Vad hittar man på när man ska ha födelsedagskalas för någon som fyller 10 år? Utmaningen brukar vara att hitta aktiviteter som passar barn i den här åldern...
Många 11 åringar har klart för sig vad de inte vill. Lite svårare dock med vad de vill göra och hur de vill fira med sin födelsedag.
4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
När barnen fyller 5 år har de ofta redan varit på rätt många kalas och de har egna idéer och synpunkter på hur ett bra barnkalas ska gå till. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 5-årskalas!
När barnen har hunnit bli 6 år och går i förskoleklass, är det de stora barnkalasens tid... Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 6-årskalas!
7-årskalaset är viktigt. Det brukar vara i den här åldern som barnkalas är som "störst" i barnens värld och kalasen avlöser varandra. Så här ordnar du ett buskul barnkalas för 7-åringar!
När barnen är 8 år är barnkalas fortfarande jättekul och viktigt, både att vara huvudperson på sitt eget kalas och att fira kompisarna. Här hittar du idéer och tips till barnkalas 8 år.
Vid nio års ålder har de redan en bra idé om vad de vill - eller rättare sagt, vad de absolut inte vill. Vi har därför samlat lite tips inför 9-årskalaset!
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Ett barnkalas med tema blir ännu roligare! Här hittar du förslag på teman och tips på hur du fixar närmare 20 olika temakalas - piratkalas, undervattenskalas, detektivkalas, isprinsesskalas och mycket mer...
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
GRATIS! Vi bjuder på dekorationsmaterial att pyssla själv till barnkalaset. Beställ, skriv ut och klipp och klistra! Välj mellan 4 olika teman.
Vad ska det stå på kalasinbjudan? Vi tipsar! Planerar ni ett temakalas kan du skriva ut våra färdiga inbjudningskort gratis.
Vad ska man bjuda på på barnkalaset? Vi har samlat bra förslag på kalasmat!
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
kalas 12 år med partylekar
Ditt betyg I snitt:3.2 (5 votes)

12-års kalas | Födelsedagsfest för 12-åring

Nu för tiden blir vissa barn tonåringar långt innan de fyller tretton år. Har du en tonåring hemma så lär du ju veta om det.
Ju äldre barnen blir desto mer vill de styra själv och desto mindre blir föräldrarnas roll under själva firandet för föräldrar är i tonåringarnas ögon klart pinsamma oavsett vad de gör. Du kan ändå vara mycket behjälplig när det gäller att skapa en lyckad födelsedagsfest för 12 åringen. Men räkna med en roll som är mer tillbakadragen än på kalas när barnen var yngre.

En del tonåringar är mycket krävande och förväntar sig att bräcka eller leva upp till förra firandet av en kompis som man var bjuden till. Andra väntar sig väldigt lite och är nöjda med att bara vara eller att hänga med sina närmaste kompisar. Dessutom bjuder vi på gratis inbjudningskort och inbjudningar. Välj bland många teman och mallar för inbjudningarna.

12 åring Aktiviteter & partylekar

Aktiviter så som go-kart, segway, eller några timmars racing med radiostyrda bilar kan komma högt upp på grabbars lista om de nu inte redan gjort det till leda.

Även en dedikerad spelkväll kan bli aktuell som bra alternativ till att fira en 12årig grabb.

Aktiviteter som filmkväll, myskväll, spakväll hemma, sminkkväll, sleepover eller liknande kan komma högt på tjejernas lista men det är väldigt individuellt vad de vill just då. Oroa dig inte 12 åringen kommer tala om för dig vad som inte funkar och vad som önskas.

Att fira 12 åringen på lokal med någon aktivitet som tex bowling, laserdome eller gokart brukar vara uppskattat och är också enkelt att arrangera, då brukar man få köpa hela kalaspaket med aktivitet och mat. Den stora nackdelen är att alla dessa aktiviteter brukar vara ganska dyra så att man antingen får ta fram den stora plånboken eller så får man bjuda färre barn. Det som också kan vara trist är att det ibland i vissa grupper kan bli lite väl många besök på samma ställe, så att till och med barnen tröttnar. Ett bra alternativ om man vill ha kalas med aktiviteter av det här slaget kan vara att gå ihop med några kompisar i klassen som fyller år ungefär vid samma tid och samordna så att man kan bjuda alla i klassen - och dela på kostnaden.

partylekar 12-årskalas

Det lilla mysiga hemma kalaset - Varför inte ha Pyjamasparty?

Vissa 12 åringar vill ha ett litet, mysigt kalas istället för det stora fartfyllda, då är en kul idé att ha pyjamasparty och sova över! Bjud på en buffé med en massa gott att äta (läs våra bufféförslag nedan). Låt kanske barnen lösa ett knepigt mysterium eller gör en spännande skattjakt hemma - eller ute i mörkret! Visa en mysig film och låt barnen sova på madrasser i födelsedagsbarnets rum och ligga och viska och fnissa så länge de vill…

Den stora utomhusfesten för 12 åringar

Har huvudpersonen ett stort umgänge och det blir svårt att välja vilka som ska bjudas? Bjud alla och ställ till med en fest utomhus. Men en smart plan behöver inte en större fest bli så dyr. Om man själv ordnar med maten och aktiviteterna så kan det både bli prisvärt och en mycket uppskattad födelsedagsfest. Börja med att välja ett tema på för festen för då blir alla andra beslut såsom mat, inbjudningar, aktiviteter lättare att få på plats.

