av ett naturens underverk och det bästa sättet att utforska dessa öar är att sjövägen kryssa mellan alla fantastiska och ovanliga klippor.

Danang var för tre sekel sedan en blomstrande handelsplats med köpmän från hela Asien. Idag är området kring Danang ett levande museum och utsett av Unesco till världsarv. Danangs kust består av en mängd kritvita sandstränder, gnistrande vatten och kokospalmer.

I centrala Vietnam ligger Hué, den gamla kejsarstaden med gravar från Nguyendynastin, samt staden Hoi An med välbevarade gamla byggnader från tiden då staden var en viktig hamn. Många turister väljer att bo i Hoi An tack vare den vänliga atmosfären, härliga stränder och de historiska gamla byggnaderna.

Söderut ligger Nha Trang, känt för sina härliga stränder och fint dykvatten, och även Mui Ne har populära stränder. Vill man vandra söker man sig till inlandet, Da Lat har ett behagligt klimat och erbjuder goda möjligheter till vandring i de omkringliggande bergen.

Mekongfloden börjar högst upp i Tibet och avslutas i södra Vietnam. Innan den enorma floden flyter ut i havet delar den upp sig i nio bifloder, The Nine Dragons. Vid Mekongdeltat kan man på guidade turer utforska det traditionella vardagslivet, och på en tur genom små kanaler i en öppen båt kan man se risfält med arbetande vietnameser, vattenbufflar, fiskare och glada vinkande barn. Mekongdeltat är berömt för sina flytande marknader där alla möjliga läckerheter säljs. I t.ex. Phung Hiep finns en berömd ormmarknad med både levande och döda ormar. En del döda ormar finns inlagda i flaskor tillsammans med hemliga örter och drycken sägs bota en rad sjukdomar och stärka kroppen. Den bästa inlagda ormen sägs vara kobran.

Dessutom finns det mängder av rester från Vietnamkriget i form av underjordiska tunnlar, museer och ruiner. Bland annat förekommer det områden där man inte har röjt undan minor och liknande. Det rekommenderas därför att man håller sig på stigar och vägar, helst ska man färdas tillsammans med någon som har lokalkännedom. Detta är speciellt ett problem i centrala Vietnam.

Cu Chi tunnlarna – en historisk stridszon
Chu Chi-tunnlarna är ett enormt underjordiskt tunnelsystem som ursprungligen sträckte sig ända från Ho Chi Minh city till den kambodjanska gränsen. Sydvietnams Nationella Befrielsefront, FNL, använde tunnlarna för att ta kontrollen över ett stort landsbygdsområde omkring dåvarande Saigon och för att bekämpa den franska kolonialmakten. Därefter följde Vietnamkriget och då använde istället FNL tunnlarna i kampen mot amerikanarna. Totalt finns ca 250 km tunnlar man kan besöka, och på många områden finns stora underjordiska rum och gångar i flera våningar.

MATEN
Traditionell vietnamesisk mat är bl.a nudelsoppa, Pho, som finns i många varianter. Typiskt för Pho är att buljongen är mild och god, och att den innehåller risnudlar, kött, ingefära, böngroddar, färsk koriander, asiatisk basilika och mynta. Pho hittar man i vartenda matstånd och det kostar inte mer än några kronor. Nationalrätterna är annars tunna friterade eller färska rispappersrullar med varierande innehåll, t.ex krabba eller fläsk, risnudlar och böngroddar. Rullarna doppas t.ex. i en pikant sås.

TÄNK PÅ...
- Det är en asiatisk dygd att inte förlora humöret eller tappa ansiktet. Trots detta kan den smått kaotiska trafiken i storständerna skapa en hel del irritation och ilska.
- Ett leende kommer du långt med. Känner du dig förföljd av en enträgen försäljare eller liknande ska du inte tappa humöret, bara le och förhoppningsvis löser sig situationen då.
- Om du vill vinka till dig någon ska du inte göra som hemma, dvs vinka med handen uppåt. Vinka istället med handflatan nedåt.
- Vietnamesiska par vänslas aldrig offentligt och håller inte ens varandra i handen bland folk. Vietnameserna har dock överseende med turister.

Färska rispappersrullar med räkor och dipsås
4 portioner
2 dl kokta tunna risnudlar
1 finstrimlad morot
¼ finstrimlad purjolök
2 msk hackade, osaltade jordnötter
2 tsk sesamolja
salt och peppar
8 ark rispapper (finns i asiatiska butiker och ibland på matbutikens hylla för exotisk mat)
gräslök
färsk koriander
färsk mynta
2 dl böngroddar
2 dl skalade färska räkor
Blanda risnudlar, morot, purjolök och jordnötter. Krydda med sesamolja, salt och peppar. Lägg rispappersarken i varmt vatten i någon minut tills de mjuknar. Lägg arken på en kökshandduk och lägg på några gräslöksstrån, korianderblad och räkor i mitten av arket. Toppa med nudelröran och böngroddar och vik ihop arken till rullar. Servera med dipsåsen:

2 msk sataysås
3 msk hoisinsås
1 röd chili
1 msk torrostade, hackade jordnötter
1 msk citronsaft

Blanda ihop ingredienserna, toppa gärna med lite finhackade jordnötter.

Nudelsoppa med nötkött
Till buljong (använd färdig kött- eller kycklingbuljong om tiden tryter)
4 portioner
Ca 1 kg högrev
1 kg oxben
50 g hel stjärnanis
1 skivad gul lök
50 g krossad färsk ingefära
2 tsk salt
1 msk fisksås
1 kg risnudlar
färsk salladslök
färsk koriander
svartpeppar
chilisås
limesaft
Koka buljongen av oxben, högrev, stjärnanis och lök i ca 1½ timme. Lyft ur högreven och låt svalna något medan buljongen gärna kan koka ett tag till.
Tillaga risnudlarna enligt anvisningen på paketet. Skiva köttet från högreven tunt och krydda buljongen med fisksås. Sila av benen från buljongen. Bryn löken och ingefäran i en stekpanna och häll sedan ned i buljongen. Lägg risnudlarna i en djup skål och häll över den varma buljongen. Toppa med kött, färsk koriander, strimlad salladslök och servera med svartpeppar, chilisås och limesaft som var och en kan smaksätta med.
För den nyfikne…
I Mekongdeltat kan man testa orm och andra exotiska rätter så som fladdermus eller sköldpadda. Även get är en specialitet och det finns specialiserade getrestauranger. Bli heller inte förvånad om du stöter på lite mer udda maträtter så som hundkött, getpenis, ankembryo, krokodil eller råtta… Många av dessa rätter anses vara potenshöjande.

Present till mormor