När barnen fyller 3 år brukar de flesta ännu inte ordna det helt stora barnkalas. Här får du tips och idéer till hur du firar ett 3-års kalas.
4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
När barnen fyller 5 år har de ofta redan varit på rätt många kalas och de har egna idéer och synpunkter på hur ett bra barnkalas ska gå till. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 5-årskalas!
Vad ska man bjuda på på barnkalaset? Vi har samlat bra förslag på kalasmat!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
barnkalas 2 år
Inget omdöme ännu

2-årskalas - Barnkalas för 2-åringar

2-årskalaset kan antingen vara kaffe med tårta eller födelsedagsmiddag tillsammans med släkt och vänner eller så kan det vara det lilla, lilla barnkalaset med barn som är vänner till familjen, de allra närmaste som man umgås mycket med, så att barnen känner varandra väl.

Det finns de som hävdar att man ska bjuda lika många kompisar som år som barnet fyller och när barnen är så här pass små kan det vara en bra idé, i alla fall om kompisarna är jämngamla. Då betyder det tre barn med födelsedagsbarnet på 2-årskalaset. Håller man kalas med vännerna och deras barn, kan ju barnen också ha lite olika åldrar, några äldre barn underlättar och då kan man vara flera. De flesta barn i 2-årsåldern vill att föräldrarna ska stanna och det är också en bra idé, så blir kalaset lite enklare att genomföra.

Saft och bulle eller tårta är bra födelsedagsfika. Ska man ha lek med kalaspåse stoppa helst något annat än godis i påsarna och kolla i alla fall med de andra föräldrarna hur man ställer sig till sötsaker. För många små barn är det kalasen som blir första mötet med godiset och då kan man gärna vänta ett år till innan de evinnerliga godispåsarna blir ett måste, förväntningarna finns ännu inte där på 2-årskalaset. Man kan istället fylla påsarna med russin och någon liten leksak.

Tips! Skriv barnens namn på påsarna så att du kan hålla rätt på vems påse som är vems.

Kalaslekar till 2-årskalaset

Fiskdamm

Fiskdamm är en klassiker som alltid funkar. Busa gärna med barnen och sätt också dit en strumpa, diverse köksverktyg osv innan de får sin kalaspåse, det brukar ge upphov till glada skratt.

Enkel skattjakt

En enkla skattjakt tex bara med bilder gå bra att göra med på barnkalaset för 2-åringar. Gör den ganska kort både i avstånd och tid, koncentrationen brukar tryta ganska snabbt och det kan vara svårt att samla alla 2-åringar kring en idé.

Vi har en färdig skattjakt med bildkort som passar de yngsta barnen. I skattjakten finns massvis med kort att välja bland och de kan användas i olika blandningar om och om igen. Barnen älskar ju upprepning och skattjakt är alltid kul - förgyll också middagen med vännerna och deras barn med en skattjakt efter snacksen!

Läs mer om skattjakten här>>