E-magasinet Grapevine innehåller aktuella aktiviteter, tävlingar och artiklar. Det är alltid gratis! Anmäl dig här:
E-mail:
Förnamn:


Har du tävlat?
Här hittar du alla vinnare i våra tävlingar>>

Hur många länder har du varit i?
Räkna och utmana dina vänner>>
 
 

Lejonet - djurens konung
Kanske har inget annat djur väckt människans fantasi mer än lejonet. För länge sedan smyckade afrikanska artister klippväggar med målade bilder av lejon som jagade sitt byte. Forntida palats och tempel utsmyckades med väldiga stenstatyer av lejon med stor man. I våra dagar flockas människor till djurparker för att se dessa fascinerande katter. Lejonet har varit centralgestalten i böcker och filmer. I berättelser — delvis fabler, delvis sanna — har det gjorts till boven och beskrivits som en förskräcklig människoätare. Inte att undra på att lejonet förblir en spännande och fascinerande varelse.

Lejon är vilda djur, men kan också vara lika snälla och lekfulla som kattungar. De spinner tyst när de mår bra, men kan ge ifrån sig ett mäktigt rytande som kan höras nästan en mil bort. Ibland verkar de lata och slöa, men de kan förflytta sig med förvånande hastighet. Människan har prisat lejonet för dess mod, och en modig person sägs vara ”modig som ett lejon”.

Simba — en sällskaplig katt
Simba betyder lejon på swahili. Lejon är bland de mest sällskapliga av alla kattdjur. De trivs i stora flockar, som kan bestå av bara några få medlemmar upp till över trettio. Flocken består av en grupp lejoninnor som kan vara nära släkt. De lever, jagar och föder sina ungar tillsammans. Detta nära band kan vara livet ut och fungerar som grund till

lejonets familjeenhet och tryggar dess överlevnad. Varje flock har en eller flera fullvuxna lejonhanar som patrullerar och märker ut flockens revir med sin lukt. Från den svarta nostippen till spetsen på svansen kan dessa magnifika vilddjur mäta över 3 meter, och de kan väga mer än 225 kilo. Fastän hanarna dominerar flocken, är det honorna som leder. Det är lejoninnorna som vanligtvis tar initiativet till att exempelvis flytta till en skuggig plats eller inleda en jakt.

Lejoninnor föder oftast ungar vartannat år. Ungarna föds totalt hjälplösa. Att föda upp ungarna är ett gemensamt projekt, och alla honorna skyddar och ger di åt de unga inom flocken. Varje flock lever inom ett väl utmärkt revir som kan sträcka sig över många kvadratkilometer. Lejon föredrar platser där det finns mycket vatten och där de kan finna skydd mot den intensiva middagssolen. Där lever de bland elefanter, giraffer, bufflar och andra av slättens djur. Ett lejons liv kan delas upp i långa perioder av sömn och korta perioder när de jagar och parar sig. Lejon kan vila, sova eller sitta stilla otroliga 20 timmar under en dag. När de sover djupt ser de fredliga och tama ut. Men låt dig inte bedras!
Läs mer om lejonet - djurens konung>>
© www.grapevine.nu | Mirago Media AB, 1999-