E-magasinet Grapevine innehåller aktuella aktiviteter, tävlingar och artiklar. Det är alltid gratis! Anmäl dig här:
E-mail:
Förnamn:


Har du tävlat?
Här hittar du alla vinnare i våra tävlingar>>

Hur många länder har du varit i?
Räkna och utmana dina vänner>>
 
 
VEGETARISK FULLKORNSLASAGNE
½ paket fullkornslasagneplattor
1 purjolök
1 squash
500 g keso naturell
2 pkt krossade tomater med chilismak, á 500 g
1 grönsaksbuljongtärning
1 pkt river mager ost
salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär puljolöken i strimlor, ca ½ cm tjocka. Tärna squashen.
Häll de krossade tomaterna i en kastrull, lägg i buljongtärningen och smaksätt med salt och peppar. Häll i purjolöken och squashen. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
Lägg ut ett lager lasagneplattor i en rektangulär ugnsfast form med höga kanter. Häll på en tredjedel av tomatröran. Fyll på med nya lasagneplattor och täck med hälften av keson. Varva tills du kommer till toppen. Häll på den rivna osten över det sista lagret tomatröra.
Grädda i ugnen i 20 minuter. Servera med sallad och bröd.
LAX MED TERIYAKIWOK

4 laxfiléer
4 stora morötter
1 röd paprika
2 broccolistånd
8 champinjoner
16 sockerärter
sesamfrön
ca ½ dl teriyakisås
salt & citronpeppar
4 dl basmatiris (valfritt)

Strimla morötterna och skär paprikan och champinjonerna i bitar. Plocka av broccolibuketterna från stängerna.
Pensla laxbitarna med olja, och krydda med salt och citronpeppar. Sätt ugnen på 225 grader och lägg in laxen på ett ugnssäkert fat. Grilla i ca 15 minuter.
Häll olja i en wokpanna eller stekpanna med höga kanter. Stek grönsakerna i omgångar, börja med morötter, sedan sockerärter, paprika, champinjoner och broccoli. Blanda alla grönsakerna och tillsätt teriyakisåsen. Lägg upp på tallrik tillsammans med en bit lax, strö över sesamfröna. Servera eventuellt med en portion ris.

SPENAT- OCH AUBERGINEOMELETT
6 ägg
150 g spenat
2 auberginer
3 msk olivolja
salt & vitpeppar

Skölj, ansa och strimla spenaten. Förväll snabbt i kokande vatten. Skala och tärna auberginerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek auberginetärningarna tills de mjuknat. Tillsätt spenaten. Salta och peppra och fördela auberginerna och spenat jämt över pannan. Vispa upp äggen med en gaffel. Salta och peppra. Öka värmen på plattan och häll äggen i stekpannan och grädda tortillan på båda sidorna, vänd den med hjälp av en tallrik.

TIPS! Enklast vänder du omeletten med hjälp av en tallrik. Lägg tallriken över omeletten, vänd upp och ner på stekpannan och låt sedan omeletten glida av tallriken med den ostekta sidan neråt.


Visste du att...
Varm mat mättar mer än kall mat, och förbränns dessutom fortare. Ett tips är därför att dricka en kopp varmt te till lunchen om det blir en sallad eller smörgås.

Starka kryddor ökar förbränningen, så krydda ordentligt!

Syra i maten sänker dess GI. Prova en balsamvinäger med fruktsmak på salladen eller till färsk frukt, och stoppa några citronskivor i vattnet till maten.

STORKOK
Dags att planera inför mathösten? Viker du av en söndagseftermiddag så kan du ordna luncher för en hel månad. Det är både roligt och avkopplande att laga mat och rätt nyttigt att slippa restaurangmaten eller färdigmaten som annars lätt blir till luncher.

Här får du lite tips och idéer till att komma igång med några storkok>>

Viltkött finns numera tillgängligt året om i butikernas frysdiskar eller hos kötthandlare, men vill man köpa färskt vilt är det hösten som gäller. Nu finns det gott om grytkött, filéer och stekar att välja bland från bl.a. hjort, vildsvin, rådjur, hare, älg och fågel. Vill du laga vilt ska du tänka på att steken, dvs. djurets bakdel, ofta är seg och kräver sina timmar i ugnen. Tillaga på låg temperatur för saftigast resultat, och använd stektermometer. Kom ihåg att ösa köttet då och då så att det inte blir torrt. Även grytor tar sin lilla tid men känn ofta på köttet så att det inte blir sönderkokt. Vilt är såpass utsökt att det vore dumt att tillaga det illa!

Här får du recept på vilt och tillbehör>>



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Keramisk stekpanna en modern panna som är giftfri, ger bra stekyta och kräver mindre fett. Dessutom kan du använda vanliga köksredskap utan att repa någon platshinna. Så gör slag i saken kasta din gamla teflonpanna och byt till en modernare keramisk stekpanna.
 
Byt ut dina grytor till keramiska kokkärl. Passa på nu bra pris när du köper ett helt set med keramiska kokkärl
 
© www.grapevine.nu | Mirago Media AB, 1999-