Aktiviteter och lekar till 12-års firandet

12åringar kan vara lite svåra att få med sig. Så är det du som kommer att hålla i lekarna eller aktiviteterna, se till att du är väl förberedd och engagerad. En 12 åring ställer gärna frågan varför ska jag göra det? Då gäller det att du har bra svar på tal och göra det hela intressant.

födelsedag 12 år med partylekar

Vår bästa idé till 12-årsfirandet: Världens roligaste skattjakt!

När barnen blivit 12 år kan de läsa själva och brukar dessutom kunna läsa karta - då kan de göra en supercool mobilskattjakt! Vi på grapevine.nu har riktigt coola skattjakter som man löser i mobilen och där upp till 10 lag kan tävla mot varandra på tid! Förutsättningen är att du har en mobiltelefon med surf per lag. Har inte barnen egna kan du kanske låna några föräldrars. Som skattjaktsfixare bestämmer du helt själv var skattjakten ska gå, du sätter på en liten arrangörssajt själv ut kartnålar på en karta över det område du vill vara i. Barnen ska sedan i skattjakten hitta positionerna, väl där får de en gåta i mobilen som ska besvaras innan de får se nästa kartnål osv. Skattjakten an göras för ett mindre gäng som löser skattjakten tillsammans eller för flera lag som tävlar mot varandra på tid. Du som arrangör följer lagens framfart i realtid och får till sist fram ett resultat baserat på lagens rätta svar och totala tid.

Mobilskattjakterna finns med en hel massa teman, så vill du använda dem för att skapa ett temakalas gör du det, eller så väljer ni helt enkelt den skattjakt som födelsedagsbarnet tycker verkar roligast!

Eftersom du själv bestämmer rutten för skattjakten kan du använda den på massvis med olika sätt. Är du hemma och har skattjakt kan du tex låta skattjakten gå ett varv i kvarteret så att barnen kommer tillbaka hem och kanske hittar skatten i garaget eller på gården. Ska du ha födelsedagsfesten i en lokal kanske man skriver på inbjudan att man ses på ett helt annat ställe. Där inleder man kalaset med skattjakten som avslutas vid lokalen där det sedan blir mat och disco!

KÖP FÄRDIGA AKTIVITETER OCH PARTYLEKAR TILL KALASET! KNEPIGA MYSTERIER OCH FARTFYLLDA SKATTJAKTER MED ELLER UTAN MOBIL!

kalas 12 år

Mat till 12-årsfirandet

Pizza eller grillade hamburgare eller tacos kommer ofta högt på listan över vad som går hem hos 12 åringar.
Man kan naturligtvis laga födelsedagsbarnets favoriträtt till alla gäster. Men lite roligare är att bjuda på buffé! Fortfarande med barnens favoriter - men med lite mer "vuxenkänsla". Här följer några bufféförslag:

Asiatisk buffé

Kycklingspett med jordnötssås - spetten kan serveras både varma och kalla. Små vegetariska vårrullar, gurkstavar, cocktailtomater, wokade äggnudlar med teriakisås och grönsaker, soja - om du vågar:. Servera gärna mangolassi till (mixa fryst mango i tärningar med turkisk yoghurt och häll upp i glas, garnera med färsk mango).

Tacobuffe

Behöver knappast någon presentation… Tacoköttfärs eller tacokryddad kyckling - eller både och. Tortilla. Sallad, tomat och gurka, majs. Salsa och crème fraiche, riven ost. Nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Pizzabuffé

Gör egen pizza på långpanna, variera gärna fyllningarna, så att det finns någon variant som passar alla. Skär pizzan i lagom stora bitar så att det blir enkelt att äta med händerna. På buffén serverar du även små spett med cocktailtomater och mozarella, oststavar, bruchetta, oliver, små kex med färskost, chips, grönsaksstavar och dip. Päron i skivor.

Pulled pork buffé

Pulled pork är enkelt att göra till många och dessutom gott att värma direkt innan kalaset. Servera på buffébordet tillsammans med halverade pitabröd, salsa, crème fraiche, tomatskivor, cocktailkapris, majs. På buffén passar också nachochips och guacamole. Färsk ananas i bitar.

Efterrätt och tårta till 12-årskalaset

Efter buffén, eller kanske lite senare under festen kommer det ju också efterrätt. Vill inte födelsedagsbarnet ha den klassiska födelsedagstårtan, så är ju glass i stora lass med tillbehör alltid uppskattat. En glassbomb är alltid uppskattat och underskatt inte hur mycket ett gäng 12 åringar kan äta. Vil man göra något annat servera tex. Banan i ugn med choklad och glass. Skiva bananer och lägg "slantarna" i en ugnssäker form. Riv blockchoklad över. Servera bananerna varma med vaniljglass.

Dryck

Gör gärna ett bål på frukt, juice och läsk. Servera i en stor skål och med sugrör i glasen. Blir lite festligare, godare och möjligtvis också lite nyttigare än att ställa fram läskflaskorna.

Tema för 12-årskalaset

Populära teman för 12-årskalaset brukar vara sådant som grundar sig i filmer och tv-program som födelsedagsbarnet och kompisarna tittar på. Det kan också vara ett tema som tex "disco" där gästerna klär sig därefter och man dekorerar i discorosa och tar fram den stora discokulan. Gör spellistan tillsammans med födelsedagsbarnet! Andra teman som kan passa de lite äldre barnen kan vara att ha äventyrskalas eller tex halloweenfest. En klassiker som är kul även när man är 10 år är att ha en maskerad där alla klär ut sig till vad de vill!

En mängd olika temaskattjakter som sträcker sig upp till ca. 10 år hittar du här>>