I flagnande charm kan man njuta av kubansk musik, salsa och naturligtvis, rom och cigarrer. Börja med romen och besök Havana Club Museum i Haban Veija (gamla Havanna). Följ med på en guidad tur och lär dig allt om historia, tillverkning och lagring. Turen avslutas naturligtvis i baren där du kan provsmaka rom och romdrinkar, håll dig till en klassisk Mojito eller prova någon av bartenderns prisbelönta uppfinningar. Havanna har flera cigarrfabriker - den mest berömda ligger i skuggan av det malplacerade Capitolio Nacional och heter Real Fábrica de Tabacos Partagás (Industria no 520). Fabriken är en av Havannas äldsta och grundades 1845 och idag arbetar runt 400 personer med att rulla så berömda cigarrer som Lusitanias och Churchills. Följ med på en guidad fabriksvisning.
Tips! Trots att det idag är en turstfälla så avnjut åtminstone en drink på La Bodeguita del Medio (Empedrado no 207, nära Plaza de La Catedral) - Havannas mest klassiska bar. Efter att ha varit Hemmingways favoritställe på 30-talet har ett stopp här varit ett måste för Havannas berömda besökare, på väggarna ser du autografer av bland andra Salvador Allende, Harry Bellafonte, Nat King Cole och Fidel Castro själv. Missa inte heller i Havanna:
Plaza de Armas har varit Kubas maktcentrum under 400 år. Besök det gamla presidentpalatset som idag är museum och Castillo de la Real Fuerza, det äldsta koloniala fortet i "den nya välden".
Plaza de la Catedral är centrum i turistens Havanna, med Catedral de San Cristóbal de La Habana. Restaurang El Patio serverar mumsiga romdrinkar i solen till tonerna av gatubandet. Här kan man sitta i timmar!
På Plaza de la Revolución har Castro talat till hundratusentals kubaner.
Gå i kända maffiabossars fotspår! Besök Hotel National och missa inte baren där väggarna är täckta av fotografier av kändisar som besökt Havannas mest berömda hotell.


För den som gillar denna ädla dryck är det självklara resmålet skottska Edingburgh. Börja med att besöka Scotch Whisky Heritage Centre i Edinburgh för att lära dig 300 års whiskyhistoria och göra en provsmakning. Sedan är det bara att ge sig ut på tur till Skottlands alla destillerier. Att hyra bil är lämpligt om inte provsmakningen blir allt för omfattande. Man delar upp Skottland i olika regioner som alla tillverkar whisky med olika karraktär. Norr om Edinburgh finns området, Speyside. Speyside är Skottlands whiskyhjärta med absolut flest whiskytillverkare. Området har fått sitt namn efter floden Spey som rinner genom området. Väldigt många destillerier tar sitt vatten från den floden. En Speyside whisky är relativt milda, men har ändå mycket smak och karaktär. Här hittar man välkända destillerier som Glenfiddish och Macallan. Har man mer tid beger man sig till Highlands, där whiskyn ofta blir kraftig, smakrik och en aning rökig. Här finns whiskytillverkare som Glemmorangie och Oban.
Missa inte heller:
Medeltida Edingburgh - Royal Mile är fyra gator som förbinder Castlehill med Canongate och omges av Old town med 66 små gränder med medeltida stämning.
En guidad tur i källarna under Old Town för den som inte är spökrädd.
Edinburgh castle som genom tiderna används till allt från fort till kungligt palats och fängelse.
National Gallery of Scottland är ett av Skottlands finaste konstmuseer med en fin samling brittisk och europeisk 1400-tals - 1800-tals konst och mycket mer för den konstälskande.


För den som älskar italiensk mat och italienska viner finns inget bättre resmål än Toscana! Flyg till Florence och hyr lämpligtvis bil för att enkelt ta dig runt i ett område stort som Skåne. På turistbyrån i Greve i Chianti erbjuder man matlagningskurser på restauranger, vinslott och gårdar på landsbygden, du kan själv välja något som passar dig, på många ställen kan du också bo med bed & breakefast. Den Toskanska maten är enkel och rustik och lagas med olivolja och tomater. Besök Chianti - ett av de första vindistrikten som fick den högst kvalitetsklassen DOCG. Åk runt bland vingårdarna och prova viner. I närheten hittar du flera andra vindistrikt med stora namn. Besök också olivoljeproducenterna som påbörjar sin pressning under hösten, tex. La Romita, Via Umberto I, 144, Montisi eller Fattoria La Vialla, Via di Meliciano, 26, Meliciano
Missa inte i Florence:
En kaffe på Café Gilli på Piazza Republica. Det öppnade 1733 och är med sin stora uteservering, servila servitörer, gröna marmorbar stadens mest kända café.
Ponte Vecchio - den enda bron över floden Arno som klarade andra världskrigets bombningar.
Konstmuseet Uffizierna med sin stora samling av renässanskonst. Här finns många av de stora italienska målare representerade som Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael och Caravaggio och museets mest kända verk, Botticellis Venus födelse.
Il Doumo - kyrkan är ett enda stort konstverk täckt av skulpturer, mosaiker och målningar, både på ut- och insidan.


Besök Europas "huvudstad" och njut av två godsaker; choklad och öl! Place du Grand Sablon är chokladälskarens Mekka, här köper du den mest exklusiva chokladen. På torget har nämligen Godiva, Wittamer och Marcolini butiker. Ta en fika på anrika Wittamer Café och njut av choklad och fantastiska desserter. Gör en utflykt till staden Brygge och besök chokladmuséet. Öl är kultur i Belgien - och inget som tas lätt på. I närheten av Grand Place finns Falstaff, La Rose Blanche eller Le Roi d`Espagne som är några av Bryssels mest kända ölcaféer med runt 300 ölsorter att välja mellan. Gör också ett besök på det enda kvarvarande bryggeriet i Bryssel, Cantillon.
Missa inte heller:
En god måltid - Fjorton av stadens 2000 restauranger har Michelinstjärnor. Comme Chez Soi vid Place Rouppe sägs vara stans bästa restaurang som länge hade tre stjärnor i Guide Michelin.
Grand Place - som sägs vara ett av världens vackraste torg.
En titt på Europa parlamentet